Un complex rezidenţial din Năvodari solicită o taxă de 200 de lei pentru amplasarea unui cearşaf la malul mării.
Turiştii care merg pe plaja din faţa complexului sunt întâmpinaţi, în zona dinspre mare, de un afiş care anunţă tarifele pentru închirierea şezlongurilor: 150 de lei pe zi două şezlonguri şi o umbrelă, pe primul rând dinspre apă, tarifele scăzând pe măsură ce rândul de şezlonguri este mai depărtat de mal. Cei care vor să stea pe prosop, lângă apă, trebuie să plătească 200 de lei pe zi pentru a putea să pună pe nisip, în faţa primului rând de şezlonguri, un prosop cu dimensiunea de 1,4/2 metri.
Într-un mesaj postat pe Facebook duminică seară, după ce măsura luată a provocat reacţii vehemente, reprezentanţii complexului rezidenţial Marina Surf de la nordul staţiunii Mamaia explică faptul că acesta „este un complex rezidenţial exclusivist, unde se pot achiziţiona apartamente doar cu recomandare şi odată cu acceptarea unor reguli clare de conduită şi bună convieţuire în cadrul complexului”.
„Proprietarii apartamentelor sunt în majoritate medici şi avocaţi care apreciază intimitatea în complex. Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care vin cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, explică, pe reţeaua de socializare oficialii complexului Marina Surf.
Potrivit acestora „zona alocată pentru cearşafuri pe plaja Marina Surf este în suprafaţă de 30% din plaja închiriată, conform legii şi este gratuită”.
Ce spune legea
Astfel de afișe reprezintă doar o modalitate de a descuraja pe cetățean din a mai veni și sta cu cearșaful pe plajă, spune deputatul Bogdan Bola, secretar al Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic și fost director al ABADL Constanța.
Potrivit acestuia, nu există nicio obligație legală sau vreun drept contractual prin care să poți să îi ceri unui cetățean să nu stea cu cearșaful într-o anumită zonă.
”Chestiuni de genul "rândul 1" sau "rândul 2" de șezlonguri nu sunt prevăzute în contractele operatorilor de plajă, ci ține de organizarea sa internă, care nu are efecte juridice asupra unei terțe părți.
Singura obligație legală în acest sens este să nu ocupi, cu cearșafuri sau șezlonguri, banda cu latura de cinci metri de la linia apei, a țărmului, pentru a nu bloca intervenția salvamarilor sau altor organe de intervenție.
Pe scurt: plaja, chiar dacă este închiriată, este domeniu public al Statului iar accesul pe suprafața ei NU poate fi îngrădit în niciun fel pentru cetățeni”, a scris Bogdan Bola pe Facebook.
Vă recomandăm o analiză marca Spot: A venit nota de plata pentru litoralul românesc