Se repară, în sfârșit, iluminatul public din Herăstrău. În curând le vine rândul și aleilor care se prăbușesc

Se repară, în sfârșit, iluminatul public din Herăstrău. În curând le vine rândul și aleilor care se prăbușesc

Nici bine n-a reușit Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) să repare iluminatul public pe un mal al lacului Herăstrău că un alt mal s-a și scufundat în beznă.

Iată în cât timp s-ar putea rezolva și această nouă problemă, dar și când va începe repararea malurilor care sunt pe punctul de a se prăbuși în lac.

O porțiune de circa 1 km din zona de promenadă de pe partea nordică a Lacului Herăstrău – adică cea dintre restaurantul Fratelli și Complex Herăstrău – a fost în beznă, noapte de noapte, încă din mandatul Gabrielei Firea.

harta-iluminat-reparat

PMB și ALPAB știau de situație. N-au reparat instalația de iluminat, susținând că oricum aveau aprobat un proiect mai mare prin care să înlocuiască toate becurile din parc cu LED. Și să instaleze un sistem de monitorizare video.

ADVERTISING

Ce-i drept, la propunerea Gabrielei Firea, Consiliul General a adoptat încă din anul 2018 Hotărârea 756, prin care s-a aprobat alocarea a 52,2 milioane de lei pentru acest proiect.

Doar că PMB n-a alocat niciodată banii respectivi. Așa că întregul proiect a rămas pe hârtie, iar porțiunea de promenadă, în beznă, ani la rând.

În cele din urmă, la finele săptămânii trecute, am observat că rețeaua de iluminat din această parte a promenadei funcționează din nou.

În schimb, nu mai funcționează rețeaua de iluminat public din continuarea promenadei, de o porțiune tot de circa 1 km, de la Complex Herăstrău până la podul CFR din nordul parcului.

harta-iluminat-nefunctional

Am întrebat-o pe şefa ALPAB, Corina Bega, care e cauza acestor defecțiuni și când se vor remedia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Rețeaua de iluminat din parc este în administrarea ALPAB. În urmă cu 4 luni ni s-a semnalat faptul că rețeaua nu funcționează în zona respectivă (între Fratelli și Complex Herăstrău). Au făcut un audit și au reperat”, a precizat Corina Bega pentru Spotmedia.ro.

Am întrebat Compania Municipală de Iluminat Public SRL ce tip de defecțiune au avut de remediat.

„Rețeaua de iluminat public din jurul lacului a fost defectă din cauza unor probleme la rețeaua subterană, cât și a unor lămpi de iluminat a căror durată de viaţă a expirat.

Sunt defecte care apar după un timp mai lung de funcționare. În ceea ce privește durata, reparațiile s-au finalizat în circa 30 zile”, a transmit CM Iluminat Public la solicitarea Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Ce se întâmplă cu restul de promenadă care e în beznă?

„La fel, am dat o comandă către CM Iluminat Public SA să facă un audit. La începutul săptămânii viitoare ne vor prezenta rezultatul auditului și devizul. Și vom putea face o nouă comandă pentru reparații”, a mai spus Corina Bega.

Lungimea de rețea de iluminat public defectă este similară cu cea pe care CM Iluminat Public SRL a reparat-o deja.

În consecință, dacă problemele tehnice nu vor fi mai grave, la începutul lunii iulie, ar trebui să se reaprindă luminile și pe această porțiune de promenadă.

În paralel, CM Iluminat Public SRL ne-a transmis că face un audit al întregii rețele din parc. Și că la final va înainta către ALPAB o ofertă de preț pentru repararea tuturor problemelor.

„Există proiectul de înlocuire a becurilor cu LED-uri și, totodată, de montare a unui sistem CCTV.

Aveam o soluție, dar era depășită. O actualizăm acum, după care ne vom prezenta cu ea în fața comisiei tehnice de la PMB. Și, odată aprobat, vom începe implementarea. Sperăm noi că spre finalul acestui an.

Dar, până la acel moment, pe porțiunile de rețea care nu funcționează se va interveni”, a mai spus Corina Bega.

Ce se întâmplă cu malurile de lac

După încheierea unei licitații care s-a lansat pe 16 februarie 2023, ALPAB a semnat ieri, pe 7 iunie, un contract cu Asocierea Dimar SRL - Consitrans SR, care ar urma să repare malurile care se prăbușesc în lac.

Valoarea totală a contractului este de 45,68 milioane lei, fără TVA.

Potrivit unor clarificări ale ALPAB din Sicap și unui mesaj postat de viceprimarul Horia Tomescu (USR), lucrările vor dura 12 luni.

Inițial, se luase în calcul varianta realizării lucrărilor în perioade de câte o lună, 5 ani la rând.

ALPAB pare să fi ales, însă, o altă soluție. Rămâne să vedem când se va goli cuva lacului și când vor începe lucrările.

Asocierea de firme care a câștigat licitația are 45 de zile pentru proiectare. Apoi, trebuie să obțină toate avizele necesare și, în cele din urmă, se va putea apuca de treabă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇