Vești bune: Românii plănuiesc vacanțe, mamele vaccinate transmit anticorpi bebelușilor și avem cea mai sustenabilă clădire

Vești bune: Românii plănuiesc vacanțe, mamele vaccinate transmit anticorpi bebelușilor și avem cea mai sustenabilă clădire

Peste 90% dintre romani vor sa își planifice o vacanță în această vară, arată cel mai recent studiu în domeniu. Un alt studiu care ne-a adus o veste bună în ultimele ore este că femeile însărcinate sau care alăptează vaccinate antiCovid pot transmite anticorpi bebelușilor lor.

Nu în ultimul rând, am aflat că o clădire din România a câștigat titlul de ”cea mai sustenabilă clădire din Europa Centrală și de Est”.

Valul 3 de pandemiei nu a oprit dorința românilor de a călători

Confom unui studiu realizat în luna martie de către platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro, peste 90% dintre români au intenția să călătorească începând cu perioada Paștelui și până la finalul verii. Din estimările echipei Travelminit.ro reiese si că vaccinarea va avea un impact pozitiv asupra deciziei de a călători in România.

ADVERTISING

Un sfert dintre respondenți au o rezervare fermă sau sunt în procesul de a rezerva o vacanță pentru perioada următoare. Cei mai mulți dintre români (90%) preferă să își planifice din timp concediile și achită pachetul de vacanță cu cel puțin o lună înainte de data sosirii.

Pensiunile și hotelurile rămân printre cele mai căutate tipuri de unități de cazare, însă la mare căutare sunt și unitățile mici, precum cabane, case de vacanță, camping, apartamente etc. Cei mai mulți dintre românii care vor să își rezerve vacanțe caută opțiuni pentru concedii petrecute la mare (28%), fiind îndeaproape urmate de concediile petrecute la munte sau în zone liniștite și retrase (42,5), în stațiuni balneare care oferă pachete de tratamente sau sejururi de tip city break.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anticorpii dezvoltați în urma vaccinului antiCovid se transmit de la mamă la bebeluș

Femeile însărcinate și proaspetele mămici care alăptează au un răspuns imun puternic la vaccinurile antiCovid și pot transfera această imunitate copiilor lor, arată noi studii privind imunizarea femeilor gravide.

Studiul a inclus 131 de femei – 84 de gravide, 31 care alăptează și 16 care nu erau însărcinate. Toate au primit unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager: Pfizer sau Moderna.

Conform UPI, nivelurile de anticorpi au fost similare în toate cele trei grupe descrise mai sus. Totodată, anticorpii dați de vaccin femeilor gravide au fost mai mulți decât cei produși de organism natural, în urma infectării cu boala, conform cercetătorilor.

ADVERTISING

România a adus acasă premiul pentru cea mai sustenabilă clădire din Europa Centrală și de Est

Cel mai sustenabil proiect finalizat în 2020 în Centrul și Estul Europei se află în România.

În cadrul competiției BREEAM Awards 2021, ADP green building a câștigat premiul „Regional Award - Central and Eastern Europe” pentru proiectul PENNY Otopeni.

PENNY-06

PENNY Otopeni a redus considerabil emisiile de CO2, consumul de energie electrică și apă, s-a concentrat pe stimularea biodiversității și a facilităților destinate persoanelor cu dizabilități.  

  • Magazinul din Otopeni a consumat în 2020 cu 18% mai puțină energie față de un magazin standard PENNY.
  • Pe acoperiș sunt 120 de panouri fotovoltaice, 55 de tuburi solare, aproximativ 1.000 de mp de acoperiș înierbat și echipamentele de climatizare
  • Panourile fotovoltaice au produs în 2020 55.315 kWh, reducând consumul de energie cu 21% și evitând producerea a 74.550 kg emisii CO2.
  • Tuburile solare aduc lumina naturală în interior, într-o formă difuză, care nu creează diferențe puternice de iluminare și evită contactul direct al radiației solare cu produsele alimentare. În același timp, reduc consumul de energie electrică pentru iluminat. 
  • Magazinul din Otopeni e primul din rețeaua PENNY care a testat și folosit refrigerant natural R744 (CO2), pe bază de dioxid de carbon, cu potențial de încălzire globală aproape egal cu zero, eliminând riscul de poluare a refrigeranților folosiți de obicei pentru echipamentele de răcire.
  • Au fost introduse vitrine frigorifice cu uși, crescând astfel cu mult confortul termic pentru clienți și, în același timp, reducând cu 12% consumul de energie. 
PENNY-02
  • Acoperișul înierbat, pomii și arbuștii, plantele cățărătoare de pe fațadele laterale, căsuțele pentru păsări și habitatele pentru insecte participă la conservarea biodiversității.
  • Parcarea este echipată cu încărcătoare pentru mașini electrice, iar lângă intrare există rasteluri pentru biciclete. Sub parcare e un mare bazin de retenție a apei de ploaie, care e refolosită la toalete și pentru irigații. 
  • Magazinul este perfect accesibil persoanelor cu dizabilități locomotorii, iar marcajele pentru persoane cu dizabilități de vedere conduc vizitatorii de la trotuarul străzii 23 August până la intrarea în magazin.
PENNY-09


Citește și:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇