Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, încearcă să găsească pârghiile prin care să poată fi posibil un flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană, pentru a acoperi deficitul actual din spitalele noastre.
Rafila s-a referit la lipsa de personal din sistemul de sănătate din România, într-o emisiune, luni seara, la TVR Info.
Cu această ocazie a anunţat că în primăvară va organiza un nou examen de rezidenţiat pentru ocuparea locurilor libere.
”Eu aş vrea să organizăm un nou examen de rezidenţiat în această primăvară pentru locurile rămase neocupate. Sunt câteva sute de locuri care nu au fost ocupate la examenul de rezidenţiat. La medicină de familie s-au ocupat aproape 90% din locurile scoase la concurs, dar la altele... la medicină de urgenţă, de exemplu, s-au ocupat foarte puţine.
Trebuie să facem medicina de urgenţă atractivă. E o criză de personal la serviciile de ambulanţă şi inclusiv în unităţile de primiri urgenţe şi trebuie să găsim o soluţie încât strategia de resurse umane să ofere suficient personal, să-l încurajăm, să găsim un mecanism, să vedem de ce oamenii evită.
Nu e vorba numai că lucrează mult, e vorba că trebuie să existe un confort profesional. Trebuie să existe o încredere în dezvoltarea coerentă a sistemului, care e parte a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.
Pe de altă parte, în martie 2023, România găzduieşte o întâlnire regională la care vor participa 53 de state membre OMS, în care se va discuta despre calificarea de personal medical din alte ţări decât cele ale UE, pentru a acoperi deficitul de personal.
Întrebat în ce măsură vom putea apela la forţă de muncă din Asia spre exemplu, ministrul a replicat:
”Vă spun un lucru, în premieră vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor în luna martie, în România, care are ca subiect exact problemele legate de resursa umană în sănătate.
Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ai regiunii europene a OMS, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor fi prezenţi şi ne dorim să aducem în dezbatere, să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum şi trebuie să găsim pârghiile prin care eventual un flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale UE, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitole care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României, la 1 ianuarie 2007”.