Nu s-au înțeles pe salariul minim din 2023. O nouă rundă de discuții săptămâna viitoare

Nu s-au înțeles pe salariul minim din 2023. O nouă rundă de discuții săptămâna viitoare

Guvernul a anunțat că decizia privind stabilirea salariului minim pentru 2023 va fi luată la o nouă întrunire a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, care va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Introducerea salariului minim brut de 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023 a fost dezbătută în ședința de miercuri din Consiliul Național, însă propunerile formulate încă sunt analizate.

"Reprezentanții Guvernului au analizat, împreună cu partenerii sociali, evoluția parametrilor economici și nevoia asigurării unui cadru normativ adecvat unui nivel de trai decent. Propunerile formulate în cadrul Consiliului au rămas în analiză și vor sta la baza deciziei privind nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru 2023, o nouă întâlnire în acest sens urmând a avea loc la începutul săptămânii viitoare", a transmis Executivul.

ADVERTISING

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, marți, că doreşte ca salariul minim brut de 3.000 de lei să intre în vigoare de la 1 ianuarie. El a afirmat că 1,3 milioane de angajați au salariu minim pe economie și mai sunt şi cei plătiţi din agricultură şi construcţii, în jur de 500.000, aceștia beneficiind deja de salariul de 3.000 de lei.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

ADVERTISING

”Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a promis Budăi.

Ministrul a fost întrebat despre varianta ca şi peste 3.000 de lei, brut, care deja include cei 200 de lei, să mai existe încă o majorare voluntară de 200 de lei, neimpozitaţi.

”Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a dat asigurări ministrul Muncii.

ADVERTISING

Și premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi că noul salariu minim va include facilitățile acordate. "În momentul în care am discutat despre mărirea salariului minim la 3.000 de lei, cu siguranță că vom păstra și facilitățile", a spus acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇