Marile recorduri care l-au făcut unic pe Pele

Marile recorduri care l-au făcut unic pe Pele

Pele a fost fără îndoială unul dintre cei mai mari fotbaliști ai planetei, iar vestea morții sale la 82 de ani a întristat o planetă întreagă.

După o luptă de circa 2 ani cu un cancer de colon implacabil, Edson Arantes do Nascimento a părăsit această viață, acolo unde a făcut istorie ca fotbalist, triplu campion mondial cu Brazilia, peste 1000 de goluri marcate și așa mai departe.

El are o serie de recorduri uluitoare în acest sport, greu de doborât vreodată. E singurul fotbalist cu trei Cupe Mondiale în palmares, cel mai tânăr câștigător de Campionat Mondial, în 1958, la doar 17 ani și 249 de zile.

ADVERTISING

De asemenea, este cel mai tânăr fotbalist din istorie care marchează de trei ori într-un meci la Mondial, în semifinala cu Franța din 1958, când a marcat 3 goluri în doar 23 de minute. Tot legat de vârstă, Pele e singurul fotbalist care a înscris vreodată la o Cupă Mondială înainte de a împlini 18 ani.

Deține recordul de cele mai multe pase decisive în istoria Cupelor Mondiale, 10 la număr, în cele trei turnee la care a participat. Rămâne cel mai mare marcator din istoria Braziliei, e drept că acum la egalitate cu Neymar, ambii cu 77 de goluri.

Guinness Book îi acordă lui Pele recordul de cele mai multe goluri marcate vreodată, 1.279 de goluri în 1.363 de meciuri, incluzând aici și meciurile amicale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, a fost cel mai tânăr marcartor din istoria naționalei Braziliei, la 16 ani și 9 luni, într-un meci cu rivala Argentina în 1957.

După ce a jucat o viață întreagă la FC Santos, ultimii ani din carieră i-a petrecut în SUA, la New York Cosmos.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!