Cine și când va construi, în București. Nicușor Dan anunță cât mai durează până vom avea un nou Plan Urbanistic General (PUG), dar și ce se va întâmpla între timp

Cine și când va construi, în București. Nicușor Dan anunță cât mai durează până vom avea un nou Plan Urbanistic General (PUG), dar și ce se va întâmpla între timp
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul general al Capitalei a anunțat că – după o lungă analiză juridică – realizată de mai mulți avocați, PMB are certitudinea că este încă în vigoare contractul pentru realizarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG).

Acest contract a fost semnat încă din 2013 de Primăria Municipiului București (PMB) cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din Capitală.

De-a lungul timpului, au apărut diverse probleme. Nu s-au recepționat documente făcute de arhitecți și nu s-au făcut la timp noi comenzi și plăți.

În plus, administrația Firea și cei 6 primari de sector – toți din PSD, la începutul mandatului trecut – au decis că optim ar fi să rezolve problemele de planificare urbanistică prin intermediul unor PUZ-uri coordonatoare de sector.

ADVERTISING

Când și-a preluat Nicușor Dan mandatul, PUZ-urile erau în vigoare pentru sectoarele 2,3,4 (doar pentru zona de sud), 5 și 6. Între timp, au fost suspendate, iar cele ale sectoarelor 3, 5 și 6 au fost și anulate în instanță.

Nicușor Dan a spus că vrea să continue realizarea Planului Urbanistic General (PUG). Dar nu știa dacă acel contract din 2013 mai este sau nu în vigoare.

Așa că a apelat la avocați care să decidă: se poate continua în baza contractului încheiat și lăsat la sertar de administrația Firea sau e nevoie de unul nou?

După o analiza care a început în 2021 și s-a terminat recent, avocații au decis că respectivul contract e în vigoare.

ADVERTISING

„Suntem deja în discuții cu Universitatea de Arhitectură pentru a stabili calendarul și care sunt studiile următoare de făcut pe care le vor solicita (...)

Termenul realist pentru elaborarea noului PUG este de un an și jumătate. Aceasta este perioada pentru elaborare. Dar apoi urmează avizarea. Sunt vreo 30 de instituții centrale – cum ar fi Agenția de Protecția Mediului, Ministerul Culturii sau Ministerul Transporturilor – care trebuie să își dea avizul. Și acesta nu mai este un proces pe care să-l putem noi controla”, a mai spus Nicușor Dan.

Primarul susține, însă, că nu doar de viitorul PUG depinde cine și cum va construi în București. Momentan, este în vigoare cel vechi, adoptat în anul 2000. Iar acesta ar mai putea fi îmbogățit, până când va fi gata viitorul document.

ADVERTISING

„Cumva se induce ideea că singura problemă în dezvoltarea urbanistică a Bucureștiului este PUG. Nu e așa. E bine să avem un PUG care să dea o direcție, fără îndoială. O spune toată lumea.

Însă și până la acel nou PUG, dar și după ce el va fi adoptat, o să avem zone în București care vor fi insuficient reglementate de document.

Și atunci soluția este ca autoritatea locală să aibă inițiativa și să dezvolte PUZ-uri pe suprafețe mai mari, în general pentru fostele zone industriale din interiorul orașului sau pentru zonele în care orașul s-a extins.

Am constituit o structură de urbanism la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB) care să țină legătura cu dezvoltatorii și să dezvolte temele de proiect pentru aceste PUZ-uri.

Numai că ele sunt dificil de făcut (și de aceea durează mult - n.red.) când nu ai date de bază. Cum ar fi, care e rețeaua de școli și unde sunt ele amplasate, raportat la densitatea populației. Sunt date pe care ar fi trebuit să le avem, într-o bază de date. Dar nu le avem, așa că fiecare persoană care vrea să facă un PUZ nou trebuie să reia această analiză”, a precizat Nicușor Dan.

PMB are deschidere de a discuta cu dezvoltatorii imobiliari și de a dezvolta Bucureștiul armonios, spune edilul. Care a admis că, la acest moment, PMB eliberează cu întârziere certificate de urbanism (în cam o lună sau o lună și jumătate). Iar la autorizațiile de construire, întârzierea este și mai mare, iar eliberarea riscă să dureze 3-4 luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇