Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vizitat miercuri zona retrocedată din Parcul IOR, remarcând că niciodată nu a mai văzut un număr atât de mare de copaci tăiaţi ilegal.
Edilul general a vizitat zona în urma unei invitaţii venite din partea reprezentanţilor USR Sector 3, a precizat consilierul local Eugen Matei.
„Am mai văzut, de 15 ani de când mă ocup de chestiunile acestea, am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi cum sunt aici. (…) Aceasta este o chestiune care este strict responsabilitatea proprietarului. Proprietarul, de când a fost pus în posesie, are obligaţia legală, prin Legea 24, să se îngrijească ca spaţiul verde să rămână verde”, a arătat Nicuşor Dan, într-o declaraţie transmisă live pe Facebook.
El a menţionat că avocaţii contractaţi de Primăria Capitalei verifică legalitatea dispoziţiei de retrocedare, dar şi în ce măsură proprietarii ar putea fi sancţionaţi pentru defrişare sistematică.
„Noi am atribuit, în urmă cu două săptămâni, verificarea legalităţii dispoziţiei de retrocedare către o firmă de avocatură cu care suntem în contract. A fost o primă procedură de a achiziţiona un serviciu complet de la şase firme de avocatură şi, după aceea, a doua etapă în care am atribuit efectiv către firma de avocatură. Ei studiază de două săptămâni.
Estimez că încă patru - şase săptămâni vor fi suficiente pentru a avea analiza finală. Şi atunci să ştim dacă retrocedarea a fost corectă sau nu a fost corectă. Dacă se întâmplă ca retrocedarea să fi fost corectă, soluţia este ca acest teren să fie expropriat", a explicat Nicuşor Dan.
Potrivit primarului general, există două tipuri de sancţiuni pentru distrugerea spaţiului verde. Astfel, Hotărârea CGMB 304/2009 prevede sancţiuni "relativ mici", fiind vorba de o amendă de 100 de lei pentru tăierea ilegală a unui copac. Primăria Sectorului 3 a aplicat astfel de amenzi pentru tăierea copacilor din zona retrocedată.
Cum ar putea primăria să aplice amenzi mult mai mari
Nicuşor Dan a menţionat însă că Legea 24/2007 prevede amenzi mai mari pentru schimbarea destinaţiei un spaţiu verde.
"Aici noi am avut un spaţiu verde, o suprafaţă considerabilă, care în momentul acesta nu mai are caracteristici de spaţiu verde, aşa cum vedem cu toţii. Şi amenda pentru această faptă este mult mai mare. Este de ordinul 1.000 de lei pe metrul pătrat. Este o a doua firmă de avocatură care studiază problema asta - dacă putem să amendăm acest proprietar, care în mod evident şi-a bătut joc de spaţiul verde, cu suma mare prevăzută de Legea 24 a spaţiilor verzi", a spus el.
Nicuşor Dan a opinat că Poliţia Locală Sector 3 nu a greşit în momentul în care a aplicat sancţiunile prevăzute în Hotărârea CGMB, deoarece a procedat aşa cum o face în mod obişnuit.
"Însă, în opinia mea, dar am nevoie de confirmarea avocaţilor, în momentul în care este o defrişare sistematică pe un întreg teren, legea prevede o sancţiune mai aspră. Şi atunci luăm în calcul ca PMB, care este la fel de competentă cum este Primăria Sectorului 3, să dea această amendă mai mare", a transmis el.
Eugen Matei a declarat că grupul consilierilor locali USR Sector 3 a iniţiat în urmă cu mai multe săptămâni un proiect de hotărâre care prevede încheierea unui protocol de colaborare între primăria de sector şi Primăria Capitalei, în vederea identificării unei soluţii pentru zona retrocedată a parcului. Această soluţie ar putea fi una juridică, de contestare în instanţă, sau ar putea presupune iniţierea evaluărilor în vederea unei eventuale exproprieri.
"Dacă vrem să facem ceva, trebuie să avem o colaborare între Primăria Sectorului 3, la iniţiativa Consiliului, ca CGMB şi PMB să devină parte din acest protocol de identificare a unei soluţii juridico-administrative.
Altfel, rămâne la nivel de intenţie sau, cum face domnul primar de la Sectorul 3, dă live-uri fără niciun fel de direcţie. Acesta este de fapt scopul final: să identificăm împreună, să ne aşezăm la aceeaşi masă, inclusiv să facem un apel la proprietarii de acolo să înceteze modul în care s-au apucat să facă distrugerile", a menţionat reprezentantul USR.