WTA schimbă modul în care realizează clasamentul mondial

WTA schimbă modul în care realizează clasamentul mondial

Circuitul profesionist feminin de tenis (WTA) a anunţat că vor exista viitoare ajustări ale sistemului său revizuit de stabilire a clasamentului mondial, care a fost introdus anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus, înainte de a reveni la metoda sa tradiţională, informează Reuters.

Sistemul tradiţional opera pe baza celor mai bune 16 rezultate ale unei jucătoare, pe parcursul ultimelor 52 de săptămâni, însă a fost îngheţat în luna martie 2020, atunci când tenisul profesionist s-a oprit din cauza crizei sanitare globale.

ADVERTISING

WTA a făcut modificări ale sistemului înainte ca circuitul feminin să reînceapă, în luna august, permiţându-e jucătoarelor să-şi păstreze punctele dincolo de perioada de 52 de săptămâni, din cauza anulării turneelor şi a restricţiilor de călătorie.

Cu toate acestea, în urma criticilor din partea fanilor tenisului şi a experţilor legate de faptul că această ierarhie nu ţine pasul cu realitatea, WTA a decis să aducă unele modificări, înaintea revenirii la clasamentul clasic.

"WTA a lucrat îndeaproape cu Consiliul jucătoarelor WTA, cu jucătoarele şi cu board-ul WTA în ultimele luni, pentru a identifica modificările adecvate ale clasamentului WTA, care vor ajuta să servească drept cale pentru a reveni la clasamentul tradiţional, de 52 de săptămâni", a precizat directorul executiv al WTA, Steve Simon, într-un comunicat.

ADVERTISING

Potrivit noii ajustări decisă de WTA, jucătoarele vor putea să păstreze punctele din clasament pentru minimum 52 de săptămâni, dar nu mai mult de doi ani.

Noul sistem de stabilire a clasamentului va intra în vigoare începând din 5 aprilie, după ce desfăşurarea turneului Miami Open, de categoria WTA 1.000.

Sistemul revizuit a devenit ţinta criticilor, fiind acuzat că oferă o imagine falsă a tenisului feminin. Astfel, australianca Ashleigh Barty nu a jucat timp de 11 luni, dar a rămas pe prima poziţia a clasamentului WTA graţie noului sistem, care le-a permis jucătoarelor să sară peste turnee, fără a pierde puncte.

ADVERTISING

Barty nu şi-a apărat anul trecut titlul cucerit la Roland Garros în 2019, dar a reuşit să-şi păstreze punctele primite după succesul său pe zgura pariziană.

În schimb, japoneza Naomi Osaka a câştigat Openul Statelor Unite în 2020 şi Australian Open luna trecută, dar a a rămas în spatele australiencei în clasamentul feminin.

Circuitul masculin, criticat la rândul său pentru modificarea sistemului de stabilire a clasamentului ATP, urmează să revină la sistemul tradiţional de 52 de săptămâni, începând din luna august.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din tenis!