Ministrul Ghinea anunţă 300 de milioane de euro din fonduri UE pentru plata personalului care vaccinează şi pentru centrele suplimentare

Ministrul Ghinea anunţă 300 de milioane de euro din fonduri UE pentru plata personalului care vaccinează şi pentru centrele suplimentare

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat, miercuri, după ce s-a vaccinat antiCOVID, că s-au găsit soluții pentru finanțarea din fonduri europene atât a personalului implicat în campania de vaccinare, cât și pentru centrele de vaccinare suplimentare.

"În ce privește partea de fonduri europene, în chiar prima ședință a Guvernului s-a spus că trebuie să găsim soluții ca să finanțăm atât personalul implicat în vaccinare, cât și centrele suplimentare de vaccinare din fonduri europene. Am muncit foarte mult în aceste două săptămâni și pot să vă confirm că avem soluție de finanțare.

ADVERTISING

Vom realoca din banii europeni dați anul trecut pe alte urgențe. Vreau să îi mulțumesc dl Raed Afarat pentru deschidere, pentru evaluarea pe care am făcut-o împreună legat de stadiul cheltuielilor proiectelor de anul trecut și vom realoca în jur de 300 de milioane de euro pentru plata personalului implicat în campania de vaccinare și pentru centrele suplimentare.

Practic, disputa aceea de cine plătește pentru centrele de vaccinare e închisă. Se vor plăti din fonduri europene", a declarat ministrul Cristian Ghinea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta a precizat că, în prezent, se lucrează cu Ministerul Sănătății pentru a se elabora standarde de cost pentru aceste centre.

"Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății pentru a elabora niște standarde de cost pentru aceste centre suplimentare, este o discuție deschisă că nu avem precedent. Sunt situații diferite. Unele țin de primarii, altele de direcții județene. Dar vom găsi soluții pentru a ajunge banii cât mai rapid la autoritățile", a completat ministrul.

Explicații și de la Vlad Voiculescu

La rândul său, ministrul Vlad Voiculescu a ținut să precizeze că vor fi plătite doar acele cadre medicale care nu au fost detașate de la locul de muncă.

ADVERTISING

"Vorbim despre persoanele care nu sunt detașate. Dacă lucrezi undeva și esti detașat de la serviciu, atunci nu se pune problema unei plăți în plus. Dacă vii de acasă sau ești în afara timpului de lucru, atunci da, vor fi separat plătite aceste cadre medicale", a punctat el.

Voiculescu a explicat cum vor primi autoritățile locale fondurile cheltuite în această campanie de vaccinare.

"Cred că lucrurile sunt relativ simple. Fondurile vor veni prin Ministerul Sănătății, prin unitățile sanitare care se ocupă, care au organizat centrele, respectiv de la autorătățile publice locale pentru centrele din afara unităților sanitare.

Fondurile vor fi recuperate, sigur, cu măsură. Și da, avem în vedere folosirea fondurilor europene pentru asta, avem discuții în fiecare zi despre cum să procedăm ca să fie eligibile pentru rambursarea lor din fonduri europene", a punctat el.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇