O companie municipală și-a cerut insolvența. Are deja toți salariații în șomaj tehnic și mașinile sub sechestru

O companie municipală și-a cerut insolvența. Are deja toți salariații în șomaj tehnic și mașinile sub sechestru

Compania Municipală de Eco Igienizare SA – care se ocupă cu dezinsecția, dezinfecția și deratizarea, în Capitală – și-a cerut insolvența la Tribunalul București. Primul termen în proces e miercuri, pe 3 martie 2021.

Surse din cadrul companiei municipale au precizat anterior pentru SpotMedia.ro că nu se pot apuca de deratizare din cauză că nu le-a fost aprobat planul de acțiune pentru anul în curs.

Acest plan de acțiune este un document care este adoptat anual de Consiliul General și care conține numărul de stropri și de tratamente care urmează să se aplice, anual, în București, pentru stârpirea șobolanilor și insectelor.

ADVERTISING

Compania a înștiințat PMB, în urmă cu câteva săptămâni, că din 26 iulie 2020 și până astăzi a emis 19 facturi în valoare de peste 19,8 milioane de lei pe care Primăria Municipiului București nu i le-a achitat.

Așa că n-a avut cu ce să își plătească furnizorii. Iar de la finele anului trecut, aceștia au început să își recupereze banii în instanță.

Spre exemplu, CMEIB SA susține că a cumpărat substanțe de peste 563.000 de lei de la societatea Agrovet SA. Dar n-a plătit nici până astăzi pentru respectivele substanțe.

În consecință, încă din decembrie, un executor judecătoresc cere CMEIB SA să își predea parcul auto în contul datoriei. Este vorba despre: 10 Dacii, 7 Forduri Ranger (mașini scumpe, care costă peste 50.000 de euro în oferta curentă a Ford România) și mai multe utilitare Renault pe care s-a pus sechestru.

ADVERTISING

Pentru o perioadă, salariații au fost trimiși în concediu fără plată. Ulterior, au fost plasați în șomaj tehnic.

În cele din urmă, după cum jurnaliștii de la Bursa au transmis deja, compania și-a solicitat insolvența.

Litigiul de muncă este pe rolul Tribunalului București și are un prim termen pe 2 martie.

Tribunal-Eco-Igienizare

Remintim că și situația altor companii municipale este critică.

Mai mulți salariați ai companiei municipale de Dezvoltare Durabilă, spre exemplu, au dat societatea în judecată pentru a-și recupera banii. Oamenii susțin că nu au mai fost plătiți din luna august a anului trecut.

ADVERTISING

Iar cei de la Parcuri și Grădini au protestat în fața Primăriei Capitalei, în urmă cu câteva zile.

Majoritatea PNL și USR PLUS din Consiliul General face demersuri pentru desființarea celor mai multe companii municipale. Dar lucrurile merg greu. Spre exemplu - după cum a explicat pe larg pentru SpotMedia.ro consilierul general Andrei Badiu (PNL) - procedura durează și depinde și de primăriile comunelor și orașelor din jurul Capitalei.

Parte dintre companii ar putea fi, însă, desființate în baza unor prevederi ale Codului Administrativ legate de faptul că au acumulat datorii cu mult mai mari decât capitalul social.

Citește:

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II): În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA – pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇