Compania de consolidări înființată de Firea a intrat în faliment. Nu se știe când se vor relua lucrările la clădirile care riscă să cadă la cutremur

Compania de consolidări înființată de Firea a intrat în faliment. Nu se știe când se vor relua lucrările la clădirile care riscă să cadă la cutremur
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consolidarea clădirilor cu risc seismic din București a ajuns într-un nou punct critic, după ce compania municipală pe care a înființat-o fostul edil Gabriela Firea pentru acest tip de lucrări a intrat în faliment.

De fapt, lucrările de consolidare s-au blocat încă din toamna anului 2020, când compania municipală Consolidări SA a rămas și fără materiale, dar și fără bani pentru a-și mai procura altele.

Administrația lui Nicușor Dan a decis să nu mai lucreze cu această companie. I-a mai dat câteva lucrări doar prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Sanitare a Municipiului București (ASSMB).

Dar la clădirile consolidate din centrul Capitalei nu s-a mai lucrat. Relația dintre companie și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din cadrul Primăria Municipiului București (PMB) a devenit toxică.

ADVERTISING

Mai exact, compania și AMCCRS au început o dispută de la niște documente care să certifice lucrări. AMCCRS a constatat că are nevoie de ele, dar – în mod curios - nu le deținea. Iar compania municipală avea exemplare, dar nu dorea să le dea în original, ca să nu rămână fără ele.

În cele din urmă, nici până astăzi nu au fost recepționate cele câteva clădiri consolidate din mandatul Gabrielei Firea. Și nici nu s-a mai lucrat la cele finalizate pe trei sferturi.

S-a dat un ordin de începere pe un singur șantier, dar lucrările s-au oprit repede, ca să se înlocuiască în proiect instalațiile de încălzire.

ADVERTISING

Una peste alta, în mandatul lui Nicușor Dan nu s-a consolidat nimic.

La solicitarea Spotmedia.ro, AMCCRS a transmis anterior că așteaptă să intre Consolidări SA în faliment, ca să-i ia lucrările și să le atribuie altor firme, care să le finalizeze.

Ei bine, într-un final, s-a ajuns și la faliment.

„Instanța a decis intrarea companiei municipale în faliment, pe 28 iunie. Acum, lichidatorul (Expert Insolvență SPRL – n.red.) va încerca să recupereze banii companiei.

Până la acest moment, nu s-a finalizat nici măcar o recepție de clădire pe care am consolidat-o. O singură procedură e avansată: cea pentru clădirea de pe Strada Spătarului 26, unde mulți proprietari s-au mutat deja înapoi în locuințe. Doar că au curent pe branșamentul nostru de șantier. Și dacă plecăm noi, de azi pe mâine, o să rămână pe întuneric.

ADVERTISING

În rest, va decide lichidatorul: vom păzi în continuarea clădirile la care am lucrat sau le vom lăsa fără pază”, a precizat pentru Spotmedia.ro Laurențiu Moater, directorul adjunct al Consolidări SA.

Deja Direcția de Investiții din cadrul PMB a reziliat contractul cu Consolidări SA pentru lucrări la Palatul Voievodal Curtea Veche, cel mai important monument istoric din București.

Urmează să aflăm ce se va întâmpla cu celelalte clădiri. Spre exemplu, cele de pe strada Blănari 6-8 și 10 sunt deja consolidate și trebuie recepționate.

Clădirea de pe strada Franceză 30 a fost deja consolidată și mai sunt doar câteva finisaje de montat.

În plus, alte clădiri, cum ar fi cele de pe strada Biserica Enei nr. 14, Știrbei Vodă 20 sau Vânători 17 care sunt consolidate, dar la care mai e de lucru la instalații, la finisaje și la branșamente.

Într-o conferință de presă, Nicușor Dan a declarat luni, pe 11 iulie, că se vor face expertize pentru fiecare dintre șantierele pe care le va preda Compania Municipală Consolidări și că, ulterior, se vor face recepții ale clădirilor deja consolidate și se vor relua lucrările, în următoarele luni.

Reamintim că AMCCRS a promis că va finaliza recepția clădirilor încă din vara anului 2021. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat nici până astăzi.

Laurențiu Moater susține că e nevoie de realizarea unor expertize pe baza cărora AMCCRD și Direcția de Investiții să întocmească niște caiete de sarcini și să selecteze constructori care să termine lucrările. Iar asta poate dura între câteva luni și câțiva ani.

Rămâne să vedem cât timp va dura recepționarea clădirilor deja consolidate și când se vor relua lucrările la clădirile aflate în curs de consolidare. În plus, rămâne să aflăm și când anume vor începe noi șantiere de consolidare, în condițiile în care în Capitală sunt peste 360 de clădiri marcate cu bulină roșie, care riscă să se prăbușească la cutremur.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇