Tot mai deconectați

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

Paradoxul de azi este că avem atâtea obiecte conectate, vorbim cu televizorul, frigiderul, ceasul, luminile și tot ce mai prinde Net, dar uităm cum să vorbim între noi.

Stăm fața în față la mese, dar nu ne vedem sau auzim de ecrane.

Cumva nu e nevoie ca AI să ne înlocuiască la job sau în activitățile de zi cu zi, pentru că ne-am predat singuri locul în fața tehnologiei.

Pe măsură ce se găsesc modalități pentru a fi mai conectați, noi ne deconectăm tot mai mult. Facebook, Instagram, TikTok, YouTube și ce alte platforme vă mai vin în minte construiesc o mare iluzie a unei lumi conectate. Tot mai mulți caută să-și construiască în rețele o viață ideală, mascând lipsurile celei reale.

ADVERTISING

Cine privește din afară construcția perfectă din online a unor influenceri are senzația că trăiește degeaba, că nu face nimic util și de aici dramele reale.

Pentru cei care au trecut prin viață sau pot filtra prin experiențe personale mesajele din online, deconectarea de realitate nu este atât de intensă. Pentru cine crește însă într-o lume în care reflecția ei este atât de cosmetizată,  devine tot mai dificil de găsit fericirea. Pentru că ajungem să vrem mai mult, altfel, să ne dăm semnale greșite despre ce este în jur și să ne comparăm cu iluzii și vânzători de iluzii. 

ADVERTISING

Tot mai deconectați într-o perioadă în care totul este conectat. Ironic, nu?!

Dacă ridicăm capul din ecrane și începem să ascultăm, nu doar să auzim, am putea constata că avem în jur natură care merită savurată, avem oameni-poveste care ne pot inspira, avem experiențe care merită trăite și păstrate doar pentru noi și cei dragi alături de care le trăim, avem cărți care ne lasă să visăm cu ochii deschiși, avem muzică pe care să dansăm așa cum simțim să o facem și avem o viață care este unică.

Fiecare suntem unici, iar asta ne ajută să construim conexiuni reale care ne completează. 

ADVERTISING

Ecranele și tehnologia sunt un ajutor, nu o oglindă prin care să credem că vedem o imagine mai largă a lumii în care trăim.

Ca să ne reconectăm unii cu alții avem nevoie să ne ascultăm, să începem să trăim mai mult azi, acum, aici!

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇