Iohannis, la summit-ul Comunității Politice Europene. Mesaj pentru cetățenii moldoveni și pentru Zelenski

Iohannis, la summit-ul Comunității Politice Europene. Mesaj pentru cetățenii moldoveni și pentru Zelenski
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, joi, la summitul Comunităţii Politice Europene, care se desfășoară în Republica Moldova.

Liderul român a fost primit de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Anterior, Iohannis a postat pe Twitter o fotografie în care apare în avion alături de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

"Din Bucureşti, către Republica Moldova, împreună de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru o reuniune importantă a familiei europene unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură şi că Uniunea Europeană este alături de cetăţenii moldoveni în atingerea aspiraţiilor europene îndreptăţite ale acestora", a scris şeful statului pe pagina sa de socializare.

https://twitter.com/KlausIohannis/status/1664169352118116354

UPDATE 13:27 - Ulterior, Iohannis a avut un mesaj pentru cetăţenii din Republica Moldova, în discursul său susţinut la cea de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene: „nu sunteţi singuri!”. Şeful statului a adăugat că procesul de consolidare a Republicii Moldova înseamnă şi consolidarea rezilienţei strategice a Europei.

ADVERTISING

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene, cu atât mai mult cu cât ne aflăm aici, în Republica Moldova. Ceea ce este ilustrativ pentru vocaţia europeană a Republicii Moldova şi pentru seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană. De asemenea, demonstrează concentrarea atenţiei asupra întregii Vecinătăţi Estice şi a regiunii Mării Negre.

Trebuie să fim din ce în ce mai conştienţi de provocările geostrategice la adresa unor ţări precum Ucraina şi Republica Moldova. Doresc să profit de această ocazie pentru a saluta prezenţa Preşedintelui Zelenski, astăzi. Domnule Preşedinte, suntem uniţi şi solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina şi poporul său care sunt, în continuare, ţinta atacurilor nemiloase ale Rusiei”, a afirmat Klaus Iohannis la evenimentul de joi, din Republica Moldova.

ADVERTISING

El a mai spus că „agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece”. Iohannis a reiterat că ţara noastră a oferit sprijin Republicii Moldova şi a amintit, în acest sens, despre Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansat de România alături de Franţa şi Germania.

Liderul român a avut un mesaj pentru cetăţenii din Moldova: „nu sunteţi singuri!”.

„Aşadar, doresc să le transmit un mesaj tuturor cetăţenilor Republicii Moldova: nu sunteţi singuri! Uniunea Europeană şi ceilalţi parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă şi consolidarea rezilienţei strategice a Europei. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetăţenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătăţire concretă a vieţii lor zilnice. Acesta este un element crucial pentru o poveste de succes a Republicii Moldova”, a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

De altfel, șeful statului i-a transmis preşedintelui Volodimir Zelenski că summitul trebuie să reafirme sprijinul ferm şi de neclintit pentru Ucraina, pentru a învinge agresiunea rusească.

Iohannis, alături de alți lideri europeni în Republica Moldova

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, organizat în Republica Moldova, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Acesta va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.

La reuniunea care are loc la Castelul Mimi, raionul Anenii Noi, şi-au anunţat prezenţa 47 de şefi de stat sau de guvern, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European.

Primul ajuns la fața locului a fost liderul ucrainean Volodmir Zelenski, care a fost întâmpinat de șefa statului moldovean, Maia Sandu. „Cred că este foarte important viitorul nostru în Uniunea Europeană. Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm doar confirmarea. Granțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Moldova, pentru că Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa”, a spus liderul ucrainean, pe covorul roșu, vizibil emoționat.

Summit fără precedent în Republica Moldova

Republica Moldova găzduieşte joi un eveniment fără precedent în istoria sa: aproape 50 de lideri din Europa se reunesc în aici pentru al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, un for de discuţii creat anul trecut după invazia Rusiei în Ucraina vecină.

Este un semn de susţinere pentru fosta republică sovietică şi pentru Ucraina vecină, în timp ce Kievul se pregăteşte să lanseze o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti de ocupaţie.

Cu atât mai mult, acest summit care se desfăşoară într-o regiune pe care Moscova obişnuia să o considere în sfera sa de influenţă este un deget simbolic vârât în ochii lui Vladimir Putin, un semn al angajamentului colectiv al Europei de a-şi da mâna în faţa agresivităţii ruse.

Reuniunea celor 27 de state membre ale UE şi a altor 20 de ţări europene la un castel din inima ţinutului viticol moldovenesc va aborda o serie de chestiuni strategice şi va lansa o nouă misiune de parteneriat al UE în această ţară. Însă accentul va fi pus pe o demonstraţie simbolică de unitate, care are loc chiar la uşa Ucrainei. 

În cadrul summitului - a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene, creată la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron - se vor discuta probleme diverse, de la securitatea cibernetică la migraţie şi securitate energetică. De asemenea, va fi o oportunitate de a discuta tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan şi Armenia la recentele confruntări din nordul Kosovo. 

Programul summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegaţiilor, şi grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel şi în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia şi conectivitatea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇