Se caută medici! La Colțea nu s-a prezentat niciun candidat la concurs, iar ordonanța austerității a blocat tot. Rafila face promisiuni

Se caută medici! La Colțea nu s-a prezentat niciun candidat la concurs, iar ordonanța austerității a blocat tot. Rafila face promisiuni

La Spitalul Colţea din Capitală se caută medic de ATI, dar la concurs nu s-a prezentat nimeni.

Managerul se plânge că postul era pentru medic primar, însă acesta a devenit post pentru medic specialist, tocmai în ideea de a creşte şansele ca postul să fie ocupat. Şi tot nu a venit nimeni.

Iar acum totul s-a blocat din cauza ordonanţei austerităţii.

„Noi am scos la concurs mai multe posturi de medici, ideea este că ne-a prins aşa un pic ordonanţa aceasta, mă rog, nu am înţeles de ce sistemul sanitar a trebuit să aibă de suferit în această direcţie. 

Legat de medicul specialist de ATI, acest concurs îşi va desfăşura cursul firesc pentru că am apucat să facem toate demersurile până în apariţia ordonanţei. 

Da, a fost o primă etapă, există oricum o lipsă acută de medici specialişti în specialitatea ATI. Postul a fost scos pe medic primar ATI iniţial, după care noi l-am transformat în post de medic specialist în ideea în care, ok, medicii primari deja şi-au găsit de lucru, am transformat postul în medic specialist şi cu toate astea nu s-a înscris nimeni. 

Aici este o chestiune strict de lipsă de personal specializat în această specialitate, este una deficitară la nivel de România”, a explicat dr. Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colţea.

ADVERTISING

Acesta a spus că un mare spital din Capitală i-a cerut ajutorul pentru a-şi putea completa linia de gardă pe ATI. În acest sens, doi medici de ATI de la Colţea au mers pentru a ajuta spitalul să poată avea linie de gardă asigurată. 

„Chiar acum ceva timp vorbeam cu unul dintre colegii mei de la un alt spital care mă ruga să vorbesc cu personalul nostru de ATI să reuşim să facem câteva gărzi suplimentare la dânşii în spital. 

Adică să împrumutăm practic medicii noştri către alt spital şi să-şi completeze gărzile. Dacă la noi fac 4-5 gărzi, să mai facă la ei 2-3, ca să poată să îşi acopere numărul de personal şi nevoia de gărzi pe ATI. Este un spital mare din Bucureşti care are şi servicii de chirurgie.

Am reuşit să-i ajutăm, am trimis doi medici specialişti şi îşi completează cât de cât, mai au nevoie, nu ştiu să vă spun dacă cu colegii ceilalţi din alte spitale au reuşit să facă completarea de care aveau nevoie”, a precizat medicul. 

Nevoie mai mare de personal la Spitalul Colţea

E nevoie de personal la Colţea. 

„Noi suntem şi în proces de schimbare a structurii spitalului, adică am mai adăugat câteva paturi tot în specialităţi deficitare sau foarte solicitate, oncologie, radioterapie, hematologie şi mai departe. Evident că avem nevoie de personal mai mult, am încercat pe cât posibil să ajungem la o schemă de personal echilibrată. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ştiţi că ne plângem în permanenţă că medicul nu dedică foarte mult timp pacientului, dar vă dau un exemplu: dacă hematologul din Colţea are 30 de pacienţi pe zi, din care zece îi internează, când ar avea timp să se ocupe de mai mulţi pacienţi? Pentru că nu poţi să vii cu o afecţiune hematologică sau oncologică şi să faci o trecere în revistă a diagnosticului sau a analizelor şi aşa mai departe. 

Trebuie să aprofundezi cazul, să faci eventual comisii terapeutice, aşa cum se fac la noi, şi să stabileşti şi planul de tratament şi aşa mai departe. 

ADVERTISING

Sunt specialităţi deficitare care nu pot asigura gărzile, problema apare mai mult pe partea de gărzi pentru că la programul normal cam toată lumea are făcută schema de personal. 

Evident că spitalele, şi mai ales cele care au servicii de chirurgie, au nevoie de suport ATI, vă dau exemplu de la Colţea, aici sunt pacienţi care se pot decompensa de la de la un minut la altul, nu de la oră la oră, şi să asiguri cu un singur medic tot spitalul e greu”, a declarat dr. Furtună. 

10 medici de ATI la Colţea şi unul lipsă

Nevoia de încă un medic de ATI vine în contextul în care există în spital patru structuri care au nevoie de ATI.

Dr. Furtună spune că medicii care vor dori să vină la Spitalul Colţea vor avea la dispoziţie aparatură performantă, dar şi un mediu bun de lucru, cu echipe foarte bine pregătite şi închegate

„Colţea are acum nouă medici de ATI şi cu şeful de secţie, zece. Necesarul de încă un medic vine în contextul în care noi avem sălile de chirurgie, două compartimente de ATI, de fapt, trei or să vină în curând, pentru septici, non septici şi post operator, plus serviciul de endoscopie digestivă, acolo unde se face investigaţia cu anestezie, deci iată sunt patru structuri care au nevoie de ATI. 

În momentul de faţă, vis a vis de acel post lucrurile sunt foarte clare, nu s-au înscris, nu am reuşit să îl ocupăm. Eu totuşi sper că vom ajunge la ideea în care, sau mă rog s-a şi discutat la un moment dat, de a face excepţie pe sistemul sanitar şi pe sistemul de învăţământ. 

ATI-ul nu este o specialitate confortabilă, vine cu foarte mare răspundere şi atunci studenţii care termină şi care dau rezidenţiatul de foarte multe ori nu îşi aleg la rezidenţiat specialitatea ATI. 

În primul rând, Spitalul Colţea are o dotare impecabilă, are o dotare chiar de ultimă generaţie pentru că noi am băgat în secţia de ATI anul trecut în jur de aproape 6 milioane de lei în echipamente medicale. Au cam tot ceea ce trebuie în ceea ce priveşte zona de ATI.

Şi anul ăsta vrem să umblăm la fineţe, ca să spun aşa, cele care se aliniază cumva standardelor europene, sunt două secţii foarte bine organizate, sunt medici foarte buni, echipa este una mai mult decât bine închegată, structurată şi organizată, cred că asta contează foarte mult, şi locul de muncă în care vii, colectivul în care vii, sunt oameni pregătiţi, asistenţii sunt foarte bine pregătiţi, personalul auxiliar ştie foarte clar ce are de făcut”, a explicat dr. Furtună. 

Promisiunile lui Rafila

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit chiar joi despre ordonanţa care a blocat angajările la stat şi promite să ceară derogări pentru spitale.

„În spitalele unde selecţia dosarelor s-a făcut anterior apariţiei ordonanţei, acele concursuri merg înainte, aţi văzut că încă de ieri am solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică să centralizeze nevoia de posturi libere din sistemul de sănătate, medici, asistenţi medicali, alt personal medical, cu precizarea că încurajăm unităţile sanitare să scoată la concurs posturile de medici specialişti, pentru că avem absolvenţi de specialitate care au promovat examenul de curând şi care trebuie să găsească loc de muncă.

Când vom avea luni toate aceste date de la direcţiile de sănătate publică, vom solicita aprobarea concursurilor prin memorandum pentru spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi vom lua legătura şi cu colegii de la Ministerul Dezvoltării, care au în subordine autorităţile locale care sunt proprietarele majorităţii spitalelor din România, astfel încât să existe două memorandumuri, unul din partea noastră şi din partea colegilor care gestionează autorităţile locale”, a precizat Ministrul Sănătăţii. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇