Școlile sunt obligate să deschidă publicului terenurile de sport. Iohannis a promulgat legea

Școlile sunt obligate să deschidă publicului terenurile de sport. Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea pentru acces liber pe terenurile de sport din şcoli, astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se juca într-un mediu sigur.

Școlile au la dispoziție patru luni pentru a stabili orarul de acces și modul de utilizare.

Proiectul de lege prin care este permis accesul cetăţenilor în bazele sportive ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, gratuit sau cu plată, în afara orarului şcolar, a fost adoptat în luna decembrie de Parlament.

„Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, arată iniţiativa legislativă.

ADVERTISING

Conform sursei citate, „este permis accesul gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor şi sunt administrate de către consiliile locale, tuturor copiilor, precum şi tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul USR Tudor Pop a declarat că locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare este curtea şcolii.

ADVERTISING

„Între riscurile obezităţii infantile, lipsa infrastructurii sportive publice şi dependenţa dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opţiunea desfăşurării unor activităţi recreative în condiţii de siguranţă şi, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea şcolii este locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare. Curtea şcolii este şansa unei copilării sănătoase”, a explicat Tudor Pop.

Potrivit acestuia, cu doar 8% dintre români care practică un sport, România este codaşă între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte practicarea sportului şi mişcării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇