Șapte copii și tineri din sistemul de protecție specială din Mehedinți, abuzați sexual. Ar fi fost ademeniți cu bani în apartamentele agresorilor

Șapte copii și tineri din sistemul de protecție specială din Mehedinți, abuzați sexual. Ar fi fost ademeniți cu bani în apartamentele agresorilor

Doi angajați de la Protecția Copilului sunt acuzați de viol și abuz sexual față de șase copii și un tânăr (doi dintre ei cu handicap), aflați în sistemul de protecție specială.

Un instructor pentru educaţie al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ”Constantin Pufan” din Drobeta Turnu Severin şi un paznic de la Protecţia Copilului Mehedinţi au fost arestaţi preventiv, în acest caz.

Potrivit presei locale, suspecţii (de 53 şi 56 de ani) atrăgeau băieţii acasă cu diferite sume de bani sau cadouri, unde îi exploatau sexual. Adolescenții plecau cu bilet de voie sau chiuleau de la ore și mergeau în garsoniera instructorului.

ADVERTISING

Cei doi suspecţi au fost daţi afară, după ce s-a aflat de ce sunt capabili.

Cazul a ieşit la iveală în urmă cu o lună, odată cu preluarea în sistemul de protecţie specială, cu măsură de plasament în regim de urgenţă, a unuia dintre minori, un băiat de 15 ani.

Acesta le-a povestit psihologilor că a fost abuzat sexual de către un paznic de la Protecţia Copilului, care lucrează din 1991 în cadrul instituţiei.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți copii au fost audiați de echipe de psihologi și s-a confirmat faptul că șase dintre ei și un tânăr ajuns la majorat (dintre care cinci aflați în sistemul de protecție specială și doi elevi ai unei școli speciale din Mehedinți) au fost violați și abuzați sexual.

ADVERTISING

”4 psihologi din cadrul DGASPC Mehedinţi i-au asistat pe minori pe parcursul întregului proces de audiere, acordându-le întreg sprijinul.

Suspiciunile de abuz sexual s-au confirmat, până în acest moment, în cazul a 7 copii şi tineri (5 aflaţi în sistemul de protecţie specială, dintre care unul major şi 2 fiind elevi ai unei şcoli speciale din Mehedinţi)”, a transmis Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

În urma perchezițiilor făcute la cei doi bărbați, la Școala Constantin Pufan și în centrele unde erau internați minorii, anchetatorii au ridicat mai multe probe care confirmă abuzurile.

Anchetatorii au reușit să probeze comiterea a șapte infracțiuni de viol și cinci infracțiuni de act sexual cu un minor în formă continuată.

“Cred că e nevoie de o revizuire urgentă a procedurilor aplicate în cazul selecţiei şi a verificării personalului care intră în contact cu minorii îngrijiţi în serviciile sociale de tip rezidenţial ale DGASPC-urilor, precum şi de o mai mare atenţie atunci când se fac efectiv aceste recrutări de personal.

Este absolut inacceptabil ca astfel de situaţii să aibă loc în sistemul de protecţie specială, mai ales că, din ce am înţeles, abuzurile asupra copiilor au început cu mai mult timp în urmă”, a declarat Rareş Petru Achirilioaie, preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Copilului.

”Cazul a fost semnalat Poliţiei imediat după ce minorul a dat detalii psihologului, iar în aceeaşi zi a fost dispusă şi constituirea unei comisii de disciplină la nivelul instituţiei, pentru cercetarea angajatului în cauză, care în acest moment se află în arest preventiv.

În acelaşi caz, care face obiectul unei anchete a Poliţiei, a mai fost arestat preventiv şi un instructor educator al şcolii speciale din Drobeta Turnu Severin. DGASPC Mehedinţi va apela inclusiv la un psiholog extern pentru a realiza evaluarea tuturor minorilor care au fost implicaţi în acest caz şi a propus includerea lor într-un program de consiliere, astfel încât să poată depăşi această trauma”, se mai arată în comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇