Un copil din centrul de plasament primește atâta atenție cât pot să-i acorde îngrijitorii săi și voluntarii care ajung la el prin diverse programe.
Un program educațional care instruiește tineri, adulți și vârstnici, pentru a fi alături de cei mici, este Ajungem Mari.
Programul, început în 2014 și demarat în București și în 23 de județe ale țării, reunește aproximativ 1.600 de voluntari și contribuie la educația și dezvoltarea a aproximativ 2.500 de copii instituționalizați sau din familii defavorizate.
Cu toate astea, numărul de voluntari nu este suficient de mare pentru câți copii ar avea nevoie de o încurajare, ajutor la teme sau, pur și simplu, de cineva cu care să se joace.
Există multe centre de zi și centre private unde copii de toate vârstele așteaptă pe cineva care să-i ghideze sau să le ofere experiențe frumoase.
Dar ca în fiecare an, în luna septembrie, încep înscrierile pentru un nou modul de voluntariat, înscrieri urmate de sesiuni de training.
Cu ajutorul acestora, voluntarii vor ști cum să reacționeze atunci când un copil îi vrea doar pentru el sau, din contră, este supărat și nu-i bagă în seamă.
Ei vor primi și o mulțime de materiale cu ateliere și jocuri distractive, de cunoaștere și de învățare sau manuale cu instrucțiuni de predare a unor teme importante, precum educația civică, financiară sau sexuală, siguranța online și offline etc.
De asemenea, voluntarii îi pot ajuta pe copii la teme, la materiile pe care ei le-au îndrăgit în timpul școlii - română, matematică, engleză etc. Ceea ce aleg să facă este la latitudinea lor, depinzând și de vârsta copiilor la care vor merge și de câți voluntari vor fi la un centru.
Modulul de voluntariat are durata de 8 luni, timp în care voluntarii petrec două ore pe săptămână alături de copii și o oră pentru a pregăti activitățile. Cei care se înscriu trebuie să aibă cel puțin 16 ani, tinerii și adulții cu experiență de viață fiind deopotrivă îndrăgiți de copii.
Cei care se înscriu în acest program au și opțiunea de a oferi ajutor pentru evaluarea națională sau pentru bacalaureat, în persoană sau în mediul online.
Anul acesta, cu ajutorul celor 200 de voluntari care s-au înscris pentru a face pregătire, o mulțime de copii au luat note mari și s-au înscris la facultate.
Copii cărora li s-a spus că nu vor termina 10 sau 12 clase, pentru că întâmpinau probleme de concentrare sau veneau din medii defavorizate, au reușit să dovedească, odată ce-au primit sprijin, că au într-adevăr potențial.
În schimbul timpului oferit de oamenii care vor să aducă o schimbare, copiii oferă mai mult decât și-ar putea imagina orice voluntar.
„Voluntariatul, pentru mine, a însemnat și înseamnă prietenie, loialitate, fidelitate, responsabilitate, bucurie, extaz, setea de a face și de a împărtăși, chiar dacă tardiv, abilitățile mele.
Ajungem Mari înseamnă familie, înseamnă dobândire de experiență. Am evoluat mult și mi-am dezvoltat, odată cu copiii, anumite trăsături și abilități. De pildă, nivelul meu de comunicare și relaționare a crescut foarte mult. Dacă la început eram reticent față de oameni, copii și încercarea de a face lucruri noi, acum reușesc să trec prin experiențe la care nici nu m-am gândit vreodată.
Alte lucruri bine dezvoltate la mine și, odată cu mine, dezvoltate și la copii, sunt curajul, munca, perseverența și organizarea. Dacă înainte eram mai puțin din toate cele de mai sus, acum am crescut cu toții, iar aceasta ne bucură enorm.”
- Cosmin, voluntar Ajungem Mari
Dacă vrei să te bucuri alături de copii, de evoluția lor și a ta, completează următorul formular cu adresa ta de e-mail - https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/
Astfel, vei fi anunțat cu privire la începerea înscrierilor și, din septembrie, vei putea fi parte din familia Ajungem Mari.