Grevele din transporturi strică vacanțele: Țările din Europa în care se va întrerupe activitatea în iunie și iulie

Grevele din transporturi strică vacanțele: Țările din Europa în care se va întrerupe activitatea în iunie și iulie

Angajații din sectorul transporturilor vor continua protestele în mai multe țări europene. Grevele vor afecta în special traficul aerian, în cel mai aglomerat sezon.

Continuă acțiunile sindicale în Europa, unde angajații din transporturi sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și de creșterea inflației care depășește puterea de cumpărare a salariilor lor.

În această lună, dar și în iulie, vor fi greve în mai multe state de pe continent, iar cei care vor călători în această perioadă trebuie să se informeze din timp despre evoluția situației.

Anglia: Proteste la orizont pe Heathrow

Peste 2.000 de angajați din securitate de pe aeroportul londonez Heathrow au anunțat că vor organiza o nouă grevă din cauza revendicărilor privind salariile, anunță Euronews.

Sindicatul plănuia inițial 31 de zile de grevă în această vară, dar a redus perioada la 29 de zile pentru a le da membrilor timp să se pronunțe asupra unei noi oferte de majorare a salariilor.

ADVERTISING

Astfel, protestele vor începe pe 28 iunie, în loc de 24 iunie, și vor avea loc în aproape fiecare weekend până la sfârșitul lunii august. Dacă solicitările nu vor fi acceptate între timp, greva se va desfășura după următorul calendar:

  • 28, 29 și 30 iunie;
  • 14-16 iulie, 21-24 și 28-31 iulie;
  • 4-7, 11-14, 18-20 și 24-27 august.

Graficul protestelor coincide în Marea Britanie cu începutul vacanței școlare și cu concediile din august.

Conducerea aeroportului Heathrow a anunțat că grevele din ultimele săptămâni au avut un impact minim asupra activității și că va face totul pentru a reduce impactul protestelor asupra pasagerilor.

Scoția: Nu mai e grevă

Vești bune, în schimb, din Scoția, unde negocierile pentru încheierea grevelor de pe aeroporturile din Edinburgh și Glasgow s-au încheiat cu un acord. Angajații au acceptat oferta de mărire a salariilor cu 11-12%, astfel că protestele au încetat pe ambele aeroporturi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Italia: Blocaje în iunie și iulie

Grevele în transporturi nu sunt ceva neobișnuit în Italia în timpul verii. Sindicatele care grupează angajați din transportul aerian, căi ferate și transportul public au anunțat deja mai multe acțiuni de protest.

Unele perturbări de activitate vor avea loc doar la nivel regional, iar activitatea va fi afectată diferit, de la un oraș la altul, și chiar de la un sector la altul, astfel că persoanele care călătoresc în zonele respective vor trebui să se informeze înainte.

Duminică 18 iunie, angajații din securitate de pe aeroportul din Malpensa din Milano vor înceta activitatea timp de patru ore, de la 11:00 la 15:00.

Marți 20 iunie, angajații de la serviciul de bagaje din toate aeroporturile italiene vor intra într-o grevă de 24 de ore. Trei dintre cele mai mari sindicate ale angajaților din transporturi se vor alătura protestului, astfel că activitatea celor mai importante aeroporturi va fi afectată. Cele mai mari probleme vor fi la birourile de check-in și la ridicarea bagajelor, însă sunt posibile și întârzieri și anulări ale unor zboruri.

ADVERTISING

Informații despre ce trebuie să faci dacă nu-ți găsești bagajul la aeroport sunt disponibile aici.

Vineri 7 iulie, transportul public va fi în grevă. Circulația mijloacelor de transport, de la trenuri la feriboturi, va fi afectată de la miezul nopții de 6 iulie până la începerea activității pe 7 iulie, apoi din nou, de la 9:30 la 17:00 și de la 20:00 până la miezul nopții. Activitatea minimă este garantată, potrivit legii, de la începerea activității pe 7 iulie până la ora 8:29 dimineața și de la 17:01 până la 19:59.

Sâmbătă 15 iulie, angajații principalului operator de control al traficului aerian din Peninsulă, ENAV, vor intra în grevă pentru 24 de ore. Încă nu se cunosc detalii despre impactul acestui protest, dar e de așteptat să ducă la întârzieri și anulări pe aeroporturile din toată Italia.

Spania: Greve în fiecare zi

Sindicatul piloților spanioli a lansat pe 7 iunie un apel la grevă împotriva Air Europa, a treia mare companie aeriană din țară. Deși încă au fost încă anunțate datele exacte, protestul va avea loc undeva între 19 iunie și 2 iulie.

Din 6 iunie, sindicatul Sepla a declanșat o grevă zilnică pe termen nedefinit împotriva companiei regionale Air Nostrum, deținută de Iberia. Protestul a dus la anularea a 20% din zboruri și la mai multe întârzieri.

Greva are loc în fiecare zi a săptămânii și încă nu sunt semne că negocierile se îndreaptă spre un rezultat.

Franța: Protestele din ianuarie s-au lungit până în vară

Sindicatele din toată Franța au luat parte la lupta împotriva creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Protestele au început în luna ianuarie și nu s-au încheiat nici acum, deși au scăzut în intensitate.

Cel mai recent val de greve, organizate pe 6 iunie, a afectat foarte ușor circulația trenurilor companiei feroviare de stat SNCF, însă traficul aerian a avut mult de suferit. Ryanair a anulat 400 de zboruri către toată Europa din cauza grevei controlorilor de trafic aerian.

Deocamdată nu a fost anunțată o nouă grevă, dar asta nu înseamnă că transporturile vor fi ferite de proteste. Sindicatele implicate în proteste s-au întrunit marți pentru a stabili ce vor face mai departe, însă nu au anunțat care a fost concluzia discuțiilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇