Iarna în Grecia. Tot de poveste, dar cu alt parfum (Galerie foto)

Iarna în Grecia. Tot de poveste, dar cu alt parfum (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru cei mai mulți dintre noi Grecia = vară. Numai că Grecia e mai mult de atât și e frumoasă în toate anotimpurile. Poate n-ar strica să-i dai o șansă și în sezonul rece.

Dacă reușești să treci peste prejudecata că Grecia înseamnă doar insule, nisip și soare, vei descoperi o țară care se bucură la fel de mult când răcoarea te îndeamnă să-ți pui și căciula pe cap.

Grecia poate fi însorită și iarna, dar la fel de bine poate apărea și zăpada. Totuși, trebuie să știi că, în general, iarna în Grecia e blândă, cu temperaturi medii de aproximativ 12-15 grade Celsius.

Totuși, dacă te deplasezi mai spre nord, temperaturile scad adesea și sub pragul înghețului. În rare ocazii se se pot înregistra și -20 grade Celsius! Iată o listă de destinații numai bune pentru iarnă, în Grecia, unde poți practica schi sau snowboarding ori merge la băi termale.

Vremea este, în general, însorită și uscată, dar pot fi și precipitații abundente. În cele mai reci zile s-ar putea să ningă chiar și la Atena – deși este rar ca în Attica să se formeze strat de zăpadă, cu excepția vârfurilor munților.

Crăciun la Atena? De ce nu și la ce ar trebui să te aștepți? (Galerie foto)

În plus, iarna vei descoperi o Grecie a localnicilor, autentică. E anotimpul când grecii nu mai sunt gazde pentru turiști, așa că-i vei vedea cum se comportă liberi la ei acasă.

ADVERTISING

Ideal ar fi să stai la o gazdă câteva zile. Așa, vei vedea și cum petrec grecii Sărbătorile și cel mai probabil vei fi invitat să li te alături. Apoi, fiecare regiune are propriile tradiții și obiceiuri.

Ce-ți poate oferi Grecia pe timp de iarnă. Atracții de neratat

Altfel, sunt o grămadă de târguri la care poți participa. Înainte de a alege destinația vacanței tale, documentează-te și legat de evenimentele care se anunță.

Obiceiuri de Sărbători, în Grecia

Cert este că oriunde ai merge vei regăsi obiceiul colindatului: copii de toate vârstele, de obicei în grupuri și ”înarmați” cu muzicuțe, tobe și fluiere, merg din casă în casă pentru a cânta un colind specific de Crăciun, anunțând vestea nașterii lui Iisus și făcând urări de bine locuitorilor casei pentru anul în curs.

ADVERTISING

În schimbul acestei binecuvântări, stăpâna casei le înmânează copiilor bani sau dulciuri. La acest capitol nu suntem chiar foarte diferiți: va fi totuși interesant să auzi colinde în altă limbă.

Brazii se împodobesc și acolo, la fel piețele sau magazinele, dar interesante sunt bărcile gătite de Crăciun. Să nu uităm, totuși, de legătura strânsă a grecilor cu marea.

Tradiția spune că bărcile sunt cele care trebuie decorate în cinstea Crăciunului, bradul împodobit fiind o ”invenție” mai nouă.

Bucate de sezon

Iar dacă ieși în oraș, caută „melomakarona” - prăjiturele cu miere în sirop de miere – și „kourabiedes” - niște fursecuri sferice cu unt, care arată ca niște bulgări de zăpadă, fiind acoperite cu zahăr pudră fin. Vei vedea că la toate târgurile se vând ciocolată și migdale caramelizate.

ADVERTISING

Întreabă și de ”lahanodolmades” (rulouri de varză umplute), ”horta” (verdețuri sălbatice) sau ”fasolada” (supă de fasole), pentru că nu poți trăi doar cu dulciuri. Toate merg cu ”rakomelo” – o băutură alcoolică consumată pe tot parcursul anului, dar care este mai des savurată în lunile mai reci. Rakomelo este un amestec de raki și miere, o băutură spirtoasă cu infuzie de plante, numai bună de savurat când mai scad temperaturile.

Dacă raki nu este pe placul tău, există și o versiune mai blândă a acestei băuturi, făcută cu vin, numită ”oinomelo”. În orice caz, ambele îți garantează că îți vei face prieteni printre greci.

În Grecia, cadourile nu se dau în ziua de Crăciun, ci de Anul Nou! În ajunul Anului Nou se cântă colinde (altele decât cele de Crăciun), de data aceasta în cinstea Sfântului Vasile, „Moș Crăciun” grecesc.

Cu această ocazie se face un desert special „vasilopita” (adică tortul Sfântului Vasile). În momentul în care ceasul bate miezul nopții, vasilopita este tăiată în mod ceremonial și fiecare primește o felie. Bucătăreasa ascunde o monedă în această prăjitură, atunci când o gătește. Dacă se întâmplă cumva să găsești moneda ascunsă în felia ta, este semn că îți va merge bine tot anul. Și că s-ar putea să revii și la anul, fie cald, fie frig, completăm noi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇