Cetatea Bathory va fi restaurată cu bani europeni

Cetatea Bathory va fi restaurată cu bani europeni
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Cetatea medievală Bathory, din Şimleu Silvaniei, va fi restaurată şi pusă în valoare în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de circa opt milioane de euro, ce va fi implementat de administraţia locală în următorii trei ani şi jumătate.

„Astăzi am semnat cu ADR Nord-Vest contractul de finanţare privind ‘Reabilitarea şi punerea în valoare a Ansamblului Cetăţii Bathory’. Este un moment istoric pentru oraşul nostru şi pentru cetatea ce reprezintă, de fapt istoria acestor meleaguri.

Valoarea proiectului finanţat în cadrul Programului Regional Nord - Vest 2021 - 2027 este de circa opt milioane de euro. În ceea ce priveşte termenul de implementare, vom avea şase luni pentru proiectare şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor. Sper însă să găsim constructori serioşi, pentru a finaliza înainte de acest termen proiectul", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristian Lazăr, primarul oraşului Şimleu Silvaniei.

ADVERTISING

Obiectul proiectului este punerea în siguranţă, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Bathory şi prezentarea ruinelor apărute în urma cercetărilor arheologice din anii 2006 - 2010, în vederea creşterii potenţialului turistic naţional şi internaţional al oraşului Şimleu Silvaniei.

Cetatea-Medievala-Bathory
Foto: Primăria Șimleul Silvaniei

„Cetatea feudală se tratează în ansamblul ei istoric, prima incintă cu palatul, ruinele palatului cu cele două bastioane circulare, curtea interioară a palatului şi incinta cetăţii compusă din ziduri, bastioane şi clădirea porţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ruinele se vor marca prin realizarea unei platforme ridicate faţă de nivelul terenului amenajat al curţii şi se vor prezenta zidurile la nivelul pavajului, incluzând elemente de vegetaţie şi mobilier urban. Pentru funcţionarea ansamblului expoziţional şi inclusiv organizarea unor manifestări culturale în incinta cetăţii, se propune amenajarea terenului din interiorul incintei şi dotarea cu reţelele necesare funcţionării.

Punerea în valoare a cetăţii implică refuncţionalizarea clădirii porţii, a bastioanelor circulare şi a bastionului nord-estic", se arată într-o descriere a proiectului pe site-ul Primăriei Şimleu Silvaniei.

ADVERTISING

Aflate în centrul oraşului Şimleu Silvaniei, ruinele cetăţii medievale Bathory (secolul XVI), constituie o prezenţă a arhitecturii renascentiste din Transilvania, se precizează pe site-ul Centrului de Informare Turistică Şimleu Silvaniei.

„Ansamblul reprezintă de fapt un castel rezidenţial şi este alcătuit din două incinte fortificate, construite în două etape. Se mai pot întrezări şi două turnuri, un bastion, o poartă de intrare şi o parte din zidurile de apărare.

Cel mai important membru al familiei Bathory, al cărui destin se leagă de cetatea de la Şimleu Silvaniei este Stefan Bathory, principe al Transilvaniei şi unul din cei mai importanţi regi ai Poloniei, dar şi un personal istoric de care se leagă una din legendele locului.

Stefan Bathory e născut la Şimleu Silvaniei. El a fost regele Poloniei şi al Ungariei", adaugă sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇