Primărie amendată după ce a tăiat ilegal teii sănătoși ca să planteze puieți

Primărie amendată după ce a tăiat ilegal teii sănătoși ca să planteze puieți

Primăria Constanţa a fost amendată de Garda de Mediu cu 10.000 de lei, pentru că a tăiat mai mulţi tei de pe un bulevard şi a dispus stoparea acestei activităţi.

„Primarul municipiului Constanţa a semnat astăzi amenda de 10.000 lei aplicată de Garda de Mediu Constanţa, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Urmare a verificărilor efectuate privind legalitatea tăierii teilor de pe fâşia plantată din bulevardul Ferdinand, s-a constatat că au fost tăiaţi 19 tei, din care doar trei cioate prezentau cavităţi în zona trunchiului. Reprezentanţii primăriei nu au prezentat documente care să justifice tăierea arborilor sănătoşi, motivând doar că era necesară intervenţia imediată, întrucât arborii inventariaţi prezentau pericol de prăbuşire”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

Garda de Mediu a precizat că, din cei 232 de arbori inventariaţi, 104 au fost catalogaţi de Primărie cu potenţial de prăbuşire şi a solicitat stoparea tăierii pomilor.

„Din documentele analizate a reieşit faptul că, în cadrul proiectului `Acces şi mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanţa' s-au realizat lucrări de corecţie a rădăcinilor copacilor, ceea ce a condus la dezechilibre în viaţa arborilor, cu risc major de prăbuşire prin modificarea centrului de greutate.

Astfel, din totalul de 232 arbori predominant din specia tei, 104 au fost inventariaţi de primărie cu potenţial pericol de prăbuşire, din care 38 care ar necesita intervenţia imediată. Garda de Mediu Constanţa a stopat tăierea arborilor, luându-se legătura cu primarul municipiului Constanţa, care a reacţionat pozitiv la solicitarea instituţiei.

ADVERTISING

Prin actul de control încheiat ulterior de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au fost stabilite măsuri care se referă la asigurarea integrităţii spaţiilor verzi aflate în administrare, în conformitate cu prevederile Legii 24/2007. De asemenea, au fost solicitate şi alte documente cu referire la arborii inventariaţi cu potenţial pericol de prăbuşire, afectaţi de fapt de lucrările realizate”, a precizat Garda de Mediu Constanţa.

De remarcat că în urmă cu aproape o săptămână, după ce a tăiat teii sănătoși, Primăria s-a lăudat pe Facebook că plantează puieți.

Se plantează pe bulevardul Ferdinand din Constanța!După ce zilele trecute echipele municipalității au tăiat mai mulți...

Publicată de Primăria Constanța pe Miercuri, 22 martie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇