Unda verde pentru înființarea Muzeului Revoluţiei, după aproape 10 ani

Unda verde pentru înființarea Muzeului Revoluţiei, după aproape 10 ani

Camera Deputaților a votat, miercuri, legea prin care este înfiinţat Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de un număr record de parlamentari (peste 300), însă a primit mai puține voturi – 275.

Ideea înfiinţării unui muzeu pe tema Revoluţiei anticomuniste aparţine mai multor parlamentari de Timiş din legislatura 2012 - 2016 care. În 2013, ei au cerut 3 milioane de euro de la Ministerul Finanţelor pentru a înființa Muzeul. În același an a primit și aprobare și chiar a fost asumat ca proiect-cheie de Ministerul Culturii, însă doar la nivel de ipoteză, pentru că nu exista un sediu identificat.

ADVERTISING

Acum, aproape 10 ani mai târziu, lucrurile au fost puse în mișcare, însă și costurile au crescut proporțional cu timpul care a trecut - de la 3 milioane de euro, la peste 20 de milioane de euro, însă banii sunt acoperiți prin acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei parafat la 9 iunie 2022.

Ministerul Culturii anunță și că „în curând” se va constitui o echipă de specialişti care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului, fără a preciza exact care este termenul limită.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Muzeul va fi amenajat la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare ce va fi restaurată, modernizată şi dotată în acest scop.

Muzeul va prezenta evenimentele aşa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul ţării şi va funcţiona sub autoritatea Ministerului Culturii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇