Castelul Mimi, unde are loc summit-ul european din R. Moldova, este considerat a fi primul „chateau” adevărat din Basarabia

Castelul Mimi, unde are loc summit-ul european din R. Moldova, este considerat a fi primul „chateau” adevărat din Basarabia

Castelul Mimi din localitatea moldoveană Bulboaca devine pentru două zile cel mai fierbinte loc din Europa, având în vedere că aici are loc summit-ul comunităţii politice europene, un eveniment fără precedent în istoria acestei ţării.

47 de şefi de stat şi de guvern se întâlnesc, joi și vineri, la Castelul Mimi, o cramă spectaculoasă situată în Bulboaca, raionul Anenii Noi, o localitate aflată la sud-est de Chişinău.

Locul este de fapt conacul familiei Mimi și este un monument de arhitectură de importanță națională, construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

ADVERTISING

Construcția conacului, inițiată din ordinul politicianului basarabean Constantin Mimi, a fost finisată în anul 1900. Arhitectura acestuia a fost preluată din practica franceză. Acest lucru s-a datorat faptului că Mimi studiase viticultura și vinificația la Montpellier.

Se consideră că respectivul conac a fost primul „chateau” adevărat din Basarabia, conform Moldova.md. Construit cu două etaje din beton armat (o noutate pe atunci), castelul era considerat un edificiu modern nu doar în ținutul Bender, ci în toată gubernie. 

ADVERTISING

Pivnița castelului avea o capacitate de 300.000 litri de vin, păstrat în poloboace.

În anul 2011 a început renovarea ansamblului arhitectural, care s-a terminat în 2016, devenind un punct de atracție pentru turiști.

Aici se mai află un muzeu, o galerie de artă pentru tinerii artiști, o sală de conferințe, un hotel, un restaurant, câteva ateliere de creație, atât de arte populare, cât și pentru gătit, precum și săli pentru evenimente. În castel sunt amenajate patru săli mari pentru 100-120 de persoane, două săli de degustări și 6 hale în beci.

ADVERTISING

SUMMIT FĂRĂ PRECEDENT ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Summit-ul este un semn de susţinere pentru fosta republică sovietică şi pentru Ucraina vecină, în timp ce Kievul se pregăteşte să lanseze o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti de ocupaţie. Cu atât mai mult, acest summit care se desfăşoară într-o regiune pe care Moscova obişnuia să o considere în sfera sa de influenţă este un deget simbolic vârât în ochii lui Vladimir Putin, un semn al angajamentului colectiv al Europei de a-şi da mâna în faţa agresivităţii ruse.

Reuniunea celor 27 de state membre ale UE şi a altor 20 de ţări europene la un castel din inima ţinutului viticol moldovenesc va aborda o serie de chestiuni strategice şi va lansa o nouă misiune de parteneriat al UE în această ţară. Însă accentul va fi pus pe o demonstraţie simbolică de unitate, care are loc chiar la uşa Ucrainei. 

În cadrul summitului - a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene, creată la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron - se vor discuta probleme diverse, de la securitatea cibernetică la migraţie şi securitate energetică. De asemenea, va fi o oportunitate de a discuta tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan şi Armenia la recentele confruntări din nordul Kosovo. 

Programul Summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegaţiilor, şi grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel şi în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia şi conectivitatea. Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇