Record de copii adoptaţi în 2021. Sunt preferaţi cei foarte mici, dar cei mai mulţi orfani au peste 6 ani

Record de copii adoptaţi în 2021. Sunt preferaţi cei foarte mici, dar cei mai mulţi orfani au peste 6 ani

Numărul copiilor adoptaţi ar putea înregistra în 2021 un nivel record, de cel puţin 1.600, până în prezent fiind realizate peste 1.400 de adopţii, a declarat Florica Cherecheş, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

Potrivit acesteia, în momentul de faţă sunt 5.410 copii adoptabili, dintre care doar 26% au vârsta până la 6 ani, dar procentul este invers atunci când vorbim despre opţiunea celor care vor să adopte, circa 80% dorind să adopte un copil de până la 6 ani.

ADVERTISING

Ea a menţionat că în sistem sunt şi grupuri de fraţi, iar dacă în cazul a doi fraţi şansele de a fi adoptaţi împreună sunt destul de mari, când este vorba despre un grup de patru sau mai mulţi fraţi, şansele lor de a fi adoptaţi împreună scad aproape de zero şi în acest context se ia în calcul separarea acestora, acolo unde interesul copilului impune acest lucru.

Florica Cherecheş a precizat că în sistemul de protecţie specială sunt 47.000 de copii, 33.500 dintre aceştia fiind în asistenţă maternală şi în plasament la rude sau cunoştinţe, iar 13.500 în centre rezidenţiale, centre de plasament sau case de tip familial, dar a subliniat că autoritatea derulează un amplu proces de reformă în ceea ce priveşte sistemul rezidenţial, astfel încât în următorii doi ani să fie închise toate centrele de plasament.

ADVERTISING

Preşedintele ANPDCA a prezentat într-un interviu modificările aduse Legii adopţiei, care uşurează şi scurtează procesul adopţiei, şi paşii pe care trebuie să îi facă o familie care doreşte să adopte un copil.

INTERVIU/Cherecheş(ANPDCA):Sperăm să încheiem anul cu 1.600 de copii adoptaţi

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇