Se pregătește acordul de extragere a ursului care a ucis un cioban și a rănit grav un altul

Se pregătește acordul de extragere a ursului care a ucis un cioban și a rănit grav un altul

Jandarmeria, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu Harghita au elaborat documentaţia necesară emiterii acordului de extragere a ursului care a atacat doi ciobani de la o stână din Suceava.

„Noi victime ale urşilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a judeţelor Suceava şi Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică.

Încă mai aşteptăm ca autorităţile abilitate să finalizeze investigaţiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România”, a scris pe Facebook ministrul Mediului. Barna Tanczos.

Acesta a precizat că Ministerul Mediului va continua să facă toţi paşii necesari pentru a soluţiona problema urşilor în România.

„Am pregătit cadrul legal pentru intervenţia imediată în intravilanul localităţilor şi vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranţa cetăţenilor cât şi protejarea speciei. Transmit sincere condoleanţe familiei îndurerate şi cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de vieţile oamenilor. Trebuie să fim raţionali şi să aplicăm măsuri prin care să reducem la minimum riscul producerii unor asemenea evenimente în viitor”, a încheiat Tanczos.

Trei bărbaţi din Mureş care lucrau la o stână din judeţul Harghita au încercat vineri seara să recupereze o vacă luată de urs de la stână. Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 45 de ani, a fost rănit de urs.

ADVERTISING

El a fost transportat la o unitate medicală din judeţul Suceava pentru îngrijiri, ulterior redirecţionat la Iaşi.

Un tânăr în vârstă de 26 de ani a reuşit să fugă, însă cadavrul acestuia a fost găsit în cursul dimineţii după ce a fost căutat în pădure de echipe comune de jandarmi montani şi poliţişti.

Cel de-al treilea bărbat este cel care a sunat la 112.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii:

ADVERTISING
  • dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;
  • dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;
  • dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
  • în cazul în care exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă;
  • dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată şi nu sunt identificate alte soluţii;
  • dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.
ADVERTISING

Citește și:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇