Val de probleme la Spitalul Colțea, care încă e Covid, deși nu mai are niciun pacient infectat: Blocul de sterilizare s-a defectat, CT-ul e stricat de un an, iar secția ATI e blocată

Val de probleme la Spitalul Colțea, care încă e Covid, deși nu mai are niciun pacient infectat: Blocul de sterilizare s-a defectat, CT-ul e stricat de un an, iar secția ATI e blocată

Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea din Capitală este defect de o săptămână, iar instrumentele folosite la operaţii sunt trimise cu ambulanţa şi sterilizate la Spitalul Cantacuzino.

Spitalul Clinic Colţea este cel mai vechi din Capitală, situat la kilometrul 0 şi aflat în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Dr. Marian Stamate, medic primar la această unitate medicală, a explicat situaţia actuală.

Nu este un aparat, este un întreg bloc de sterilizare pe care îl avem (...) este un department al spitalului Sterilizarea. Este esenţial, şi nu doar pentru un spital mic sau mare, ci pentru orice unitate sanitară, pentru că nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi, darămite intervenţii chirurgicale aşa cum ar trebui.

ADVERTISING

Se sterilizează halatele personalului care intră în sala de operaţie, materialul moale, câmpurile operatorii. Sunt o grămadă de instrumente, echipament medical, orice care vine în contact cu pacientul. 

E o soluţie de avarie, spitalul nu putea să-şi oprească funcţionarea complet, numai că se resimte în activitatea de zi cu zi acest lucru, deoarece cantitatea de instrumente şi de material a scăzut. Bănuiesc că sterilizarea de la Cantacuzino este programată pentru ei, nu poate să facă faţă la două spitale în acelaşi timp.

Apar zilnic tot felul de probleme. Ne trezim că se termină zilnic instrumentarul, ceea ce înainte nu se întâmpla. Asistentele sunt şi ele destul de stresate pentru că au nişte ore până la care trebuie să facă împachetarea tuturor materialelor de sterilizat pentru că trebuie să plece maşina cu ele la Cantacuzino. Sunt nişte restricţii importante în activitate. Dacă ar fi fost executată mentenanţa la timp, nu s-ar fi ajuns aici”, a precizat pentru News.ro medicul Marian Stamate. 

ADVERTISING

Nu e singura problemă de aici

În plus, spune medicul Stamate, la Spitalul Colţea există o serie întreagă de probleme încă nerezolvate.

CT-ul spitalului este stricat de anul trecut, iar aparatul cu care se făceau colonoscopii s-a defectat şi el.

Nu mai avem nici aparat de colonoscopie, şi aşa se făceau extrem de restrictiv (...) RMN nu am avut niciodată, CT-ul e stricat de anul trecut, şi oricum era un CT foarte vechi asupra rezultatelor căruia colegii radiologi ridicau dubii frecvente de execuţie şi interpretare. Acum s-a stricat de tot (...)”, spune dr. Stamate. 

Spital Covid, fără pacienți infectați

În plus, ATI-ul principal al spitalului stă gol de săptămâna trecută, de când nu mai există aici niciun pacient cu Covid-19.

ADVERTISING

Acesta va putea fi folosit pentru pacienţii cu alte afecţiuni în afară de Covid după un aviz care trebuie să vină de la DSP Bucureşti. 

“Valul de Covid s-a dus, numai că spitalul Colţea figurează în continuare ca spital Covid la DSP, cu ATI-ul principal. Cu ATI-ul mare noi stăm gol, nu mai e niciun pacient în momentul de faţă, dar nu s-a primit ordinul DSP-ului de a dezactiva acest ATI şi toate circuitele spitalului care au fost afectate Covid.

Deci, la ora actuală, noi nu avem niciun pacient Covid, dar suntem spital Covid şi cu activitatea impactată în mod particular de această situaţie şi în mod absurd. Pacienţii au început să vină, dar degeaba, pentru că noi suntem cu spitalul amputat în momentul de faţă. De săptămâna trecută, nu mai este în ATI niciun pacient cu Covid”, a mai explicat Stamate.

Ce spune managerul

Mircea Lupuşoru, managerul Spitalului Colţea, susține că staţia de sterilizare este veche de peste 10 ani, iar piesele necesare trebuie importate.

Acest lucru durează câteva săptămâni.

“Da, este adevărat, staţia de sterilizare s-a defectat. Se defectează şi ele, acuma ce să facem... este destul de veche, are peste 10 ani. Cei care au constatat defecţiunea au spus că piesele de care avem nevoie trebuie importate şi în condiţiile actuale durează între 3 şi 6 săptămâni. Noi am făcut comanda, achiziţia, noi ne-am mişcat. 

Avem o procedură demarată pentru un acord cadru pentru doi ani, avem mentenanţă. Problema este de piese, piesele nu există.

(...) Ne-au promis că în două săptămâni încearcă să rezolve situaţia (firma care asigură mentenanţa - n.red). Le-am spus din momentul în care au constatat să dea comanda că sigur vom achiziţiona, dar ştiţi că tot ce înseamnă procedură de achiziţie durează". 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇