Salariile personalului din asistență socială și sănătate cresc din această lună. Rafila vrea criterii care să încurajeze performanța

Salariile personalului din asistență socială și sănătate cresc din această lună. Rafila vrea criterii care să încurajeze performanța

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă privind majorări salariale pentru personalul din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară.

„Actul normativ aprobat de Executiv stabileşte că, începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenţei sociale, precum şi ale personalului TESA din unităţile şi centre de asistenţă socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023. Această majorare se acordă în două tranşe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024”, anunţă, joi, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a afirmat că „misiunea angajaţilor din asistenţă socială nu este deloc uşoară şi trebuie răsplătită corect, în raport cu munca depusă”.

„Aşa cum ne-am angajat în timpul discuţiilor pe care le-am avut cu organizaţiile sindicale reprezentative din acest domeniu, Guvernul României a majorat astăzi veniturile celor care şi-au asumat să aibă grijă de cei mai vulnerabili dintre noi”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

De majorări vor beneficia şi 235.611 de medici, farmacişti, biologi, chimişti, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali şi personal auxiliar-sanitar, personal TESA.

ADVERTISING

Actul normativ stabileşte şi faptul că medicii de medicină generală care efectuează gărzi în cadrul serviciilor de ambulanţă şi al structurilor de primire urgenţe (UPU/CPU) din cadrul unităţilor sanitare vor beneficia de indemnizaţie pentru gărzile efectuate, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial.

Iată ce alte măsuri a adoptat azi Guvernul - Prelungirea IMM Invest Plus, plafonarea prețurilor la energie și un nou sistem centralizat de achiziții publice în sănătate

Rafila: Restabileşte un anumit echilibru. Trebuie să dezvoltăm criterii de plată pentru performanţă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi seară, că OUG pentru majorarea salariilor din Sănătate şi Asistenţă socială „restabileşte un anumit echilibru”, întrucât categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile.

ADVERTISING

„Acest act normativ cred că restabileşte un anumit echilibru. Categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile. În primul rând, asistenţii medicali, personalul TESA, personalul auxiliar beneficiază de cea mai consistentă majorare”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Acesta a apreciat că există „persoane care încă sunt nemulţumite”, cu toate majorările.

Întrebat dacă este o remuneraţie corectă pentru cei care lucrează în sistem, ministrul a declarat: „Este o remuneraţie corectă, dar eu am un comentariu pe care nu pot să îl evit, trebuie să dezvoltăm criterii de plată pentru performanţă, pentru că nu poţi să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operaţii într-o lună şi altul care face câteva operaţii pe zi. Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit”.

Ministrul a precizat că „performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci, pentru că de exemplu o operaţie de apendicită nu este egală cu o operaţie de neurochirurgie”.

„Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal şi acolo trebuie să existe o plată în care performanţa să fie încurajată”, a adăugat Rafila.

Potrivit acestuia, trebuie creată legislaţia aferentă, astfel încât să poată să fie realizate departajări.

„Asta e direcţia către care trebuie să ne îndreptăm, noi trebuie să creăm cadrul general, avem o instituţie specializată în calitatea actului medical, trebuie şi ea implicată şi evident managerul trebuie să aibă la dispoziţie instrumente de a crea departajări. Trebuie să înţelegem, un spital funcţionează pe baza veniturilor pe care le încasează din serviciile pe care le face. Niciun manager nu poate să îşi permită să ţină pe cineva care nu aduce venituri spitalului, ci doar să plătească salariul persoanei respective”, a mai declarat Alexandru Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇