SUA împrumută Mexicul și Canada cu 4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Le cer înapoi, deși n-au nevoie de ele

SUA împrumută Mexicul și Canada cu 4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Le cer înapoi, deși n-au nevoie de ele

SUA vor trimite către Canada și Mexic 4 milioane de doze de vaccin anti-COVID AstraZeneca ce, la acest moment, zac în depozite.

Mexicul va primi 2,5 milioane de doze, în timp ce în Canada vor ajunge 1,5 milioane, a anunțat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit Reuters.

”Acordurile nu sunt încă finalizate, dar e dorința noastră să ne asigurăm că vecinii noștri pot opri răspândirea virusului, misiune esențială pentru a scăpa de pandemie”, a spus Psaki într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Administrația Biden a fost supusă unui tir de critici pentru că nu asigură reciprocitate în ce privește fluxul vaccinurilor anti-COVID. Mai ales că are un stoc de vaccinuri AstraZeneca, deși serul e autorizat mai peste tot în lume, mai puțin în SUA, la acest moment.

ADVERTISING

AstraZeneca produce milioane de doze într-o fabrică din SUA și a anunțat că va avea pregătite 30 de milioane de doze până la sfârșitul lui aprilie.

”Mită” pentru Mexic, ca să țină sub control migrația?

Acordul presupune ca SUA să fie ”plătite” pentru vaccinurile trimise tot cu doze, atunci când vor fi disponibile, în cursul acestui an. Așadar, ar fi vorba de un împrumut.

ADVERTISING

Psaki a precizat că la acest moment SUA au acces la 7 milioane de doze de AstraZeneca, dar că nu intenționează să trimită și către alte țări, în afară de Canada și Mexic.

”Avem multe cereri de la țări din întreaga lume și cu siguranță vom continua și acele discuții”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Întrebată de ce au fost alese Canada și Mexic, ea a răspuns: ”sunt vecinii și partenerii noștri”.

Anunțul vine după ce Mexicul a decis joi să restricționeze accesul prin granița cu Guatemala, pe fondul unui val de migranți ce încearcă să ajungă în SUA, mulți dintre ei fiind minori neînsoțiți.

ADVERTISING

Întrebată dacă decizia de a livra vaccinuri a fost luată ca să obțină în schimb ajutor cu controlul migrației, Paski a spus că cele două administrații au discuții pe mai multe subiecte în același timp.

Mexicul s-a concentrat în ultimele săptămâni pe discuții cu China și Rusia pentru a asigura vaccinuri pentru populație.

Canadienii sunt mai rezervați în legătură cu acordul

În ce privește Canada, un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters că ”discuțiile sunt avansate, dar mai sunt multe de făcut” până ce acordul va fi finalizat.

AstraZeneca a refuzat să comenteze acordurile, dar a precizat că dozele produse în SUA aparțin guvernului american.

La acest moment vaccinul AstraZeneca încă nu e autorizat în SUA. În orice caz, autoritățile americane nu au nevoie de el pentru a-și atinge obiectivul să aibă suficiente doze pentru toți adulții până la sfârșitul lui mai.

Cei trei producători autorizați - Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson - au promis să livreze SUA 500 de milioane de doze până atunci.

SUA s-au angajat să doneze 4 milioane de doze către programul COVAX al OMS, prin care se dorește ca și țările sărace să aibă acces la vaccinul anti-COVID. Nu a fost precizat când își va îndeplini promisiunea.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇