Vacanță în Salonic: Ce trebuie neapărat să vizitezi (Galerie foto)

Vacanță în Salonic: Ce trebuie neapărat să vizitezi (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă ți-ai propus ca următoarea vacanță să o petreci în Salonic, află că din start ai făcut o alegere bună. Mai cu seamă dacă iubești istoria, se anunță o vacanță plină.

Salonic pune pe tapet cultura cosmopolită și energia unui oraș mare, dar cu atmosfera prietenoasă și farmecul unui oraș mai mic.

Salonic reprezintă un fel minunat de a cunoaște adevărata Grecie, dar fără mulțimile de oameni tipice Atenei, scrie Planet Ware, care a întocmit și o listă cu atracțiile care nu trebuie ratate.

Cel de-al doilea oraș ca mărime din Grecia, Salonic, format prin unirea a 25 de sate mici, a fost sub stăpânirea a trei imperii, de-a lungul timpului: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin și Imperiul Otoman. Și toate acestea se văd, dar în cea mai frumoasă împletire cu putință.

ADVERTISING

Poți merge în Salonic cu ”temele făcute”, știind clar ce vrei să vizitezi, poate și cu itinerariul pe zile, sau poți lua autobuzul turistic Hop-On – Hop Off și va fi la fel de bine, pentru că nu ai cum să ratezi principalele atracții. Care, apropo, nu sunt deloc puține.

Turnul Alb

Poți ajunge la cel mai recunoscut punct de reper al orașului Salonic, Turnul Alb, printr-o plimbare pitorească de-a lungul Promenadei de pe malul mării.

Construit de turcii otomani în jurul anului 1530, acest turn impunător, numit și Turnul Însângerat, a făcut cândva parte din zidurile orasului, apoi a fost închisoare turcească și loc pentru execuții.

ADVERTISING

Turnul poate fi vizitat, iar de sus, de la 30 de metri, priveliștea spre port e senzațională, fiind vizibil inclusiv muntele Olimp.

Turnul Alb găzduiește și colecția permanentă a Muzeului culturii bizantine, dar și expoziții temporare, cum ar fi prezentări ale picturilor religioase bizantine.

Biserica Sfântul Gheorghe (Rotunda)

Mulți dintre cei care l-au văzut spun că este cel mai frumos monument vechi din Salonic.

Construit la începutul secolului al IV-lea, ar fi trebuit să fie mausoleul împăratului Galerius (care nu a fost însă îngropat aici). Monumentul, acum aflat în patrimonial UNESCO, face parte din complexul care cuprindea Palatul Galerius și Arcul lui Galerius.

ADVERTISING

Împăratul Teodosie cel Mare, botezat creștin în Salonic, a transformat mausoleul într-o biserică creștină la sfârșitul secolului al IV-lea. În secolele X-XII, Rotunda a a devenit Catedrala din Salonic.

Sub dominația otomană, clădirea a fost transformată într-o moschee; minaretul este o relicvă a erei islamice. După eliberarea de sub turci, Rotunda a fost transformată în Biserica Sfântul Gheorghe (Áyios Yeóryios).

Mozaicurile și desenele de pe pereții interiori sunt remarcabile, chiar dacă cel din centrul cupolei lipsește. Rotunda găzduiește un muzeu de sculptură și este deschis zilnic publicului pentru vizite.

Arcul lui Galerius

Arcul Galerius (Apsida Galeríou) este un vechi monument roman, datând din jurul anului 297 d.Hr. Acest arc a fost poarta principală de intrare a orașului vechi.

Din structura inițială au mai rămas doar trei piloni din partea de vest. A supraviețuit și o arcadă, cu o fațadă din marmură decorată cu reliefuri elaborate, înfățișând scene de luptă din secolele III și IV.

Nu trebuie să pleci din Salonic până nu vizitezi și Biserica Sf. Sofia, Muzeul de Arheologie, Biserica Sf. Apostoli (Áyii Apóstoli), Ano Poli (Orașul superior) sau Piața Modiano, înființată în anii 20.

AlphaCard de cumpărături este partenerul vacanțelor în Grecia și în această vară. Până pe 30 septembrie te bucuri de cashback la plata taxelor de autostradă în Grecia, ai 3 sau 6 rate automate fără dobândă și 0 taxă de emitere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇