Lansăm Citizen, un podcast despre dreptul cetățenilor de a trăi bine în orașul lor

Lansăm Citizen, un podcast despre dreptul cetățenilor de a trăi bine în orașul lor

Spotmedia.ro lansează Citizen, un podcast despre noi – oamenii din orașele și comunele României – și despre cum împreună putem să ne facem viața mai bună. 

O să vorbim la Citizen despre cum să ne apărăm drepturile de cetățeni – deloc puține, despre care sunt obligațiile primarilor și ale autorităților locale și despre cum să ne rezolvăm problemele vieții de zi cu zi, în comunitate. 

Fiecare episod din Citizen va avea 3 părți: 

  • în prima parte vorbim despre care sunt drepturile noastre ca cetățeni, despre cum să ni le exercităm și să ni le apărăm
  • în a doua parte vom vedea, concret, ce putem să facem când un drept ne este încălcat
  • în ultima parte vorbim despre subiectul zilei la nivelul comunităților locale, al primăriilor și autorităților locale 
ADVERTISING

În fiecare subiect abordat vom căuta să identificăm soluții la problemele cu care se confruntă cetățenii.   

Și o să căutam – de fiecare dată - calea spre dialog. Ca să nu ne începem fiecare zi doar ca milioane de indivizi grăbiți și însingurați, ci să învățăm să fim o comunitate, să ne vedem unii pe alții, să ne ascultăm, să ne apreciem și – atunci când e cazul – să ne ajutăm. 

Podcastul este realizat de Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la ActiveWatch, și Gabriel Kolbay, reporter special spotmedia.ro. 

unnamed-1

Dreptul la oraș este unul colectiv, aparține comunității și se traduce într-o calitate a vieții cel puțin satisfăcătoare. Înainte de a ne exercita acest drept, cred că avem dreptul la informație – cum și cine ia decizii cu privire la administrarea orașului. 

ADVERTISING

Primarii și consilierii au un mandat clar de a proteja și promova interesul public. Doar că, uneori, navigarea procesului de decizie locală și a informațiilor publicate de autoritățile publice locale este costisitoare în termeni de timp. 

Îmi imaginez acest podcast precum o scurtătură – să deslușim, un pic, acest traseu. Și, acolo unde autoritatea propune proiecte, să încercăm explicații posibile pentru cum ar putea ele să arate pentru cetățenii orașului. 

Nu avem pretenția ca acest podcast să fie unul care acoperă complet temele de interes public. La fel cum nu avem pretenția ca explicațiile noastre să fie singurele posibile. Dar avem energia și dorința de a oferi o alternativă la îndemână pentru a fi informați cu privire la agenda locală”, spune Irina Zamfirescu. 

ADVERTISING

„Citizen este un podcast pentru oamenii care vor să afle ce să facă pentru a trăi mai bine, în comunitatea lor. 

Avem o mulțime de drepturi despre care abia dacă am auzit. La Citizen discutăm despre fiecare dintre ele și învățăm să ni le apărăm. Dăm exemple de oameni care au reușit să obțină victorii în lupta cu nepăsarea autorităților și vă spunem cum să le urmați exemplul.  

Aflăm împreună ce se întâmplă în administrația locală și care sunt deciziile la care noi, cetățenii, ar trebui să luăm parte. Și găsim împreună calea să ne implicăm și să schimbăm viața în bine, chiar de astăzi!”, spune Gabriel Kolbay.  

Primul episod va fi lansat joi, 17 februarie 2022, și va putea fi ascultat în pagina dedicată de pe spotmedia.ro și pe marile platforme de podcasting, unde va puteți deja abona: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud, Stitcher, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic, Castbox.

În primul episod al Citizen vorbim despre cum ne implicăm în viața comunității. Vă spunem unde îi găsim pe cei care vor aceleași lucruri ca noi și cum facem, împreună, primii pași spre schimbare. 

Aflăm cum să punem întrebări la primărie și ce instrumente să folosim, în cazul în care funcționarii și aleșii locali evită să ne răspundă. 

Și vorbim despre cazul unor oameni care au fost atât de insistenți încât au convins Primăria București să continue un proiect cu miză socială de milioane de lei. Discutăm despre cum se împart banii publici ai primăriei și vedem, concret, cum poate un cetățean să aibă un cuvânt de spus. 

Rămâneți alături de noi, pe spotmedia.ro. Rămâneți corect informați!

Despre spotmedia.ro 

spotmedia.ro este cel mai tânăr proiect media quality din România. Gândit și construit de o echipă care crede în dreptul oamenilor de a fi corect informați. Un drept care, dacă ar fi general respectat, ar putea aduce mai binele pe care ni-l dorim pentru România. 

spotmedia.ro este un proiect ambițios și, ne place să credem, unic prin felul în care îmbină modul tradițional de a face presă cu noile tehnologii și independența editorială totală. 

Suntem la început de drum și avem nevoie de susținerea ta pentru a merge mai departe și a construi împreună. Dacă și pentru tine este important ceea ce facem, ai posibilitatea și crezi că merită, te rugăm să ne susții. O contribuție lunară ne-ar face parteneri de drum lung, dar orice sumă donată este importantă pentru noi și valoroasă pentru viitorul nostru.

poza-secundara