La iniţiativa unui român, mai mulţi europarlamentari îi cer Ursulei von der Leyen un mecanism pentru sprijinirea copiilor rămaşi orfani din cauza Covid

La iniţiativa unui român, mai mulţi europarlamentari îi cer Ursulei von der Leyen un mecanism pentru sprijinirea copiilor rămaşi orfani din cauza Covid

27 de europarlamentari din toate grupurile politice şi reprezentând 15 state membre i-au solicitat şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarului pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, un mecanism specific de ajutor şi asistenţă dedicat copiiilor din UE care au pierdut unul sau ambii părinţi din cauza Covid-19.

Potrivit europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, iniţiatorul demersului, până în prezent, aproape 800.000 de cetăţeni europeni şi-au pierdut viaţa, în urma infectării cu noul coronavirus, iar în multe cazuri au rămas copii orfani.

ADVERTISING

Europarlamentarul USR subliniază că acei copii care rămân acum fără părinţi sau tutori legali (bunici, alte rude) se află într-o poziţie extrem de vulnerabilă accentuată de pandemie.

Numeroşi cercetători au avertizat deja cu privire la riscul crescut considerabil de sărăcie şi excluziune socială, abuz, abandon şcolar, precum şi asupra impactului pe care pandemia îl are în planul sănătăţii fizice şi mentale a copiilor din întreaga lume.

1,4 milioane de copii români se află în risc de sărăcie

Iar Uniunea Europeană nu face excepţie: aproape un sfert din copiii europeni (22,2%) erau expuşi riscului de sărăcie încă înainte de 2020.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În România, aproape 1,4 milioane de copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar jumătate dintre aceştia trăiesc deja în sărăcie extremă.

Eurodeputaţii semnatari insistă că UE trebuie să dezvolte un mecanism special pentru a sprijini statele membre în eforturile de a garanta copiilor afectaţi de Covid19 îngrijirea necesară la un nivel egal pe tot teritoriul Uniunii.

O astfel de acţiune comună ar trebui să fie finanţată în mod adecvat din fonduri comunitare, cu contribuţii suplimentare provenind din donaţii private şi orice altă sursă legitimă.

ADVERTISING

De asemenea, este esenţial ca Uniunea şi statele membre să se asigure că resursele ajung direct la beneficiari.

”Copiii afectaţi ar trebui să primească sprijin economic, psihologic şi administrativ prin acest nou mecanism în toată Uniunea Europeană, pentru ca minorii să nu sufere alte lipsuri pe lângă pierderea părinţilor.

Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că aceşti copii au bunuri de bază, au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi orice alt tip de ajutor de care ar putea avea nevoie în situaţia lor”, subliniază europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇