Tehnologie de sute de mii de lei pentru parcările din București. Ce oameni de afaceri controversați vor să livreze 300 de parcometre, la peste 7.400 de euro bucata

Tehnologie de sute de mii de lei pentru parcările din București. Ce oameni de afaceri controversați vor să livreze 300 de parcometre, la peste 7.400 de euro bucata

Compania Municipală Parking SA cheltuiește peste 600.000 de lei pe camere video, 300 de parcometre și 10 sisteme de parcare cu barieră, care ar urma să fie montate, În București, în cursul anului 2023.

În plus, verificarea locurilor ocupate de parcare ar urma să se fie făcută cu de un sistem cu camere mobile care a costat aproape 85.600 de euro. Mai mulți consilieri generali liberali au explicat, vara trecută, pentru Spotmedia.ro că nu vor să desființeze Compania Municipală Parking SA din cauză că aceasta are bani în conturi.

Iar acei bani – în loc să se piardă – ar trebui folosiți pentru a cumpăra tehnologia necesară eficientizării parcărilor din București.

Între timp, CM Parking SA a lansat mai multe anunțuri de achiziție simplificate, în Sicap, ca să cumpere tehnologie.

A și finalizat o procedură pe care a lansat-o la finalul lui septembrie. În baza ei, va cumpăra 8 camere video pe care le va monta pe două autoturisme.

ADVERTISING

Aceste autoturisme vor circula prin zonele cu parcări. Vor scana plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor parcate pe locurile trasate cu albastru. Le vor trimite unui centru de comandă, unde un sistem informatic va stabili dacă taxa de parcare e plătită la minut sau nu.

Iar dacă se constată că taxa nu e plătită, proprietarul mașinii se va alege, automat, cu o penalizare de 200 de lei.

PArking-doc-1

Trei societăți au depus oferte: Vodafone, Smart City Development din Sectorul 5 și societatea Parking Experts SRL din satul Glina (județul Ilfov).

A câștigat Parking Experts SRL - deținută de Andrei Gelu Emanuel - un contract în valoare de 419.900 de lei (echivalentul a puțin peste 85.600 de euro).

Societatea câștigătoare a fost înființată în urmă cu 15 ani și a avut 2 asociați. Unul era Andrei Gelu Emanuel, iar celălalt era o firmă din Cipru, numită Desklink Limited (care a fost dizolvată și lichidată în 2010).

ADVERTISING

De-a lungul timpului, au mai fost și alte firme asociate cu Andrei Gelu Emanuel. Una dintre ele a fost Salengro Limited (tot din Cipru, dizolvată în 2016) care și-a transmis participația către firma austriacă Swarco (care, potrivit Ziarului Financiar, oferă soluții de parcare, cu afaceri pe plan internațional și fondată de Manfred Swarovski - unul dintre descendenții familiei care a creat brandul de diamante cu același nume - n.red.).

La solicitarea Spotmedia.ro, directorul CM Parking SA, Constantin Olaru, a precizat că acest sistem ar urma să devină funcțional în prima parte a anului 2023.

Dar va avea niște limitări tehnice. Potrivit informațiilor oferite în Comisia Juridică a Consiliului General de joi, 22 decembrie, camerele nu pot recunoaște culoarea verde. De aceea, este nevoie ca mașinile electrice înmatriculate în București - care au numere verzi - să se înregistreze separat, într-un registru al CM Parking SA, ca să poată parca gratuit.

ADVERTISING

Cine vrea să livreze 300 de parcometre de peste 7.400 de euro bucata

O altă procedură de achiziție lansată de CM Parking SA vizează cumpărarea cu 10.928.100 de lei a 300 de parcometre.

Asta înseamnă că un parcometru va costa, în medie, cu tot cu sistemul informatic și punerea în funcțiune, 36.427 de lei (adică puțin peste 7.400 de euro bucata - n.red.).

La acestă procedură s-au înscris deja 6 competitori. Adică societățile:

  • Radcom SRL (în care are acțiuni Computerland România SRL, firma lui Nicolae Badea, fost acționar la Dinamo)
  • Parking Express (care va livra și sistemul cu camere de peste 85.000 de euro - n.red.),
  • Fast Park Co SRL (deținută în proporție de 80% de Avitech Co SRL, care a vândut, de-a lungul anilor, mai multe produse IT către stat). Beneficiarii ambelor firme - Smart Park Co și Avitech Co SRL - se numesc Traian Valentin Dogaru și Anton Gabriel Roescu. Roescu a fost asociat cu Sebastian Ghiță, în compania 360 Revolution SRL.
  • SLX Super Lux Technologies SRL. E deținută de Marian Cojocea. Acesta a mai deținut o societate numită Rokura Technologies SRL, cu sediul social în Sectorul 2, pe strada Serghei Vasilievici Rahmaninov 46-48. Acea societate a lui Cojocea a fost radiată. Dar la aceeași adresă există încă o firmă numită Rokura SRL, în care e asociată societatea Radcom SRL, care a depus separat ofertă la aceeași licitație.  
  • Secunet Project SRL. Este o societate deținută de Cristina Elena Badea și Maria Laiu. Participă la licitație alături de Bitcom IT, care este deținută de Cosmin Constantin Carvaci (care are mai multe investiții în IT și producție de biciclete numite Xmera).
  • Kedra Tech SRL, o societate deținută de Radu Opriș și Adriana Monica Sagmar.

Potrivit datelor din Sicap, evaluarea financiară a ofertelor ar trebui să se termine în februarie 2023. În context, la solicitarea Spotmedia.ro, directorul general al CM Parking SA, Constantin Olaru, a precizat că anul viitor parcometrele ar urma să fie puse în funcțiune (în documentația din Sicap e menționat că firma care va câștiga va trebui să livreze parcometrele în 90 de zile de la data la care primește comandă, din partea companiei).

10 sisteme de parcări cu barieră, tot în 2023

Pe lângă camere și parcometre, CM Parking a mai lansat o procedură de achiziție prin care să cumpere 10 sisteme de parcare cu barieră și taxator, cu suma de 2.096.630 de lei.

În medie, prețul unui sistem va fi de 209.663 de lei. Adică aproximativ 42.788 de euro.

La licitație s-a înscris firma Histria Internațional SRL, deținută Mircea Bosânceanu și soția sa Dumitrița Bosânceanu. Potrivit Profit.ro, Mircea este fratele milionarului Gheorghe Bosânceanu, care deține Șantierul Naval Constanța și care a fost și proprietar al echipei de fotbal Farul Constanța.

În plus, s-au înscris la licitație și firmele care vor să livreze parcometre, adică: Asocierea Secunet Project SRL și Bitcom SRL, Parking Experts, Kedra Tech și Fast Park Ro.

Directorul CM Parking SA, Constantin Olaru, a declarat pentru Spotmedia.ro că și aceste sisteme ar urma să fie livrate și puse în funcțiune în cursul anului 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇