Românii nu pot adopta copiii orfani din Ucraina

Românii nu pot adopta copiii orfani din Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina, 460 de copii proveniți din centre de plasament au ajuns în România. Dintre aceștia, în prezent mai sunt în sistemul de protecție specială din țara noastră 168 de copii.

Și pentru că mulți români s-au interesat în ultimele zile dacă îi pot adopta pe acești copii, ministrul Familiei, Gabriela Firea, precizează că acest lucru nu este posibil.

”Trebuie însă să precizez că, legal, nu există nicio posibilitate pentru ca românii care doresc să poată deveni părinții copiilor ucraineni instituționalizați.

ADVERTISING

Copiii neînsoțiți sau proveniți din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autoritățile din țara vecină, în conformitate cu legislația internă proprie.

Prin urmare, orice demers privind o posibilă adopție a unui copil poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene, statul român neavând nicio competență în acest sens”, explică Gabriela Firea, pe Facebook.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 20 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Potrivit acesteia, obligația noastră ca stat este aceea de a le asigura copiilor ucraineni o protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până la momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara lor.

Ministrul subliniază însă că, în România, legislația în domeniul adopțiilor s-a simplificat semnificativ în ultimii ani, venind în sprijinul celor care vor să dea șansa unui copil fără părinți să crească într-o familie adevărată.

ADVERTISING

”Astfel, cetățenii sau familiile de români care doresc să devină părinții unor copii aflați în prezent în îngrijirea statului pot adopta numai copii cetățeni români. În acest moment, aproximativ 5.800 de copii din sistemul de protecție specială sunt adoptabili”, subliniază Firea.

???????? Copiii ucraineni orfani refugiați în România se află în grija statului român dar nu pot fi adoptați de cetățeni...

Publicată de Gabriela Firea pe Marţi, 15 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇