Sindicaliștii din Sănătate au blocat centrul Bucureștiului. Protest cu rime și vuvuzele la Guvern, marș spre ministere și Parlament (Foto & Video)

Sindicaliștii din Sănătate au blocat centrul Bucureștiului. Protest cu rime și vuvuzele la Guvern, marș spre ministere și Parlament (Foto & Video)

Peste 5.000 de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară au protestat luni în faţa Guvernului, a Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Muncii şi a Palatului Parlamentului, principala revendicare fiind creşterea salariilor.

Protestatarii au început să se strângă în fața Guvernului de la ora 11:00 și timp de o oră au suflat în vuvuzele, în timp ce liderii sindicali recitau de pe scenă scandări în rime.

„Inflația a crescut, veniturile ne-au scăzut. În loc de recunoștință, ne tratați cu rea credință”,

„Ne-ați văzut și astă vară, am venit, iar, plini de ocară! Vrem să vă reamintim: noi vrem drepturi, nu cerșim!”,

ADVERTISING

„Sporurile le-ați înghețat, legea nu ați amânat, vă e frică să ieșiți și în ochi să ne priviți” „Cu inflația crescută, sănătatea e pe ducă! Vă strigăm neîncetat, de minciuni ne-am săturat!”

Sunt câteva dintre scandările care au răsunat în Piața Victoriei.

Cu inflația crescută, sănătatea e pe ducă!Vă strigăm neîncetat, de minciuni ne-am săturat!

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 11 martie 2024

Angajații sunt nemulțumiți de creșterea salarială anunțată de Guvern, arătând că în realitate veniturile le-au scăzut în ultimii ani.

Aceștia sunt oamenii Solidarității Sanitare care au ales să “serbeze” Ziua Personalului Medical în Piața Victoriei, în interesul tuturor lucrătorilor din sănătate! Merită încurajarea dvs.?!

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 11 martie 2024

„Ce nu vor să știți, deși fiecare dintre dvs. simțiți deja în buzunarele dvs.?! Că Guvernul vă refuză indexarea veniturilor salariale cu inflația! Că acest refuz v-a determinat în ultimii 5 ani, până acum, o scădere a veniturilor salariale reale, în medie, de 22,4%. Cu alte cuvinte, din perspectiva puterii de cumpărare, acum sunteți cu 22,4% mai săraci decât în ultimii ani. Sau că venitul dvs. salarial real a scăzut cu un sfert în ultimii 5 ani”, au mai spus de pe scenă liderii sindicali.

Doar ÎMPREUNĂ reușim!

Doar ÎMPREUNĂ reușim!

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 11 martie 2024

La ora 12:00, protestatarii au plecat în marș spre Piața Revoluției, blocând Calea Victoriei și au continuat protestul în faţa ministerelor Muncii şi Sănătăţii.

Ne deplasam în marș spre Piața Revolutiei (ministerul Sănătății și cel al Muncii)

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 11 martie 2024

„Ambilor miniştri le solicităm să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniştri le reproşăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfăşurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecinţă ivirea unui OUG privind salarizarea care contravine total celor convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării", transmite Federaţia Solidaritatea Sanitară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După ora 13:00, protestatarii au continuat să mărșăluiască spre Piața Constituției, demonstrația oprindu-se acolo, cu un miting în fața Palatului Parlamentului.

🗣Guvernul refuza dialogul cu angajații din sănătate! Am pornit spre Piață Constituției! Solidaritatea pentru sănătate!

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 11 martie 2024

„Aici solicităm parlamentarilor onorarea obligaţiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării şi a OUG privind unele creşteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării şi cu o creştere a veniturilor salariale peste nivelul inflaţiei", mai anunţă sindicaliştii.

In loc de RECUNOSTINTA,ne tratati cu REA CREDINTA! Solidaritatea nu cedeaza, Solidaritatea protesteaza!

In loc de RECUNOSTINTA,ne tratati cu REA CREDINTA!Solidaritatea nu cedeaza, Solidaritatea protesteaza!

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 11 martie 2024

Manifestația a fost aprobată până la ora 15:00. În jurul orei 14:30, deja majoritatea protestatarilor plecaseră.

protest-sanatate-parlament
Foto: SpotMedia.ro

Potrivit unui comunicat al Federaţiei, protestatarii solicită:

ADVERTISING
  • respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie;
  • asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate;
  • plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite, pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale;
  • protestul este şi faţă de ultima ordonanţă de urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, considerând că este o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor, iar prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.

Protestatarii au transmis un mesaj și cetățenilor: „Amintim tuturor cetăţenilor că am fost şi suntem în continuare la datorie, pentru a le apăra sănătatea şi viaţa, meritând formele de recunoaştere corespunzătoare pentru asta. Ziua personalului medical constituie simbolul sacrificiilor şi dăruirii acestor profesionişti".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇