Se închid supermarketurile în weekend? Ministrul Agriculturii vrea să decidă românii

Se închid supermarketurile în weekend? Ministrul Agriculturii vrea să decidă românii

Întrebat despre închiderea supermarketurilor în weekend, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că românii nu pot fi obligaţi să meargă la cumpărături la orele indicate de stat.

Decizia se va lua după ce vor fi întrebaţi românii într-un studiu „pe anumite focusuri de oameni”.

"Discuţia am avut-o la Guvern cu micii retaileri. Dânşii au cerut inclusiv închiderea magazinelor de cartier. Din punctul meu de vedere, cred că nu putem obliga românii să meargă la orele pe care le indicăm noi, ca şi stat român.

ADVERTISING

Sunt convins că foarte mulţi români, în timpul săptămânii, au o activitate intensă la locurile de muncă şi cred că sâmbăta şi duminica era pentru dânşii o recreere foarte mare, astfel încât să poată să îşi facă necesarul de alimente pentru o săptămână", a afirmat Barbu, la Parlament.

Întrebat dacă situaţia va fi tranşată în această săptămână, ministrul a răspuns: "O să avem o discuţie, în continuare, cu micii retaileri".

"Eu aş fi de acord inclusiv să fie întrebaţi românii despre acest lucru. Este foarte important, pentru că nu putem lua o decizie în coaliţie pe acest aspect. Cred că românii pot decide acest lucru şi, bineînţeles, încercăm să facem un studiu în acest sens.

ADVERTISING

Vor fi probabil făcute, probabil pe anumite focusuri de oameni şi, bineînţeles, în funcţie de ce va ieşi din acest studiu, luăm decizia care se impune în coaliţia de guvernare", a precizat Florin Barbu.

Pe de altă parte, întrebat dacă va plafona preţul tuturor alimentelor, nu numai al celor de la produsele de bază, ministrul a răspuns că o să aibă o discuţie cu procesatorii şi retailerii.

"O să avem o discuţie atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii. Bineînţeles că noi ne dorim foarte mult să avem preţuri la produsele româneşti care sunt realizate de către procesatorii români, să fie la preţuri corecte pe rafturi. Nu ne dorim adaosuri comerciale mai mari la produsele româneşti decât la cele care vin din import", a subliniat Barbu.

ADVERTISING

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a dat în calcul propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri, dar a adăugat că o decizie în acest sens "nu este uşoară".

"Am dat în discuţie, la Tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând, nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile.

Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să îşi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul.

Nu e o decizie uşoară, dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie", a declarat Marcel Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇