Alertă de caniculă cu 41 de grade la umbră, dar şi coduri de furtuni. Căldura ţine până joi (Harta avertizărilor)

Alertă de caniculă cu 41 de grade la umbră, dar şi coduri de furtuni. Căldura ţine până joi (Harta avertizărilor)

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, noi avertizări de tip cod galben şi cod portocaliu de caniculă, dar şi de instabilitate atmosferică, valabile în perioade distincte, în jumătate de ţară.

Să vorbim mai întâi de căldură. Pentru luni, 2 august, este cod galben de caniculă. ANM precizează că valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Tot azi, 2 august, este valabil şi un cod portocaliu, pentru sud-estul ţării, unde căldura va deveni insuportabilă.

ADVERTISING

"În Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade", transmite ANM.

Precizăm că este vorba despre temperaturi măsurate la umbră, la distanţă de sol, aşadar pe asfaltul din oraşe căldura resimţită va fi şi mai puternică.

Foto: ANM

Apoi, de marţi (3 august) şi până joi (5 august) inclusiv, este valabil un alt cod galben de caniculă.

"Local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade", arată ANM.

Foto: ANM

Cod galben şi portocaliu de furtuni

Pe de altă parte, ANM a emis şi două avertizări de furtună.

Potrivit meteorologilor, luni, 2 august, între orele 10:00 - 22:00, în Transilvania, nordul Munteniei şi al Dobrogei şi local la munte este cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25 - 30 l/mp.

În plus, o avertizare cod portocaliu de vreme instabilă va fi valabilă de la ora 13:00 până la 22:00, în Moldova unde vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80 - 90 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Local, vor fi averse torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 30 - 40 l/mp.

ANM precizează că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat şi în restul teritoriului.

Foto: ANM

Cum va fi vremea la Bucureşti

ANM a emis şi o prognoză specială pentru Capitală, valabilă de luni până joi. Vremea se răcorește puţin, dar disconfortul termic se menţine.

ADVERTISING

Luni, vremea se va menține caniculară și cu disconfort termic deosebit de accentuat (indice temperatură umezeală ITU de peste 80 de unităţi).

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în a doua parte a zilei, când la rafală se vor atinge viteze de până la 35...40 km/h.

Temperatura maximă va fi de 38...40 de grade, iar cea minimă de 20...22 de grade.

De marți până joi seara, valorile termice vor fi semnificativ mai scăzute decât în zilele precedente, dar disconfortul termic se va menţine relativ ridicat.

Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) vor fi de 36...37 de grade.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între 19 și 21 de grade.

Cerul va fi variabil și trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiții pentru manifestări de instabilitate atmosferică.

Cum va fi vremea în săptămâna 2-8 august: Caniculă urmată de ploi abundente


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇