Ziua 463: Rusia reclamă o tentativă ucraineană de ”invazie” la Belgorod. Zelenski zice că e gata de NATO, Germania spune că nu se poate

Ziua 463: Rusia reclamă o tentativă ucraineană de ”invazie” la Belgorod. Zelenski zice că e gata de NATO, Germania spune că nu se poate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 463 de război în Ucraina începe cu un atac nocturn în Kiev, care a ucis cel puțin trei persoane, dintre care doi copii, iar alte patru au fost rănite.

De cealaltă parte, armata rusă a anunțat că a respins o tentativă ucraineană de ”invazie” a regiunii ruse Belgorod. Oficiali ruși susțin că ar fi fost vorba de „grupări teroriste ucrainene alcătuite din până la două companii de infantierie motorizată, consolidate cu tancuri”, care au încercat să intre pe teritoriul rus. Incursiunea ar fi început joi, către ora locală 3:00 și armata rusă ar fi respins trei atacuri.

De asemenea, Rusia a început evacuarea copiilor din localităţile de la graniță bombardate intens timp de câteva zile, şi unde Kremlinul a considerat situaţia „alarmantă”.

Totodată, preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat compatrioţilor de la Odesa, anunţând că a făcut acolo o vizită de lucru şi că a vorbit despre întărirea apărării acestui port cheie de la Marea Neagră, care a fost vizat în această săptămână de un atac semnificativ al Rusiei.

Liderul ucrainean participă, joi, la summit-ul Comunității Politice Europene, care se desfășoară la Bulboaca, în Republica Moldova, unde se reunesc aproape 40 de lideri din Europa. La reuniune participă și șeful statului român, Klaus Iohannis. Cu această ocazie, Zelenski a reiterat că țara lui este pregătită să intre în NATO.

ADVERTISING

În context, ministrul de Externe german a transmis că porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă o ţară nu se poate alătura Alianţei cât timp se află în mijlocul unui război.

SUMMITUL EUROPEAN DIN R.MOLDOVA

  • Volodomir Zelenski a ajuns la summit-ul Comunității Politice Europene care se desfășoară la Bulboaca, în Republica Moldova. Mai multe informații despre această întâlnire istorică puteți citi AICI.
  • Maia Sandu, liderul moldovean, a reafirmat sprijinul pentru Ucraina: „Ucraina ține Moldova în siguranță astăzi. Moldova respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Moldova susține formula de pace propusă de Ucraina și susține inițiativa creării unui Tribunal Internațional Special pentru judecarea crimelor de agresiune din Ucraina. Vă rog investiți în țările noastre, vă rog aveți încredere în noi și în viitorul nostru. Aceasta este contribuția voastră la stabilitatea continentului.”
  • Zelenski a ținut un scurt discurs, în care le-a mulțumit vecinilor moldoveni pentru sprijinul acordat: „Mă bucur să fiu aici, nu a fost simplu să vin în Republica Moldova, dar cum am mai zis, toți ucrainenii transmit mesajul că suntem alături de Moldova. Suntem bucuroși să mergem pe acest drum împreună. Mulțumim poporului moldovean pentru că ne-a găzduit refugiații, nu o să uităm niciodată acest lucru. Am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, sunt câteva proiecte prioritare.”
  • Liderul ucrainean, despre intrarea în NATO: „Cred că este foarte important viitorul nostru în Uniunea Europeană. Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm doar confirmarea. Granțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Moldova, pentru că Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa. Noua noastră inițiativă este o Coaliție Patriot, ca să avem un sprijin puternic pe câmpul de lupă. Mulțumesc foarte mult Moldovei. (...) Apropo de formula de pace, suntem în perioada când ne pregătim pentru un summit care a întâmpinat probleme, de aceea nu am stabilit încă o dată. (...) Cred că Jens Stoltenberg ne susține, mi-a spus asta când am avut întâlniri bilaterale, dar avem nevoie de întreaga alianță să fie alături de noi.”
  • Când se va termina războiul: În încheiere, Zelenski a menționat că războiul se va termina când va câștiga Ucraina sau când Rusia se va retrage din teritoriile ocupate.
  • Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat că speră ca summitul european ce reuneşte aproape 50 de lideri în Republica Moldova să trimită „un mesaj puternic'' Rusiei.
  • „Suntem aici pentru a da dovadă de sprijin pentru Republica Moldova, pentru Ucraina şi pentru toată comunitatea europeană. Avem provocări comune de securitate, energie şi conectivitate pe care le putem aborda doar prin intermediul acţiunilor comune'', a precizat la rândul său preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la sosirea la summit.
  • Klaus Iohannis a avut un mesaj pentru Volodimir Zelenski: „Summitul nostru trebuie să reafirme cu putere sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina şi cetăţenii săi pentru a învinge agresiunea rusească şi a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU. Acest summit trebuie să fie, totodată, o expresie a capacităţii noastre comune de a promova pacea, stabilitatea şi democraţia în Europa şi dincolo de Europa”, a transmis liderul român, în cadrul unui discurs.
ADVERTISING

SITUAȚIA DE PE FRONTUL UCRAINEI

  • Noi atacuri în Kiev: Mai multe explozii au fost auzite peste noapte de miercuri spre joi în capitala Ucrainei. „Trei persoane au murit şi patru au fost rănite în districtul Desnianski”, a scris administraţia militară de la Kiev pe Telegram. „Printre cei trei morţi din district se numărau doi copii (cu vârste de 5-6 şi 12-13 ani)”, potrivit aceleiaşi surse.
  • Zelenski a fost la Odesa: „La Odesa, am avut o întâlnire specială şi îndelungată cu privire la situaţia socială şi de securitate din regiune. Cu conducerea regiunii, armata şi forţele de ordine. Regiunea este o prioritate din toate punctele de vedere. Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară”, a declarat Zelenski.

ATACURI ÎN RUSIA

  • „Invazie respinsă” - Armata rusă a anunțat că a respins, împreună cu Serviciul rus de securitate (FSB), cu ajutorul aviaţiei şi artileriei, o tentativă ucraineană de ”invazie” a regiunii ruse Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, cu câteva zeci de militari şi tancuri, relatează AFP şi CNN. ”În urma unor bombardamente intensive ale unor instalaţii civile în regiunea Belgorod, grupări teroriste ucrainene alcătuite din până la două companii de infantierie motorizată, consolidate cu tancuri, au încercat să intre pe teritoriul rus, în apropiere de colonia Novaia Tavoljanka şi de postul internaţional de control rutier Şebekino”, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-o postare pe Telegram. Incursiunea ar fi început joi, către ora locală 3:00 (şi ora României), a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului rus, Igor Konaşenkov, care a precizat că armata rusă a respins trei atacuri”.
  • Începe evacuarea copiilor: Guvernatorul Belgorodului a anunţat începerea evacuării copiilor din două localităţi din regiune care au fost supuse atacurilor de artilerie şi de mortiere. Peste 1.000 de minori vor fi mutați.
  • Rusia admite „breșe” în apărare: Alexander Makogonov, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa, a recunoscut potenţiale defecte în anticiparea acestor atacuri, care s-au multiplicat în ultimele săptămâni în Rusia. „Este ceva la care trebuie lucrat. (…) Rusia este o ţară mare, se poate imagina că sunt breşe în sistemul de apărare, care trebuie umplute”, a precizat acesta.
  • Atacuri cu lansatoare de rachetă ”neîntrerupte” la Şebekino, în regiunea rusă Belgorod, soldate cu opt răniţi, inclusiv un poliţist. Totuși, guvernatorul Viaceslav Gladkov dezminte o „înaintare” a forţelor ucrainene în Rusia.
ADVERTISING

ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE

  • Când va adera Ucraina la NATO? „Porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă o ţară nu se poate alătura Alianţei cât timp se află în mijlocul unui război”, a declarat ministrul de Externe german Annalena Baerbock, cu referire la Ucraina.
  • Acuzații ale șefului FSB: Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, a acuzat joi într-o intervenție rară că Occidentul incită „în mod activ” Republica Moldova să ia parte la războiul din Ucraina.
  • Polonia își închide granițele: Polonia a închis graniţa de est cu Belarus pentru camioanele care vin atât din Belarus, cât şi din Rusia. Interdicţia, care a intrat în vigoare joi, se aplică tuturor camioanelor, tractoarelor şi vehiculelor cu remorci sau semiremorci înregistrate în ambele ţări.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇