Nicușor Dan: Noul Plan Urbanistic General (PUG) va fi gata în decembrie. Când aflăm cine și cum va construi, în București

Nicușor Dan: Noul Plan Urbanistic General (PUG) va fi gata în decembrie. Când aflăm cine și cum va construi, în București

Nicușor Dan anunță că, până la finalul acestui an, un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu va termina de întocmit un nou Plan Urbanistic General (PUG).

Acesta va înlocui actualul PUG, care a fost adoptat în urmă cu 22 de ani.

„La finalul lui 2022 am semnat actual adițional pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG).

După cum știți, în 2013, PMB semna cu un consorțiu condus de Universitatea Ion Mincu un contract pentru revizuirea PUG (în vigoare din anul 2000 – n.red.).

ADVERTISING

Din păcate execuția acestui contract s-a blocat în anul 2014. A venit și Curtea de Conturi. S-a creat o situație juridică care părea fără ieșire.

Am reușit să deblocăm această situație. Și la finalul lui 2022 am semnat actul adițional pentru realizare actualizării PUG. Dacă n-am fi semnat atunci, ar fi trebui să așteptăm să se adopte bugetul pentru acest an. Așa, vom da o primă comandă de 9 ianuarie și se va începe lucrul.

Actul adițional semnat prevede că acest consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu va realiza o primă versiune a noului PUG în cursul anului 2023. Termenul de predare este luna decembrie.

ADVERTISING

Începând din 2024, această documentație va merge la ministere și alte instituții avizatoare. Sperăm ca răspunsul să fie cât mai rapid astfel încât să avem un document juridic care să fie aplicabil cât mai repede.

PUG va înseamna, în sfârșit, o dezvoltare sustenabilă a Bucureștiului. Ceea ce vedem azi e dezvoltare speculativă – blocuri între case, dispariții de spații verzi, cartiere fără blocuri de școli și grădinițe”, a declarat Nicușor Dan.

LIVE de la Primăria Capitalei

Declarația primarului general, Nicușor Dan, pe teme de urbanism. LIVE de la Primăria Capitalei.

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Marţi, 3 ianuarie 2023

Reamintim că administrația Gabrielei Firea (PSD) a ales să rezolve problema urbanismului nu prin actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), ci prin adoptarea unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) de sector.

ADVERTISING

În administrația Firea s-au adoptat 5 astfel de PUZ-uri. Mai exact, unul pentru Sectorul 2, unul pentru Sectorul 3, unul pentru zona de sud a Sectorului 4 și câte unul pentru Sectoarele 5 și 6.

Toate aceste PUZ-uri au fost suspendate de Consiliul General, la inițiativa lui Nicușor Dan pe 26 februarie 2021.

Între timp, PUZ Sector 3, 5 și 6 au fost anulate definitiv în instanță. Iar datorită unei acțiuni a Asociației Ecopolis, nici celelalte PUZ-uri de sector nu au reintrat în vigoare, ci sunt, în continuare, suspendate.

PUZ-urile conțineau o mulțime pe prevederi abuzive. Printre ele: construcția de blocuri turn pe foste baze sportive, construcția între alte blocuri din cartiere dormitor, construcția de luciu de apă ale unor lacuri din București etc.

În condițiile în care PUZ-urile sunt suspendate, în București au construit mai degrabă dezvoltatorii care aveau documentații depuse în timpul administrației Firea și ajunse în ultimele faze ale avizării (situație în care nu mai putea fi oprite pe circuitul de avizare - n.red.) și cei care s-au încadrat în prevederile PUG din 2000.

Nicușor Dan nu a pus PUZ-uri pe ordinea de zi, în acest mandat. Vara trecută , într-un interviu acordat Hotnews, primarul general a susținut că va supune la vot Consiliului General al Municipiului București (CGMB) PUZ-uri, în luna septembrie 2022. Nu s-a întâmplat.

Mai mulți membri PNL – partid care oficial îl susține, încă, pe Nicușor Dan – au declarat, în repetate rânduri, că situația este una gravă, în condițiile în care mulți dezvoltatori nu pot construi în baza PUG din 2000.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇