Cetatea Deva - informații utile și recomandări pentru acces facil

Cetatea Deva - informații utile și recomandări pentru acces facil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe Valea Mureșului, la intrarea în Transilvania dăinuie încă o cetate care a avut un important rol strategic și de apărare a orașului Deva. Importanța edificiului derivă atât din poziționarea sa la înălțime, cât și din rolul său de apărare care s-a menținute secole de-a rândul, din vremuri demult apuse. Dacă vrei să afli tainele cetății Deva și să pătrunzi în fascinanta lume a acesteia, vei descoperi din următorul articol tot ce te interesează pentru a o vizita măcar o dată. Informațiile oferite se află între mit și istorie, între adevăr și legendă, fiind utile pentru toți cei care iubesc aventura, călătoriile și locurile cu o puternică încărcătură istorică.

Cuprins:

  1. Cetatea Deva - informații utile, între mit și realitate
  2. Deva cetate - recomandări pentru căi de acces facil 

<h2>1. Cetatea Deva - informații utile, între mit și realitate</h2>

Cetatea Deva este o construcție care dăinuie din perioada medievală, mai exact din mijlocul secolului al XIII-lea, pe Dealul Cetății din Deva, la altitudinea de 378 de metri. 

Acest monument istoric, care are o arhitectură laică, a fost construit pe un con vulcanic, în Dealul Cetății, în stil medieval.

Orașul Deva pare că este păzit și acum de această clădire de pe deal, deoarece se observă foarte bine în fiecare anotimp cum se evidențiază Cetatea Deva. Pe Valea Mureșului, în Dealul Cetății dăinuie de sute de ani Cetatea Devei, de unde se putea observa oricine pătrundea sau ieșea din oraș, având un rol strategic și de apărare. 

Cercetătorii au descoperit în zonă urme de așezări străvechi, blocuri de piatră cu cioplituri în formă de coadă de rândunică, ceea ce i-a determinat să creadă că au locuit aici daci, într-o fortificație deosebită.

ADVERTISING

Primul document care s-a descoperit cu privire la Cetatea Devei datează din anul 1269 și menționează izbânda regelui din acea vreme asupra tătarilor. Astfel, sub zidurile acestei cetăți aveau loc lupte împotriva cotropitorilor tătari, care erau încununate de succes datorită poziției strategice și vitejiei oștenilor. Din moment ce era reședință voievodală, Cetatea Devei dispunea de toate atuurile necesare pentru satisfacerea diferitelor nevoi ale curții. 

Încă din secolul al XIV-lea se poate spune că Deva și satele din împrejurimi aparțineau acestui „district militar valah”, fiind conduse de cnezi. 

Valoarea militară a Cetății Deva a început să crească mai mult în secolul al XVII-lea, mai ales când turcii au cucerit Oradea. Cu toate acestea, Cetatea Devei a rămas singura neocupată datorită fortificațiilor și rolului său de apărare. Din anul 1444 această cetate, împreună cu domeniile ei întinse au intrat în posesia voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara, numit și Iancu de Hunedoara. Cetatea Devei, cele 56 de sate care aparțineau domeniului cetății și minele de aur din Munții Apuseni au fost preluate de către acest voievodat. Huniazii sau Corvinii au stăpânit aceste domenii până în anul 1504. De atunci, principele Gabriel Bethlen transformă rolul cetății într-unul de închisoare. Mai mult, acesta era chiar un loc de tortură pentru vrăjmașii domniei. La poalele muntelui unde era cetatea s-a construit Palatul Magna Curia, numit și Castelul Bethlen, unde locuiau acești conducători ai principatului Transilvaniei. 

De-a lungul timpului, cetatea a fost i sub stăpânire otomană, și sub stăpânirea curuților, rolul său strategic și de apărare transformându-se în rol de fortificație bastionară. De la Răscoala țărănimii iobage din Transilvania, din anul 1784, când și-au pierdut viața Horia, Cloșca și Crișan, cetatea a fost cucerită și funcționalitatea sa militară s-a finalizat. Noul proprietar, Pogany Franciska, a ruinat cetatea după cea golit-o de bunuri. Partea bună este că Împăratul Francisc I și soția sa, în vizita prin Transilvania, au admirat atât de mult cetatea încât au hotărât să o refacă din anul 1817. Deși lucrările au durat circa 12 ani, aceștia s-au bucurat de frumusețea locurilor și de încărcătura istorică a cetății. 

ADVERTISING

În urma Revoluției din 1848-1849 cetatea a fost ocupată de revoluționarii maghiari, în lupta cu revoluționarii conduși de Avram Iancu. În schimb, în anul 1849 s-a petrecut un incident care a condus la o explozie cu praf de pușcă și partea de est a cetății a fost dărâmată. Astfel, generalul Bem a pus armele jos în fața trupelor habsburgice. 

Se pot observa trei incinte în cadrul Cetății Deva.

  1. O incintă de formă ovoidală;
  2. O incintă cu traseu ovoidal neregulat;
  3. O incintă cu traseu aproape semicircular.

În anul 2014 a fost demarat Proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva”, cu sprijinul UE, care vizează restaurarea incintelor de la baza cetății. În schimb, este necesar să se restaureze și curtea interioară, și monumentul istoric pentru a se bucura de succes deplin aceste proiecte.

Rezervația naturală Dealul Cetății Deva este o arie protejată de interes național, alături de situl de importanță comunitară, care vizează protejarea florei, faunei, habitatului natural și biodiversității din zona Deva, județul Hunedoara. În plus, dacă vrei să susții protejarea mediului înconjurător, asigură-te că arunci o privire pe spotmedia.ro, site unde vei găsi o varietate de informații utile din toate domeniile. Iar, unele dintre acestea te vor ajuta în demersurile tale împotriva poluării și a menținerii calității aerului, solului și apelor.

Această importantă fortificație din Evul mediu este acum unul din cele mai importante obiective din Județul Hunedoara și nu numai, fiind vizitată anual de mii de turiști. Aceștia doresc să cunoască sau să simtă încărcătura istorică a cetății, în timp ce se vehiculează o serie de legende pe marginea acesteia. 

ADVERTISING

Ce istorisesc legendele?

  • Una din legendele Cetății Deva este asemănătoare cu Legenda Meșterului Manole. Astfel, meșterul Clement și cei 12 ortaci încercau să construiască zidurile și acestea se dărâmau. Ceea ce construiau ziua se dărâma noaptea, iar ceea ce construiau noaptea se dărâma în dimineața următoare. Astfel, ei au hotărât să o sacrifice pe soția celui care venea prima cu mâncare acolo, pentru a rezista zidurile cetății. Din păcate, chiar soția meșterului a ajuns prima, aceasta a fost sacrificată și s-a construit cetatea fără a se mai dărâma zidurile.
  • Altă legendă aduce în discuție existența unor uriași pe acele dealuri. Cele trei fete ale uriașilor și-ar fi propus să impresioneze lumea cu puterile lor magie, construind edificii precum: Cetatea Deva, Baia din Călan și Cetatea Uroiu. Au reușit să impresioneze oamenii, însă cea care a construit Cetatea Uroiu a pierit odată cu edificiul din cauza mândriei sale. Celelalte edificii dăinuie și astăzi în Deva și împrejurimi.
  • Conform altei legende, trăiau aici trei zâne care aveau părul de aur, fiind fete de uriaș. Acestea au construit trei cetăți: Devei, Uroiul și Colt, între care se construise un pod de aur. Stăpâna Cetății Uroiul, fiind răzbunătoare, a vrut să distrugă Cetatea Colt cu o mistrie uriașă, însă a nimerit Muntele Retezat. Tot de aici derivă și legenda acestui vârf muntos. 
  • Altă legendă susține construirea Cetății Deva de către niște pitici harnici și geniali, care trăiau în acea zonă. Când piticii lipseau, s-a furișat acolo un balaur cu 7 capete, care a fost alungat de către un voinic pe nume Iorgu Iorgovan. Deși balaurul ar fi fugit și s-ar fi ascuns într-o peșteră din zona Cazanelor Dunării, acest Hercule autohton l-a prins și l-a ucis pe balaur, pentru a apăra oamenii de primejdii. Se mai spune că muștele care ar fi supt sângele balaurului sunt din specia columbaca și acestea mai ies și acum din această peșteră.

<h2>2. Deva cetate - recomandări pentru căi de acces facil</h2> 

Principalele drumuri de acces către Cetatea Deva includ cele trei trasee, care se pot străbate pe jos, din orașul Deva. 

Cel mai important punct de acces este Poarta Cetății Deva (Poarta 1), fiind declarat monument istoric. Accesul poate fi realizat cu mașina, cu telecabina, însă aceasta poate fi în reabilitare sau revizie. De aceea, îți poți lua inima în dinți și poți porni pe jos într-o incursiune interesantă, uneori înfiorătoare din perspectiva desișului pădurii și a existenței animalelor sălbatice din zonă.

Deși drumul este plin de aventuri, care mai de care mai interesante, merită să vezi orașul Deva de sus, de la poalele cetății.

Cetatea Deva informații utile

Cetatea Deva se află pe Strada Cetății, în Municipiul Deva- orașul reședință al județului Hunedoara. 

Traseele care se pot străbate pe jos sunt următoarele:

  1. Dacă te afli în parcul Palatului Magna Curia poți traversa strada și vei ajunge la niște trepte. Ai de urcat acele trepte, trecând chiar și printr-un tunel, care te conduce spre monumentul istoric. În continuare vei avea de parcurs un traseu sinuos, prin pădure, unde te poți opri să te odihnești și să admiri peisajul din împrejurimi. După aproximativ 15 minute de mers pe cărări de munte, vei ajunge la Poarta 1 a cetății și poți admira atât monumentul istoric, cât și vederea panoramică a orașului Deva.
  2. În fața tunelului, înspre stâna acestuia, poți continua drumul direct prin pădure. Astfel, după ce ajungi într-o poiană vei mai avea foarte puțin de mers până la Poarta 1 a Cetății Devei. În 10 minute poți ajunge la destinație dacă urmezi acest traseu și, desigur, dacă ai curaj să mergi prin pădure.
  3. În spatele unui local, unde este un loc de parcare, începe un traseu lung, dart spectaculos către cetatea Devei. Acest drum este străbătut de către majoritatea turiștilor, deoarece este mai bătătorit decât celelalte. Deși este mai lung, acest traseu are panta mai lină și îți oferă oportunitatea de a admira peisajul la fiecare pas pe care îl realizezi în ascensiunea către Poarta Cetății. Dacă urmezi acest traseu, în condiții normale, ajungi în circa 20 de minute la Cetatea Deva.
  4. Există un traseu care se poate străbate cu mașina, de la Parcul Central, spre dreapta, prin pădure. Deși panta este destul de abruptă, conducătorii auto pot străbate acest traseu până aproape de Poarta 1 a cetății, mai exact cu 50 de metri mai jos. 

Conform cercetărilor, s-a descoperit că poarta 1 a fost construită în perioada anilor 1699-1700, unde exista un străjer. Acesta stătea în camera de gardă și controla fiecare trecător care ajungea aici, călare sau pe jos, cu încărcătură de marfă sau fără. Situată la 378 de metri altitudine, Cetatea Devei își menținea rolul strategic și de apărare până la ocuparea acesteia de către străini. Acum te poți bucura de un monument istoric, cu o puternică încărcătură din perioada medievală sau chiar din perioada dacică.

Astfel, se poate vizita Cetatea Deva ori de câte ori dorești să descoperi tainele locurilor și încărcătura lor istorică, pe toată durata zilei (în intervalul orar 9:00-21:00). De asemenea, când pornești în călătorie sau tranzitezi Hunedoara, poți vizita aceste frumoase locuri și vara, și iarna. 

Această cetate veche de aproape 700 de ani includea mai multe incinte, însă au mai fost efectuate unele modificări de-a lungul timpului. Cele cinci modificări majore ale Cetății Deva au reușit să conserve cel puțin ruinele edificiului și să păstreze căile de acces către fortăreață. 

Așadar, după 700 de ani de evenimente istorice deosebite, este momentul să pornești în călătorie spre Cetatea Deva, de unde vei putea admira superba Valea Mureșului, deosebita Valea Streiului, precum și Ținutul Pădurenilor. 

Surse foto: unsplash.com, pexels.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇