Federația Internațională de Triatlon a adoptat politica Transgender

Federația Internațională de Triatlon a adoptat politica Transgender

Comitetul executiv al Federației Internaționale de Triatlon a aprobat politica Transgender, care va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile. Ce prevede această politică:

„Pentru a concura la categoria feminină într-o competiție de triatlon de elită sau grupă de vârstă, un sportiv transgender trebuie să demonstreze că nivelul de testosteron din corpul său este mai mic de 2,5 nmol/L în mod continuu pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni. De asemenea, trebuie să fi trecut cel puțin 48 de luni de când sportivul transgender a concurat ca bărbat în orice competiție sportivă”. (Sursa: Federația Internațională de Triatlon)

ADVERTISING

Politica Transgender a fost aprobată de majoritatea membrilor Comitetului Executiv.

„Am studiat această problemă de peste un an, am ascultat vocile tuturor părților interesate și nu pot decât să mulțumesc tuturor Comitetelor și Comisiilor pentru munca detaliată depusă. Suntem o Federație Internațională mică, dar una care a avut întotdeauna includerea și echilibrul de gen în ADN-ul nostru. Politica pe care tocmai am aprobat-o arată că acordăm prioritate principiului echității. Este pe deplin aliniată cu recomandarea CIO și similar cu ceea ce au făcut alte Federații Internaționale în ultimele luni. Desigur, vom monitoriza situația și evoluția acestei politici și suntem deschiși să o revizuim și să o discutăm în timp, deoarece acest subiect este încă în evoluție și trebuie să fim flexibili”, a declarat Marisol Casado, președintele Federației Internaționale de Triatlon.

ADVERTISING

Printre grupurile consultate în ultima lună de către Federația Internațională de Triatlon se numără oameni de știință din sport, printre care Emma Hilton, Yannis Pitsidalis și Ross Tucker; experți universitari, inclusiv Dr. Roger Pielke Jr, Dr. Alun Willims și Dr. Ada Cheung; experta CIO în drepturile omului Madeleine Pape; Consilierul CIO, Daniel Berezowsky, și sportivi transgender, inclusiv Joanna Harper, Chris Mosier, Rachel McBride, Verity Smith, Patty Actually, Annie Lieberman și Veronica Ivy.

ADVERTISING

Decizia Federației Internaționale de Triatlon nu este în concordanță cu alte Federații, precum cea de natație (FINA) sau cea de rugby (IRL). Prima menționată a anunțat de curând (iunie 2022) ca sportivii transgender care vor să concureze în competițiile feminine nu o vor mai putea face în condițiile în care au trecut prin procesul de pubertate la băieți.

FINA a decis și că va lansa o categorie specială dedicată înotătorilor care nu se indentifică cu genul atribuit la naștere.

Tot în iunie 2022, forul internațional care guvernează competițiile de ciclism a luat o decizie similară cu cea a FINA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇