Primăria Capitalei ține, încă, la secret cea mai mare parte a informațiilor despre spațiile sale comerciale. Refuză să spună unde se află acestea, dar și cui și cu câți bani le-a închiriat pe cele mai multe.
spotmedia.ro vă spune astăzi în ce stadiu dezastruos se află proprietățile imobiliare ale Primăriei Municipiului București (PMB). Unele au ajuns la oameni cărora instituția se străduiește intens să le protejeze identitatea. Altele zac în paragină.
Primăria plânge după bani, dar își bate joc de patrimoniu
În mod normal, ca să aibă cât mai mulți bani de investit în dezvoltarea orașului, PMB ar trebui să își închirieze în câștig toate spațiile comerciale pe care le deține, prin intermediul Administrației Fondului Imobiliar (AFI).
Din păcate, instituția n-a fost, până acum, în stare să facă așa ceva. Ba mai mult, refuză să dea informații esențiale cu privire la proprietățile sale, pe care ar trebui să le folosească în interesul tuturor bucureștenilor.
Câte spații comerciale deține PMB
Căutați informația pe site-ul primăriei sau pe cel al AFI. Răsfoiți hotărâri de Consiliu General sau încercați să aflați direct de pe Google. N-o să găsți cifrele nicăieri, din cauză că primăria nu le publică.
spotmedia.ro a întrebat la PMB, în scris, câte spații comerciale deține.
Instituția a ignorat întrebarea, în primă fază. Așa că, după ce am primit un răspuns nesatisfăcător, am formulat o reclamație administrativă. Și, în cele din urmă, după o lună și o săptămână de așteptare, am primit datele.
PMB deține, prin intermediul AFI, 1.736 de spații comerciale, cu o suprafață totală de 190.693 metri pătrați.
Din datele PMB reiese că, dintre acestea, închiriate sunt 1.121 de spații, cu o suprafață totală de 125.095 mp.
Am întrebat PMB unde se află aceste spații. Cu siguranță că, dacă le închiriază, instituția are o listă cu toate adresele.
În loc de listă, PMB ne-a răspuns doar că spațiile „se află amplasate în toate cele șase sectoare ale Municipiului București”.
Cele mai mari 3 spații închiriate. Alte secrete
Am solicitat PMB să ne spună care sunt cele mai mari 3 spații comerciale pe care le are închiriate și unde anume se află ele, în Capitală.
De asemenea, am vrut să știm: cine sunt chiriașii, de când au contracte și cât plătesc per metru pătrat.
Cu mare greutate, PMB ne-a comunicat doar câteva informații trunchiate. Iată-le.
Cele mai întinse 3 spații pe care PMB le-a închiriat au 1.833 mp (cu contract încheiat în 2017), 1.459 mp (cu contract din 2018) și 1.375 mp (cu contract din 2014).
PMB a refuzat să ne comunice adresele spațiilor sau orice alte informații care să ajute la identificarea lor.
De asemenea, a refuzat să spună ce chirie încasează de pe urma fiecărui spațiu.
Nu în ultimul rând, PMB a refuzat să ne comunice numele chiriașilor, susținând că acestea reprezintă „date cu caracter personal” și că „le-ar putea aduce atingere”, dacă le dezvăluie identitatea.
N-am înțeles ce anume ar pierde cineva, în condițiile în care PMB ar comunica datele legate de spațiul aflat în proprietate publică pe care i l-a închiriat.
Iar în cazul în care contractele de chirie sunt semnate de PMB cu firme, prevederile legate de „datele personale” nici măcar nu se aplică.
Mai avem chiriași de lux pe Strada Franceză? 11 proprietăți și nicio informație clară
Anterior, surse ale spotmedia.ro ne-au indicat că parte dintre spațiile PMB de pe Strada Franceză le sunt închiriate unor persoane cunoscute în spațiul public, pe sume derizorii.
Am întrebat PMB care sunt spațiile pe care le deține pe această stradă, dar și cui și cu câți bani i le-a închiriat.
Instituția ne-a răspuns că deține 17 spații pe Strada Franceză. Dintre ele, 8 sunt libere (dar 4 le vor reveni unor revoluționari, 2 au fost confiscate abuziv înainte de 1989 și s-ar putea să fie retrocedate, iar 2 sunt într-o clădire cu risc seismic și trebuie consolidate).
Despre celelalte 11 spații pe care le deține pe Strada Franceză și pe care le-a închiriat deja, PMB a refuzat să ne dea orice informație. A ignorat întrebarea și când a soluționat solicitarea de informații a spotmedia.ro, dar și când a răspuns la reclamația administrativă.
Culmea, și adresele spațiilor de închiriat sunt secrete
La solicitarea spotmedia.ro, PMB a transmis că deține 642 de spații libere întinse pe 65.598 mp.
Așa că am vrut să aflăm unde poate găsi lista completă cu aceste spații un bucureștean care și-ar dori să închirieze un spațiu comercial de la PMB.
Stupoare, nici lista cu spații de închiriat nu e publică!
Iată cum motivează PMB:
„Lista spațiilor disponibile, pe care municipalitatea își propune să le închirieze, precum și regulamentul după care se va realiza închirierea unor astfel de spații de acum înainte, vor fi supuse aprobării Consiliului General al Municipiului București, urmând ca după această etapă informațiile și condițiile închirierii să fie făcute publice și să poată fi accesate de toate persoanele interesate”.
Pe 20 mai, viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) a postat o listă cu spațiile comerciale libere, fără însă a indica și adresele exacte ale acestora. Găsiți lista în documentul de mai jos:
La solicitarea spotmedia.ro, viceprimarul liberal a precizat:
„Avem adresele acelor spații. O am eu. Am și mers în astfel de spații. Dar nu facem, încă, publice adresele, din cauză că există oameni care profită de pe urma unor astfel de spații.
Mai exact, le identifică, apoi sparg lacătele, intră în spațiile respective și se instalează acolo. Iar evacuarea lor e dificilă și durează. E singurul motiv pentru care nu am indicat, încă, adresele exacte ale acelor spații”, a precizat Stelian Bujduveanu pentru spotmedia.ro.
Bujduveanu: Văruim, igienizăm! Schimbăm regulamentul și mergem numai pe licitații!
Tot în postarea de pe 20 mai, Bujduveanu apare în câteva imagini, alături de directorul general al Administrației Fondului Imobiliar (AFI), Mihai Enăchescu, în timp ce vizitează spații comerciale ale PMB aflate în paragină.
„Am făcut publică lista cu spațiile vacante.
La rectificare am prevăzut 2 milioane de lei pentru a lucra la igienizare. AFI are contracte în baza cărora poate face astfel de lucrări. A mai igienizat spații și înainte, nu e o procedură nouă. Putem contracta Trustul de Clădiri Metropolitane sau privați. Ca să pregătim, etapizat, spațiile pentru închiriere”, a precizat Stelian Bujduveanu pentru spotmedia.ro.
Acesta susține că vrea să modifice și regulamentul în baza căruia PMB închiriază aceste spații. La acest moment, în funcție de zonă și de activitatea care se desfășoară într-un spațiu, primăria percepe o chirie cuprinsă între 0,50 euro/mp fără TVA și 35 euro/mp fără TVA.
Aceste prețuri au fost stabilite în urmă cu aproape 4 ani, prin hotărârea Consiliului General nr. 426/2018. Și în unele cazuri sunt derizorii.
Or, Bujduveanu susține că acest mod de lucru trebuie schimbat radical.
„Am terminat proiectul pentru schimbarea regulamentului de închiriere a spațiilor comerciale ale primăriei. Sper că mâine (vineri, 1 iulie -n.red.) îl vom pune în dezbatere publică.
Ce îmi doresc eu este ca aceste spații să se închirieze prin licitație cu strigare. Ca spațiu pentru licitație am propus sala de Consiliu de la Primăria Generală. Iar la acele licitații spațiul să se atribuie după un singur criteriu: prețul cel mai mare.
Cine oferă cel mai mult, la licitație deschisă, primește spațiul. În acest fel, nu mai stabilim noi prețurile, în funcțiie de diverse criterii. Prețul va fi stabilit de piață. Și noi vom reuși să creștem încasările din aceste chirii.
Banii vin la PMB. Sigur, o cotă rămâne la Compania Municipală Imobiliară SA, care se ocupă de încasări. Dar restul ajunge la primărie. Numai că banii din chirii sunt foarte puțini, momentan, din păcate”, a mai spus Stelian Bujduveanu.
Câți bani face PMB din închirierea spațiilor comerciale
Până în 2018, de încasări de ocupa Administrația Fondului Imobiliar (AFI). Ulterior, sarcina i-a revenit Companiei Municipale Imobiliare SA. Iar AFI a rămas să se ocupe doar de recuperarea datoriilor de la rău platnici.
L-am întrebat pe directorul Imobiliare SA, Vasile Rențea, care este gradul de încasare a chiriilor. Cu alte cuvinte: cât reușește compania municipală să încaseze din suma totală pe care o are de colectat de la chiriași.
Rențea ne-a spus că nu știe și că trebuie să solicităm informația în scris. Am cerut-o, dar nu am primit datele, până la momentul publicării acestui articol.
Iată cât au încasat din chirii curente și restante, în fiecare dintre ultimii ani, AFI și Compania Municipală Imobiliară SA:
- în 2016: 26.232.154 lei
- în 2017: 25.100.485 lei
- în 2018: 24.292.065 lei
- în 2019: 24.027.279 lei
- În 2020: 19.422.267 lei
- în 2021: 24.090.468 lei
Cu alte cuvinte, în perioada 2016 - 2020, încasările din chirii (fără a mai pune la socoteală procentul reținut de CM Imobiliară SA) au ajuns, în cel mai bun caz, la un sfert din cât cheltuia PMB pentru plata subvenției la termoficare într-o singură lună de iarnă.
Proiectele de iluminat festiv de Crăciun din timpul administrației Firea costau aproape jumătate din cât încasa PMB din chiriile spațiilor sale comerciale.
Rămâne să vedem dacă situația se va schimba în bine. Și dacă da, în cât timp.
Câte spații de închiriat a vândut PMB în ultimii 6 ani
O ultimă întrebare la care PMB a refuzat să răspundă, deși am solicitat-o de două ori, în scris este: câte spații de închiriat a vândut instituția din 2016 încoace?
N-am reușit încă să aflăm. Dar vom continua să solicităm informații și să folosim toate instrumentele legale pentru a înțelege și a vă relata cum gestionează PMB spațiile de închiriat, cine le-a primit până acum, în baza căror criterii, dar și ce face administrația lui Nicușor Dan pentru a pune ordine în acest haos administrativ.