Ajută-i pe copiii din centrele de plasament să ajungă mari! „Pentru un copil singur e foarte important să vadă că există cineva căruia îi pasă”

Ajută-i pe copiii din centrele de plasament să ajungă mari! „Pentru un copil singur e foarte important să vadă că există cineva căruia îi pasă”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Schimb lumea cu pași mici” este sloganul voluntarilor Ajungem MARI, programul demarat de Asociația Lindenfeld care susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Din 2014 încoace, în București și cele 24 de județe în care e implementat acest program, 2.500 de copii și tineri se bucură de educație interactivă și experiențe frumoase, de formare. 

Însă pandemia a venit cu noi provocări pentru ei: izolați în centrele de plasament sau în locuințele de tip familial, mulți nu au reușit să țină pasul cu școala online. Așa că au nevoie de reconectare cu oamenii și cu educația. Prin urmare, programul Ajungem MARI caută voluntari care să le dedice săptămânal acestor copii puțin din timpul lor. Acest lucru face o diferență în viața lor mai mult decât ne-am putea închipui.

„Pentru un copil singur e foarte important să vadă că există cineva căruia îi pasă, să se simtă valoros, să simtă că și el/ea contează pentru cineva”, spune Iarina Taban, președinte și fondator Ajungem MARI, pentru SpotMedia.ro.

De ce să te implici în acest proiect? Pentru că te dezvoltă și pe tine, ca om. Și nu o zicem noi, ci cei care au participat anterior în acest program. „Voluntarii spun că ei primesc mai mult decât dăruiesc pentru că se încarcă cu energia copiilor și văd fiecare întâlnire că pe un prilej de învățare despre emoțiile acestor copii, despre iertare, despre prietenie, despre singurătate, despre micile bucurii”, povestește Iarina.

ADVERTISING

Anul acesta, pentru protejarea copiilor, activitățile se vor desfășura online. Așa că dacă vrei să te deconectezi de la viața ta de zi cu zi și să intri în universul celor mici, să te joci și să-ți amintești de vremurile inocenței, atunci citește în continuare pentru a afla ce trebuie să faci ca să ajungi voluntar Ajungem MARI.

Cum devii voluntar Ajungem MARI

Modulul de voluntariat durează șapte luni. Vei putea lucra cu maximum trei copii, într-o ședință săptămânală de o oră și jumătate. Nu contează domeniul în care activezi, importantă e motivația de a-i sprijini și ajuta pe cei mici.

Îi vei ajuta să scrie corect și să socotească, să recupereze informațiile pe care nu le-au înțeles la școală sau să se pregătească pentru examene (Evaluare Națională sau Bacalaureat). De asemenea, dacă vrei, poți susține ateliere online de cultură generală sau dezvoltare personală și poți deveni mentor pentru tinerii care se pregătesc pentru viața independentă.

Dacă treci de perioada de selecție, vei participa la training-uri online despre lucrul cu copiii instituționalizați, iar consilierii educaționali te vor sprijini pe parcurs să găsești metodele de predare atractive pentru aceștia.  

ADVERTISING

Termenul limită pentru înscriere este 18 octombrie. Primul pas este să  completezi un formular online pe website-ul https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/ - aici se găsesc și toate detaliile despre această activitate de voluntariat. 

Activitati online cu voluntarii Ajungem MARI

Ne dorim că acești copii și tineri instituționalizați să devină adulți independenți, responsabili în decizii, stăpâni pe emoțiile lor, împliniți și încrezători în viitorul lor. Lucrăm cu copii și tineri care fie provin din medii defavorizate, cu nivel de educație foarte scăzut și cu resurse financiare reduse, care poate nici nu au fost trimiși de părinți la școală. Lucrăm cu copii și tineri care au fost abandonați de părinți sau abuzați în familiile lor. Lucrăm cu copii care și-au pierdut un părinte sau întreaga familie. 

Toți acești copii au trecut prin experiența traumatizantă a separării de familie și a instituționalizării, iar trauma te face să te îndoiești de tine, să nu știi că poți mai mult, să te simți vinovat, neputincios, singur, nedemn de iubire. Voluntarii încearcă să descopere potențialul fiecărui copil în parte și să îl încurajeze la fiecare pas

ADVERTISING

Voluntarii sunt cei care cred în copii atunci când ei înșiși nu cred în forțele lor și fiecare lecție de matematică, de desen sau de engleză e un prilej pentru copii să mai audă Hai că poți și Bravo! Ai văzut că ai reușit? Ușor, ușor, copiii se deschid, devin mândri de rezultatele lor, prin încredere în forțele lor, devin mai curioși, mai dornici să trăiască experiențe noi de dezvoltare”, povestește Iarina.

Proiectul se desfășoară în București și 24 de județe. Cea mai mare nevoie de voluntari e în Buzău, Constanța și Vrancea - aici sunt cele mai puține înscrieri raportat la numărul copiilor din program. Sunt invitați să dea o mână de ajutor și cei din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Dolj, Gorj, Galați, Dâmbovița și Sibiu. De asemenea, sunt așteptați voluntari și în Capitală, Cluj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Timiș.

Stabilitatea unei întâlniri săptămânale e importantă

Pe mulți dintre acești copii adulții care ar fi trebuit să aibă grijă de ei i-au dezamăgit: fie i-au abandonat, fie au fost cei care nu le-au respectat drepturi fundamentale. Au fost cazuri în care oameni care au venit în vizită în centrele de plasament și, impresionați de poveștile copiilor, s-au apropiat rapid de ei și le-au făcut promisiuni pe care însă nu au putut să le respecte. 

Mai mult, în perioada Crăciunului, în unele centre veneau zile la rând și câte 3-4 grupuri de oameni cu cadouri în fiecare zi. Toți acești oameni îi întrebau pe copii cum îi cheamă, câți ani au, ce vor să facă atunci când vor crește. Și apoi nu îi mai vizitau pe copii decât poate în anul următor. 

În aceste condiții, Iarina spune că de multe ori copiii îi testează pe voluntarii să vadă dacă, într-adevăr, se vor întoarce săptămâna viitoare. Tot aceiași copii se luminează când văd că voluntarii se întorc, înarmați cu mai multă răbdare, cu noi jocuri și cu mult interes pentru fiecare copil în parte: „Un copil se bucură enorm când vede că ai ținut minte care e culoarea lui preferată, care e fotbalistul preferat sau ce glumă a zis dată trecută. Așa se stabilește o legătură, iar fără continuitate nu se poate crea prietenia și relația de încredere pe care se bazează programul nostru. Pentru că încurajarea și aprecierea unui om cunoscut și drag este mult mai valoroasă”, explică Iarina. 

Incurajarile voluntarilor Ajungem MARI

Nu trebuie să ai experiență în predare ca să ajungi voluntar

Ca să ajungi voluntar în cadrul proiectul Ajungem MARI trebuie să ai cel puțin 16 ani, să fii comunicativ, să te implici și să fii dornic să-i ajuți pe copii. Nu este necesar să ai experiență anterioară de predare, dar este de preferat să fii o persoană deschisă, calmă, doritoare să învețe lucruri noi și căreia să îi placă să lucreze în echipă. La fel de importante sunt consecvența, atitudinea deschisă și implicarea pe termen lung - căci modulul durează cel puțin șapte luni. 

Înainte de a participa la activități, vei participa la training, unde vei afla tot ce trebuie să știi despre program, mediul de lucru și specificul copiilor cu care vei lucra. Pe parcursul modulelor vei primi sfaturi de la consilieri educaționali și alți voluntari cu experiență.

„Descurajăm implicarea în proiect pentru alt scop decât sprijinul copiilor. Oferim adeverință de voluntariat la finalul modulului doar voluntarilor care respectă cerințele proiectului – număr de prezente și completarea rapoartelor de voluntariat. Voluntarii Ajungem MARI nu vin cu scopul să adopte copiii, să îi ia acasă definitiv sau temporar, în weekend sau în vacanță!”, conform prezentării de pe site.

Voluntariat online

Ce presupune implicarea ta ca voluntar în proiect

Disponibilitate pe termen lung: Modulul de voluntariat durează 7 luni. Programul poate fi mai flexibil pe perioada vacanței sau în situații excepționale.

Consecvență: Săptămânal, în ședințe de 1-2 ore cu copii (într-un interval ales la început de modul de comun acord), plus o oră de planificare a activității și raportare. 

Seriozitate și respectarea angajamentelor: În relația cu asociația și centrele partenere, dar mai ales cu copiii, care au nevoie de persoane care să le fie modele. 

Lucru în echipă: Voluntarii se ocupă în echipe de 2 de o grupă de copii, iar pentru copiii unui centru se pot implica 10-20 de voluntarii. Cu cât echipa de voluntari este mai unită și discută despre soluții pentru binele copiilor, cu atât mai bune vor fi rezultatele obținute. 

Confidențialitate: Voluntarii protejează imaginea, identitatea și istoricul copiilor. 

Abordare optimistă, atitudine deschisă: Voluntarii se concentrează pe prezentul și viitorul copiilor, fără să îi victimizeze.

Deci, dacă vrei să le pui un zâmbet pe buze, prin metode interactive, acestor copii, să-i ajuți să învețe și să prindă curaj, atunci înscrie-te în program!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇