Rafila: Circa 7 milioane de doze de vaccin au fost distruse sau urmează. 3 milioane mai sunt în depozite

Rafila: Circa 7 milioane de doze de vaccin au fost distruse sau urmează. 3 milioane mai sunt în depozite

Ministrul Alexandru Rafila anunţă că circa 7 milioane de doze de vaccin antiCovid au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, iar 3 milioane de doze mai sunt în depozite.

În ceea ce priveşte procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a refuzat să le mai cumpere, Rafila speră să se ajungă la o soluţie.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni seară, la Euronews, despre vaccinurile pe care le-a cumpărat România în pandemie.

Ministrul Sănătăţii a explicat că s-au contractat iniţial 94 de milioane de doze, fiind redusă cantitatea la 80 de milioane.

ADVERTISING

”S-au achiziţionat efectiv 36 - 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat.

Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite.

O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac obiectul litigiului cu compania Pfizer”, a declarat Rafila.

Acesta a precizat că în proces a fost doar o primă înfăţişare care a dat un nou termen.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Eu sper să găsim o soluţie până la urmă, poate o soluţie negociată (...) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna, de exemplu, a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea”, a mai declarat Alexandru Rafila. 

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat ancheta procurorilor belgieni care o cercetau pe Ursula von der Leyen. Procurorii EPPO investighează modul în care președintele Comisiei Europene a negociat cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, achiziția de vaccinuri anti-Covid în UE.

ADVERTISING

Achiziția de vaccinuri anti-Covid face și în România obiectul unei anchete. DNA investighează un prejudiciu de peste 1 miliard de euro, iar acuzaţiile din dosar sunt de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇