România, țara UE cu cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație. 75% pleacă

România, țara UE cu cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație. 75% pleacă

România a avut în ultimii ani promoții record de studenți la Medicină și de rezidenți, cu cifre ce au propulsat-o pe prima poziție în clasamentul european al absolvenților raportați la populație.

Însă, din totalurile anuale de tineri medici care și-au încheiat rezidențiatul, un sfert se angajează în România, iar restul, de 75%, pleacă să muncească în străinătate. Astfel, deși suntem campioni la producția de medici, în țară există un „deficit special” ce afectează funcționarea spitalelor din mai multe județe.

ADVERTISING

Aproape o mie de absolvenţi de Medicină din toată ţara au participat duminică la sesiunea extraordinară a examenului rezidenţiat. Ei au concurat pentru cele 628 de poziții neocupate în sesiunea din noiembrie 2022, când au fost puse la dispoziția absolvenților 4.505 locuri și posturi.

Mare parte din aceste locuri și posturi sunt din specialități deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgență, medicina de familie, neonatologie, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din acest lot, dacă se păstrează situația din ultimii ani, doar puțin peste 1.000 vor solicita la finalul rezidențiatului avizul de liberă practică, potrivit explicațiilor oferite Curs de Guvernare de către președintele colegiului medicilor, Daniel Coriu.

Matematica Sănătății

1. Din miile de studenți care trec de admiterea la medicină, finalizează studiile cu diplomă de licență între 4.000 și puțin peste 5.000, în fiecare an de după 2016.

Un număr ce reprezintă o rată medie mult peste cea a Uniunii Europene.

ADVERTISING

În 2020, de exemplu, în timp ce media UE a absolvenților de medicină era de 15,9 la fiecare 100.000 de locuitori, rata a fost în România de 26,3 la 100.000 de locuitori, detronând pentru prima dată Malta, care se afla de mulți ani pe prima poziție din clasament.

blackrock fond investitii

2. La rezidențiat, numărul locurilor și posturilor scoase la concurs s-a situat în marje similare, chiar dacă anunțurile de participare arată o concurență de două – trei persoane. Este vorba de absolvenți din anii precedenți și de medici care intră la a doua specialitate, explică Daniel Coriu.

3. În spitale ajung, din cei care finalizează rezidențiatul, doar puțin peste 1.000 de medici. Ceilalți aproximativ 3.000, a declarat președintele CMR, pleacă în străinătate, iar unii se îndreaptă se ocupații adiacente (companii pharma etc.).

Citeşte mai departe analiza România, țara UE cu cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație. 75% pleacă. Matematica medicinei românești pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇