Nicușor Dan spune că oprește „tunuri” date de Firea chiar și după ce a pierdut primăria. Dezvoltatorii nu renunță la proiecte

Nicușor Dan spune că oprește „tunuri” date de Firea chiar și după ce a pierdut primăria. Dezvoltatorii nu renunță la proiecte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul general al Capitalei a anunțat că instanța a oprit două șantiere cărora Gabriela Firea le-a dat undă verde în ultimele zile în care a mai pus piciorul în clădirea primăriei. Nicușor Dan susține că lucrările sunt ilegale și mutilează orașul.

Dezvoltatorii, însă, anunță că nu renunță. Unul se pregătește pentru proces, iar celălalt spune că nici măcar nu vede vreun motiv să oprească lucrările începute.

Primul dintre șantierele pe care Nicușor Dan a anunțat oprirea lucrărilor este cel al unor blocuri de maximum 17 etaje pe care le construia o societate numită One Modrogan SRL, în proximitatea sediului central al PNL din Aleea Modrogan.

Potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro, această firmă este deținută de One United Properties SA, societatea fondată de oamenii de afaceri Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. E o firmă care construiește clădiri luxoase, în zone centrale din București. Un exemplu sunt blocurile turn de la One Floreasca.

Ce au făcut autoritățile statului și ce spune dezvoltatorul

Situația a fost prezentată de Nicușor Dan într-o conferință de presă.

„Avem acolo parcelarea Filipescu, realizată acum 110 ani. E acolo un palat, monument istoric, avem grădina palatului și în jur o dezvoltare care respectă această formă dezvoltată acolo (în urmă cu un secol – n.red.). Printr-un PUZ din 2019 și o autorizație de construire dată de administrația Firea cu 6 zile înainte de alegerile locale, s-au aprobat blocuri în curtea palatului.

Sunt multe motive pentru care a pune blocuri acolo e o ilegalitate. Dar motivul cel mai flagrant este că acolo e spațiu verde. Și există o prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinația spațiului verde.

Comportamentul statului român: Agenția pentru Protecția Mediului București a avizat PUZ și autorizație (de construire – n.red.) fără să vadă că acolo e spațiu verde, cum a făcut-o de alte sute de ori. Direcția pentru Cultură – organismul local al Ministerului Culturii, deși avizase de două ori că e conservarea obligatorie a spațiului din jurul palatului, a dat aviz și pentru blocuri acolo.

Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) i-a luat un an să verifice. Și după ce ISC cu greu a verificat și a constatat toate ilegalitățile pe care le-a constatat și CAB, a venit acest ordin din ianuarie 2022, prin care fără nicio explicație, ISC – organul național - a revocat ordinul ISC local care a constatat ilegalitățile. Și a împiedicat astfel prefectul să exercite, încă din ianuarie, acțiunea în contencios administrativ care ar fi oprit această speculație imobiliară.

CAB – printr-o decizie definitiva de vineri, 8 iulie – a suspendat PUZ și autorizația de construire. Și în acest moment nu se mai pot face lucrări la acele blocuri”, a precizat Nicușor Dan.

Cu toate acestea, blocurile sunt deja într-un stadiu avansat de construcție. Așa că l-am întrebat pe co-fondatorul One United Properties SA, Andrei Diaconescu, ce intenționează compania să facă. Va continua lucrările, va demola sau are o altă cale juridică de a continua lupta în instanță?

„Suspendarea dispune doar întreruperea/oprirea lucrărilor până la soluționarea dosarului de fond, care are primul termen în septembrie 2022. În continuare ne vom judeca pe fond pe acest dosar”, a precizat Andrei Diaconescu pentru Spotmedia.ro.

Ultimele tunuri semnate de Firea

O altă situație prezentată de Nicușor Dan e cea a lucrărilor din zona străzii Grădina Icoanei.

„Regulamentul de urbanism al zonelor protejate - elaborat în urma unui studiu al Universității de Arhitectură – spune că (zona străzii Grădina Icoanei, inclusiv nr. 2-8) este o zonă unicat, la nivel internațional.

Și mai spune că este interzisă comasarea parcelelor. Și toate intervențiile trebuie făcute parcelă cu parcelă, pentru a păstra spiritul zonei.

Aici a fost emisă o autorizație de desființare pentru cele 4 clădiri și una de construire pentru un imobil pe cele 4 parcele reunite, încălcându-se explicit prevederea care spune că nu ai voie să comasezi. Sunt multe ilegalități, dar aceasta este cea mai clară.

Instituțiile statului român: Direcția de Cultură a avizat și regulamentul care spune că n-ai voie să comasezi, dar și autorizația de demolare a celor 4 clădiri.

Administrația Firea a emis autorizația de demolare pe 1 octombrie, după alegerile locale (pe care le pierduse – n.red). Și autorizația de construire a semnat-o în 27 octombrie 2020. Vă aduc aminte că am preluat mandatul în 29 octombrie (cu întârziere din cauza mai multor contestații - n.red.).

Și așa ne explicăm de ce consilierii generali aleși ai PSD-ului au încercat să întârzie prin fel de fel de contestații în instanță schimbarea administrației. Pentru ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată să fie semnate.

Am sesizat ISC-ul în martie 2021. E vorba acolo (prin demolare - n.red.) de pierderea unor elemente importante de patrimoniu construit. Dar ISC nu a făcut verificări decât la 9 luni de la sesizare, în decembrie 2021. Demolarea se petrecuse deja.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 putea suspenda oricând lucrările. Nu a făcut-o. Și identic cu cazul Modrogan, după ce ISC local a constatat ilegalitățile, ISC național a decis revocarea ordinului ISC local. Și astfel a anulat toată puterea juridică a ordinului ISC local.

Curtea de Apel București (CAB), printr-o decizie definitivă din 6 iulie 2022, a constatat că nu mai există autorizații pentru această investiție. Ele au expirat. Iar această administrație nu va da noi autorizații pentru o construcție ilegală.

Și pentru această lucrare și pentru cealaltă vom solicita instanței revenirea la situația anterioară”, a mai spus Nicușor Dan.

Pe strada Grădina Icoanei nr. 2-8, firma Homing Downtown SRL este beneficiarul mai multor construcții cu cel mult 2 etaje și mansardă, a căror fundaţie a început deja (dar este la nivelul subsolurilor – n.red.)

Homing Downtown SRL este deținută de alte 3 firme, toate cu participație de 33%, potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro. Anume:

  • Majon SRL (al cărei acționar unic este Thomas Garcia Majon)
  • El Raval Management SRL (al cărei unic acționar este David Tortosa Barragan)
  • Vandergoten SRL (al cărei acționar unic este Diego Anton Stuyc).

L-am întrebat pe Tomas Garcia Manjon ce se va întâmpla cu șantierul de pe strada Icoanei. Se vor mai construi locuințele sau se va demola și ce s-a făcut? Sau dezvoltatorul spaniol are o cale de a lupta, în continuare, în instanță cu PMB?

Manjon a precizat că nu vrea să facă declarații. Dar ne-a transmis că dezvoltatorul pe care îl reprezintă are autorizație de construire în vigoare și va continua să lucreze. Potrivit lui Manjon, Nicușor Dan a suspendat anterior autorizațiile spaniolilor, iar aceștia au cerut instanței să constate că suspendările dispuse de primarul general ar fi fost ilegale.

Iar acum, susține Manjon, Curtea de Apel București a decis rejudecarea acestei spețe, nu suspendarea autorizației inițiale, date de administrația Firea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇