Încă un blocaj în desființarea companiilor municipale create de Firea. Cine e de vină și cum s-ar putea rezolva problema

Încă un blocaj în desființarea companiilor municipale create de Firea. Cine e de vină și cum s-ar putea rezolva problema

Deși în ultimele 3 luni și jumătate a avansat foarte puțin, procesul de desființare a companiilor municipale create de Gabriela Firea e pe cale să se blocheze din nou.

Și chiar dacă nu s-ar bloca, oricum Consiliul General va mai avea nevoie de timp și de negocieri până să poată face următorul pas pentru schimbarea conducerii companiilor municipale și declanșarea procedurilor de desființare.

De cât timp va fi nevoie? Nimeni n-ar putea spune cu certitudine.

Atât Nicușor Dan, cât și majoritatea PNL și USR-PLUS din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) au promis, încă din campania electorală, că vor desființa companiile municipale.

Urmau să fie salvate doar două dintre aceste societăți: Termoenergetica SA (care a preluat activitatea fostei RADET) și Energetia Servicii SA (care se ocupă, în principal, cu modernizarea sistemului de termoficare).

Potrivit lui Nicușor Dan, majoritatea PNL și USR-PLUS din CGMB urma să își numească membri în Adunările Generale ale Acționarilor (AGA). Iar AGA urmau să schimbe membrii în Consiliile de Administrație. Care la rândul lor ar fi numit directori noi la companii, cu mandat clar de începere a procedurilor de lichidare.

ADVERTISING

Numai că lucrurile n-au mers chiar așa. Consilierii generali au negociat o lună până să decidă pe cine numesc în AGA companiilor.

Ulterior, parte dintre consilierii generali au susținut că au nevoie de mandat suplimentar din partea CGMB pentru a schimba membrii CA, de a aplica sancțiuni și de a cere audit la companiile municipale etc.

Consilierii care sunt în AGA au primit aceste atribuții extinse abia pe 29 ianurie, în timpul celei mai recente ședințe a Consiliului General.

Și, cu toate astea, nici astăzi, după aproape 3 săptămâni de la acea ședință, Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) nu s-au reunit în ședinte, ca să numească noi membri în consiliile de administrație ale companiilor municipale.

ADVERTISING

De ce s-a întârziat din nou, a explicat pentru SpotMedia.ro consilierul general Andrei Badiu (PNL), președintele Comisiei speciale pentru monitorizarea activității companiilor municipale.

”Compania municipală Energetica SA a fost divizată în alte două companii: Termoenergetica SA și Energetica Servicii SA.

În procesul de divizare, Energetica Servicii SA a dobândit o acțiune la Service Ciclop SA (companie în care acționar majoritar este Consiliul General). Iar Service Ciclop SA este, la rândul ei, acționar în vreo 18 companii municipale.

În acest caz, trebuie să convocăm AGA la Energetica Servicii SA. Avem nevoie de o AGA statutară, cu toți membrii, astfel încât această companie municipală să își dea, legal și cu respectarea tuturor procedurilor, reprezentatul în AGA Service Ciclop SA, la care are o acțiune.

Iar mai departe Service Ciclop SA își va da, legal, reprezentant în AGA tuturor celorlalte companii în care este acționar”, a precizat Andrei Badiu.

În teorie, nu pare chiar atât de complicat. Și-atunci de ce nu s-a reunit deja AGA la Energetica Servicii SA, ca să pună în mișcare tot acest proces de înlocuire a conducerii companiilor municipale?

ADVERTISING

Problema este că, de fapt, Energetica Servicii SA are, pe lângă CGMB, doi acționari din Ilfov. Anume: Primăria Popești Leordeni și Primăria Chiajna.

Iar ca AGA companiei să se întrunească și să fie statutară, aceste primării trebuie să își delege reprezentanți, a explicat Andrei Badiu pentru SpotMedia.ro.

Primăria din Popești Leordeni: Vrem să ne retragem. Noi nu avem nimic de câștigat de la companiile municipale de termoficare!

Iar Primăria orașului Popești–Leordeni, spre exemplu, nu și-a delegat membru în AGA Energetica Servicii SA. Și nici n-are de gând să o mai facă.

Motivul: orașul Popești Leordeni nu primește nimic de pe urma participării în acționariatul Energetica Servicii SA. Mai mult se chinuiește cu birocrația!

Dar nu are vreun loc în conducerea executivă a companiei municipale. Și nici de pe urma sistemului centralizat de termoficare din București nu primește nimic.

Detalii ne-a dat Alin Todireanu, administrator public al orașului Popești Leordeni.

”Noi am dat deja o hotărâre pentru Termoenergetica (prin care administrația și-a numit reprezentant în AGA companiei municipale din București).

Pentru Energetica Servicii SA s-a omis redactarea unei hotărâri similare, din cauză că n-a existat nicio solicitare scrisă din partea respectivei companii către noi.

Termoenergetica SA ne-a solicitat în scris să numim membru în AGA încă din decembrie 2020. Domnii de la Energetica Servicii SA au considerat că e suficient să ne transmită verbal.

Dar cine a redactat hotărârea de consiliu local s-a bazat pe documente. Și cum solicitare de la Energetica Servicii SA nu era, nu s-a menționat selectarea vreunui reprezentant în AGA acelei companii.

Și dacă tot s-a întâmplat așa, nici nu mai avem de gând să facem demersuri să numim reprezentant în AGA Energetica Servicii SA. Vom notifica doar că vrem să ne retragem din acționariat.

La Termoenegretica SA vom participa la convocare, astfel încât să se demareze procedurile administrative, la nivel de București. Dar, după, și de acolo intenționăm să ne retragem.

Motivul: noi am fost prinși acolo doar formal. Am zis atunci: să o facem și pe asta! A fost o gândire. Noi am colaborat bine cu primăriile din București.

Dar, de fapt, noi nu avem niciun avantaj. Toate locurile remunerate din consiliile de administrație ale companiilor sunt ale Bucureștiului.

Termoficarea din București nu ajunge la Popești Leordeni.

Și-atunci, în ce bază să le ceri consilierilor locali să voteze trimiterea de reprezentanți? Ce are comunitatea de câștigat din asta?”, a precizat pentru SpotMedia.ro Alin Todireanu.

Managerul public susține că n-a închis căile de dialog cu Bucureștiul. Doar că momentan nu vede niciun avantaj în a mai trimite reprezentanți în companiile municipale.

Până la acest moment, n-am reușit să luăm legătura, telefonic, cu reprezentanți ai primăriei din Chiajna pentru a afla dacă respectiva administrație mai vrea să facă parte din acționariatul companiilor bucureștene de termoficare.

Dar oricum chiar dacă Primăria Chiajna trimite reprezentanți în AGA, tot ar fi o problemă faptul că Popești Leordeni nu o va face.

Potrivit surselor SpotMedia.ro, Energetica Servicii SA are în plan organizarea unei ședințe a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) pe data de 27 februarie.

Rămâne să vedem dacă, între timp, majoritatea PNL și USR-PLUS din CGMB va reuși să rezolve problema cu orașul Popești-Leordeni. Sau dacă va trebui să găsească o altă cale să schimbe conducerea companiilor municipale.

Cert este că, după 3 luni și jumătate de când actuala majoritate din administrația Capitalei și-a preluat mandatul, lucrurile sunt departe de a se clarifica.

Iar pentru unele companii, situația e critică deja: nici nu se desființează, nici nu primesc bani pentru activitatea pe care o desfășoară.

SpotMedia.ro vă va ține la curent cu evoluția situației, la nivelul companiilor municipale din București.

Citetește și:

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II): În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA – pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (IV): Firea și-a făcut o societate de pază cu care nici instituțiile primăriei nu vor să lucreze. Are o armată de salariați și a pierdut milioane de euro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇