Alertă MAE pentru Bulgaria, unde e cod roşu de caniculă

Alertă MAE pentru Bulgaria, unde e cod roşu de caniculă

Pentru toţi turiştii români care au planificate vacanţe la sud de Dunăre, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde până marți sunt în vigoare coduri roşu și portocaliu de caniculă.

Cod roșu a fost emis pentru regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Yambol, Pleven, Veliko Târnovo și Ruse, unde temperaturile vor înregistra valori de peste 41 grade Celsius.

Cod portocaliu există în regiunile Vidin, Montana, Vrața, Sofia, Sofia-regiune, Pernik, Kjustendil, Loveci, Gabrovo, Sliven, Smolian, Kârdjali, Târgoviște, Razgrad, Silistra, Șumen, Dobrici, Varna și Burgas, unde temperaturile vor înregistra valori de 38 – 41 grade Celsius.

MAE precizează, într-un comunicat remis SpotMedia.ro, că informații suplimentare despre situaţia din Bulgaria pot fi accesate:

  • pentru starea vremii, pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la regimul vamal, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi" din Bulgaria: www.customs.bg;
  • cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL, pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare, pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la starea actuală a drumurilor, pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră" – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro/node/51904, http://sofia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Şi în România avem alertă de caniculă cu 41 de grade la umbră, dar şi coduri de furtuni (vezi harta avertizărilor)

Pe de altă parte, sunt incendii devastatoare în Turcia, Grecia și Italia. Turiștii și localnicii au fost evacuați cu bărcile din calea flăcărilor (Galerie video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇