O construcție hidoasă, care a stricat pavajul din fața Tribunalului București, rămâne în picioare, chiar dacă Poliția Sector 3 a dispus demolarea ei

O construcție hidoasă, care a stricat pavajul din fața Tribunalului București, rămâne în picioare, chiar dacă Poliția Sector 3 a dispus demolarea ei

Un schelet metalic uriaș – despre care Poliția Locală a Sectorului 3 susține că a fost construit ilegal – se înalță în continuare în preajma Tribunalului București, cu toate că ar trebui demolat.

Spotmedia.ro vă spune, pe larg, cum s-a ajuns aici, cine și sub semnătura cui primise aviz să utilizeze acel spațiu, dar și ce urmează.

Apariția construcției a fost semnalată public, pentru prima oară, pe data de 12 august, de viceprimarul Sectorului 3 Lucian Judele (USR PLUS) și de consilierii Alexandru Sava, Constantin Neagu și Augustin Szocs.

Publicată de Lucian Judele pe Joi, 12 august 2021

La acel moment, după cum puteți vedea în materialul video de mai sus, Lucian Judele susține că Direcția de Urbanism a Primăriei Sectorului 3 avizase amplasarea în zonă a unor piese de mobilier urban (containere - n.red.), nicidecum a unei construcții care să aibă structură metalică proprie, acordată în pavaj.

7-1

Alexandru Sava a remarcat că, s-a spart inclusiv în zona din fața Tribunalului, unde trotuarul Bulevardului Unirii a fost amenajat cu cheltuieli mari (făcute de Primăria Sectorului 3 în urmă cu 8 ani - n.red.). S-au utilizat materiale precum piatra naturală sau granitul. Iar parte dintre aceste finisaje scumpe au fost sparte acum, pentru ancorarea stâlpilor din profil metalic în pavaj.

5-1

Spotmedia.ro a solicitat, pe 14 august, în scris, informații de la Primăria Sectorului 3 cu privire la acest caz. Instituția a avut nevoie de aproape o lună ca să ne trimită un răspuns incomplet. Iată, pe larg, cine și ce trebuia să amenajeze în zona din fața tribunalului, dar și cum s-a ajuns aici.

ADVERTISING

Firma mamei city manager-ului de la Sector 3?

După cum au explicat și reprezentanții USR PLUS în materialul video prezentat, firma care a solicitat aviz de urbanism pentru a amenaja suprafața respectivă din apropierea tribunalului se numește Green Concept SRL.

Și potrivit informațiilor din Monitorul Oficial - preluate de portalul de informații de business listăfirme.ro - are un singur asociat: Alina Lucia Ciobîcă.

Date-infiintare-Green-Concept-SRL
green-concept-SRL

Potrivit surselor Spotmedia.ro, unicul acționar al firmei ar fi, de fapt, mama city managerului Sectorului 3, Daniel Marius Ciobîcă.

Marius-Daniel-Ciobica

În cea mai recentă declarație de interese depuse, Marius Daniel Ciobîcă menționează, printre altele, că este membru al partidului Pro București 2020 (din partea căruia a candidat la primărie Robert Negoiță) și că a încasat în 2020 165.600 de lei pentru activitatea depusă în Consiliile de Administrație ale firmelor Administrația Domeniului Public București (ADPB) SA și SD3 Salubrizare și Deszăpezire S3 SRL.

Spotmedia.ro a solicitat în scris primăriei de sector să menționeze dacă există o relație de rudenie între city manager-ul Marius Daniel Ciobîcă și unicul acționar al SC Green Concept SRL. Instituția a refuzat să răspundă la această întrebare.

ADVERTISING

De asemenea, în cursul zilei de vineri, 17 septembrie, Spotmedia a încercat să îl contacteze telefonic pe city manager-ul Daniel Marius Ciobîcă pentru detalii cu privire la această situație. Acesta nu a răspuns nici la telefon și nici nu ne-a contactat până la data publicării acestui text pentru a ne răspunde la întrebările pe care i le-am adresat pe WhatsApp și prin SMS.

Dacă acesta va decide ulterior să ne răspundă pentru a lămuri situația, vom reveni cu detalii.

Potrivit informațiilor prezentate de listafirme.ro, solicitarea și actele pentru înființarea firmei SC Green Concept SRL au fost înaintate pe data de 13 aprilie 2021. Ulterior, în baza unei rezoluții din 16 aprilie 2021, reprezentantul Registrului Comerțului a decis „autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea” firmei.

Primăria Sectorului 3 ne-a informat că, peste numai 5 zile, societatea a cerut aviz de urbanism.

„Din verificările programului de registratură inforcet a rezultat că la Primăria Sectorului 3 a fost înregistrată cererea nr. 73988/21.04.2021 de către Green Concept SRL. Solicitarea Green Concept cu numărul 73988/21.04.2021 a fost înregistrată la Serviciul Relații cu Publicul și redirecționată spre competentă soluționare Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, fiind repartizată personalului de execuție spre analizarea documentației depuse și redactarea avizului, ulterior acesta a fost semnat de arhitectul șef al Sectorului 3 și primarul Sectorului 3”, se arată într-un răspuns formulat de primăria de sector la solicitarea Spotmedia.ro.

ADVERTISING

De fapt, lucrurile sunt puțin mai complicate. Primarul Robert Negoiță a semnat, într-adevăr, avizul de urbanism cu numărul 350/06.07.2021.

Dar arhitectul șef, Ștefan Călin Dumitrașcu, nu l-a semnat pentru că se afla în concediu. O menționează chiar Primăria Sectorului 3, tot în răspunsul trimis redacției.

„Avizul de urbanism 350/06.07.2021 a fost semnat de funcționarul public Voinea Mircea, având funcția de expert superior, care în timpul concediului de odihnă al arhitectului șef a a îndeplinit atribuțiile acestuia, conform fișei postului”, a transmis Primăria Sectorului 3.

aviz-de-urbanism-semnaturi-blurate

Oricum, din textul avizului se poate vedea că, de fapt, primăria n-a dat undă verde realizării unei construcții, în preajma sediului Tribunalului București, ci doar amplasării unor containere „fără obturarea circulației pietonale” pe o suprafață de 160 mp, „în scopul comercializării produselor alimentare și non-alimentare”.

Ce s-a construit, de fapt, lângă Tribunalul București. Și ce urmează

„Polițiștii locali din cadrul serviciului Disciplină în Construcții au verificat legalitatea construcției ce se ridică pe profile din structură metalică din profile laminate de tip I, încastrate în beton fixate cu șuruburi la înălțimea de 3 metri pe orizontală cu profil laminat U și țevi transversale pe toată lungimea de 35 de m/lățimea de 15 m.

Conform competențelor și atribuțiilor ce le revin (polițiștii locali - n.red.) au verificat documentele care au stat la baza acesteia și au constatqt că lucrările s-au desfășurat fără a deține autorizație de construire, ci doar în baza unui aviz care nu era respectat.

Prin urmare, executantul acestei lucrări a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile Legii 50/1991(...) iar procesul verbal a fost trimis semnat (...) iar ca măsură suplimentară s-a decis sistarea lucrărilor, desființarea construcțiilor neautorizate și readucerea terenului la forma inițială”, a transmis Primăria Sectorului 3 pentru Spotmedia.ro.

Am solicitat Primăriei Sectorului 3 detalii cu privire la materialele distruse prin executarea structurii metalice și la paguba din bani publici pe care această lucrare a cauzat-o. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

2-1

Spotmedia.ro a vizitat locul în care s-a amenajat ilegal uriașul schelet metalic din preajma Tribunalului București. Locul - în care încep să se adune gunoie - era pustiu. Nimeni nu făcea niciun efort nici să demonteze scheletul metalic și nici să readucă suprafața la starea inițială.

10

Până la acest moment, Spotmedia.ro n-a identificat pe portalurile instanțelor inforamații care să indice că Green Concept SRL ar fi contestat măsurile dispuse de Poliția Locală a Sectorului 3.

Dar vom continua să cercetăm și vom reveni cu detalii, imediat ce le vom avea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇