Da, Grecia înseamnă mare albastră, case albe, miros de gyros și aromă de ouzo. E destinația perfectă de vară. Dar Grecia înseamnă și liniște, pitoresc, schi, drumeții, peisaje rupte din cărțile poștale, situri antice neclintite, cald, la gura sobei, și câte și mai câte.
Dacă vrei să descoperi și o altă Grecie, o altă față a Eladei, n-ar fi rău să o cunoști atunci când e golită de turiști și complet diferită față de vară. Mai e până la iarna grecească, dar iată câteva sugestii legate de cum ai putea petrece o vacanță în Grecia în sezonul rece.
Atena cea zbuciumată și somnorosul Peloponez
Cultura cafenelelor și petrecerile târzii din Atena sunt savurate la maximum în timpul iernii, atât de localnici, cât și de puținii turiști care îi calcă pragul. Atenienii adoră să se întrețină la un prânz bun, lung, îmbibat cu ouzo, la fel de mult cum nu pot refuza să-și petreacă nopțile în cluburile cu bouzoukia.
Ca turist, cafeaua de dimineață se poate împleti cu vizite la o Acropolă mult mai puțin aglomerată și la numeroasele situri antice și muzee din zonă. Te poți plimba în liniște prin Muzeul Acropole, Muzeul Național Arheologic și prin Muzeul Benaki, găzduit în conacul familiei Benakis din centrul Atenei.
La mică distanță de Atena, Peloponezul te îmbie cu zonele sale perfecte pentru plimbare. Alei mărginite de ziduri de piatră, livezi de măslini și situri antice, toate așteaptă să-ți încânte ochii.
Fă o oprire în Nafplio, fermecătorul oraș venețian de pe litoral cu fortăreața sa. Străzile sale parcă în miniatură sunt înțesate de magazine de artizanat și hoteluri de tip boutique, în timp ce al său centru cultural Fougaro găzduiește un program de iarnă dedicat artelor și evenimentelor muzicale. Programul e generos, ai de unde alege, scrie Lonely Planet.
Turul Insulelor – da, sunt deschise!
Viața insulară, iarna, devine ceva cu totul aparte. Localnicii se întrețin la taverne, peisajele sunt complet schimbate, iar plimbările mult mai interesante. Vremea este perfectă pentru drumeții - soarele încălzește exact cât trebuie pentru o plimbare lungă.
Insulele mai mari rămân cele mai vibrante și iarna, datorită localnicilor ceva mai numeroși. Insula Corfu se mândrește cu orașul vechi și viața culturală bogată. Ești invitat să o deguști, începând cu orchestrele până la spectacolele de artă și terminând cu vizitele la Palatul St. Michel și St. George.
Creta te uimește încă de la debarcarea din feribot. Lasă-te vrăjit de orașele portuare pitorești, de Chania și Rethymno, dar și de satele sale montane, pe care nu trebuie să le ratezi.
Lesvos (Mytilini) oferă mii de pahare de ouzo și 11 milioane de măslini. Octombrie și noiembrie reprezintă sezonul recoltei de măsline. Cum să nu-ți dorești să asiști la așa ceva? Dacă poți, implică-te și tu! Experiența este minunată.
Fiecare dintre aceste mari insule are unele dintre cele mai bune gastronomii regionale din țară, cu produse locale proaspete și rețete creative.
Trasee pentru drumeții
Insulele mai mari, cum ar fi Creta, Corfu și Lesvos, sunt binecuvântate cu trasee minunate de drumeții, care leagă satele cu bisericile de munte și cu coasta mării.
Poți vizita insule mai mici, precum prețioasa Hydra, cu vechiul ei port frumos conservat, urmând traseele care te vor conduce de-a lungul coastei dramatice, oferindu-ți priveliști minunate spre Golful Saronic.
Insula Andros, din Ciclade, poate fi un refugiu al iubitorilor de drumeții. Zagorohoria la fel, cu Cheile Vikos din nord-vestul continentului, în apropiere de Ioannina.
Muntele Olimp, de faimă mitică, este de neratat. Este aproape de Litohoro, în nord-vestul continentului. Un vârf masiv stâncos domină peisajul, iar micile așezări din vale, în depărtare, parcă spun povești.
Festivaluri și Sărbători de iarnă în Grecia
Cosmopolitul Salonic e casa unui renumit festival internațional de film, la începutul lunii noiembrie. Dar de departe, atracția principală, iarna, în Grecia, este Crăciunul, cu decorațiuni pe toate fronturile. Imaginează-ți numai mii de luminițe strălucitoare în apele Mării Egee!
Ziua de Anul Nou este cunoscută și sub numele de Agios Vasilios (Sf. Vasile) și este marcată de tăierea vasilopitei tradiționale (tortul glazurat auriu, ce o monedă de noroc ascunsă într-una dintre felii). Următoarea este Epifania (cunoscută și sub numele de Theofhany), pe 6 ianuarie, când preoții ortodocși aruncă sfânta cruce în ape, iar bărbații și băieții locali se cufundă pentru a o aduce la mal. Cea mai mare ceremonie are loc la Pireu.
Sezonul culminează cu marea sărbătoare Apokreas. Această formă grecească de Carnaval are loc de obicei în februarie sau martie, chiar înainte de cele 40 de zile ale postului Paștelui. În timpul Apokreasului, chiar și în satele mici, oamenii mănâncă, beau și defilează pe străzi.